?>

Samsun Teknik'te hava aracı bakım onarım teknisyenleri yetiştiriliyor

Samsun Üniversitesince (SÜ) kurulan Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi, (Samsun Teknik) hava aracı bakım-onarım teknisyeni ile CNC ve kaynak operatörü yetiştiriyor.

Teknoloji - 1 yıl önce

Samsun

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından yürütülen "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamında Samsun Üniversitesi Ballıca Kampüsü'nde geçen yıl Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi kuruldu.

Merkezde, ulusal ve uluslararası düzeyde ihtiyaç duyulan insan kaynağı için nitelikli hava aracı bakım-onarım teknisyeni, CNC ve kaynak operatörü yetiştiriliyor.

Samsun Teknik'e, geçen yıl kayıt olan 10 öğrenciyle bu yıl başlayan 6 genç, 2 bin 400 saatlik eğitimin ardından temmuz ayında mezun olacak.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Aydın, AA muhabirine, Samsun Teknik'in, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 2022'de verilen 10 milyon liranın üzerindeki mali kaynakla kurulduğunu söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'a teşekkür eden Aydın, merkezin havacılıkla ilgili önemli bir merkez olduğunu belirtti.

Aydın, "Üniversitemiz 2018'de kurulduğunda burayı bir havacılık kampüsü yapmak istedik. Ondan dolayı uçuş okulumuz ve Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz vardı. Bunun yanında uçak bakım-onarım bölümü de vardı. 'Hem bu birimlerin teknik imkanlarını artıralım hem de sektöre ilave uçak teknisyeni yetiştirelim' dedik. Yani özel sektörle işbirliği imkanlarını da geliştirmek için bu merkezi kurduk." dedi.

Samsun Teknik'te, türbinli uçaklarda bakım teknisyeni yetiştirmek için tüm eğitim setinin mevcut olduğuna da dikkati çeken Aydın, şöyle devam etti:

"Şu anda 16 öğrenciye 2 bin 400 saatlik bir teknisyenlik eğitimi veriyoruz. Bu öğrenciler eğitimlerini tamamladıklarında ki ilk 10'u geçen yıl başlamıştı, onlar bu yaz inşallah temmuz gibi mezun olacaklar. Mezun olduktan sonra modüller eğitimlerini, stajlarını yapıp B1 ve B2 yetkisine sahip olacaklar. Bu şu anlama geliyor. Rahat bir şekilde her tarafta uçak teknisyeni olarak görev yapabilecekler. Tabii ülkemizde hem pilot ihtiyacı hem de teknisyen ihtiyacı had safhada. Sadece ülkemizde değil dünyada had safhada. Onun için belki gelecek 30 yılda, 40 yılda hatta 50 yılda bu mesleklerin önünün son derece açık olduğunu görüyoruz. İnşallah daha fazla reklamını, duyurusunu yaparak daha fazla öğrenciyi buraya çekmek suretiyle bunun yaygınlığını artırmayı hedefliyoruz."

Merkeze başvuran öğrencilerin ücretli eğitim aldığını belirten Aydın, "Ücretli olarak gelenler, 2 bin 400 saatlik eğitimi kendileri tercih ediyorlar. Yani duyurular üzerine biz kendilerini inceliyoruz. Buna uygun mu, değil mi, altyapısı buna uygun mu bakılıyor. Eğer karar veriliyorsa alınmasına, bizle bir sözleşme imzalıyorlar ve ücretli olarak başlıyorlar. Şu ana kadarki ücreti 12 bin avro bu eğitimin. Proje kapsamında şu andaki 16 öğrencimiz bu eğitimi yüzde 50 fiyatıyla alıyorlar. Tamamladıklarında da inşallah gerekli modüller sınavlarını geçtikten sonra B1 yetkisini alarak teknisyen olarak hayata başlayacaklardır." diye konuştu.

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehlika Dicle ise Sanayi Teknoloji Bakanlığınca 11 ilde uygulanan Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında Samsun'da 8 projeye destek verdiklerini belirtti.

Proje çerçevesinde Samsun Teknik Hava Aracı Bakım ve Onarım Merkezi projesine destek verdiklerini dile getiren Dicle, "Samsun'un ekonomisi için önem arz eden sektörlerde yaptığımız güzel projelerimiz oldu. Yeni projeleri de bakanlığımıza gönderdik. Yeni projelerin şehrimizde hayata geçmesi yönünde çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Dicle, şunları kaydetti:

"Samsun Teknik, ilk mezunlarını 2025'te verecek. Arkadaşlarımızın staj yapmasına sonra da istihdamına vesile olacağız. Şimdi içinde bulunduğumuz mekan da aslında çok kıymetli biliyorsunuz. Tütün hangarlarındayız. Samsun'un ekonomisi açısından önem arz eden bir mekan burası. Samsun'un tarihi, Samsun'un ekonomisi için yepyeni bir sektöre yön veriyor burada. Havacılık sektörünün ülkemizdeki önü çok açık. Gelişmeye açık bir sektör, havacılık sektörü. Samsun Üniversitesine ben bu anlamda teşekkür etmek istiyorum hem programımıza gösterdiği ilgi hem de projenin sürdürülebilirliğini sağlaması noktasında verdikleri destekten dolayı. Proje ekibine de teşekkür ederim. Çünkü bu projeleri sadece sunmak veya bu projelerin sadece olması yetmiyor. Sonrasında ekipteki arkadaşlar ve rektör hocamızın sahiplenmesiyle projenin devamı sağlanıyor."

Samsun Teknik öğrencisi Alihan Alan da küçüklükten bu yana havacılık sektöründe çalışma hayali olduğunu belirterek, "Çok istiyordum. Geldim, buradayım şu anda. Şu an zevkli geçiyor. Teknik derslerin başlamasını bekliyoruz." dedi.

Öğrencilerden Zehra Atan ise "Geleceği çok açık ve kadın teknisyen olmanın güzel olduğunu düşünüyorum. Farklılık olduğunu düşünüyorum. Arkadaşımdan öğrendim ve bana çok mantıklı geldi. Bu yüzden tercih ettim. Ben burada tek kadın öğrenciyim ve diğer kadın öğrencilerimizi de buraya bekliyorum. Geleceğimiz için önemli." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yandex, Türkiye'ye 400 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor

2024-10-17 16:08 - Medya

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Sağlığın bilgisini üreten lider ülkelerden biri olmak istiyoruz

2024-10-16 15:12 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli SİHA'ların öncü ismi Özdemir Bayraktar'ı andı

2024-10-18 17:23 - Gündem

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde yarın Alba Berlin'e konuk olacak

2024-10-16 09:47 - Spor

Malatya'daki depremde kırsaldaki evleri hasar gören Elazığlılar canlarını kurtardıklarına sevin

2024-10-17 17:18 - Gündem

İsrail'in saldırı düzenlediği BM okulunun çevresinde sivillerin kaldığı yanan çadırlar görüntül

2024-10-18 18:33 - Dünya

Hastane yanına açılan kreş, sağlık çalışanlarını rahatlattı

2024-10-17 11:42 - Çevre-Hayat

Safran yaprağı atıkları TÜBİTAK destekli projeyle fonksiyonel gıdaya dönüştürülecek

2024-10-16 18:32 - Teknoloji

Arda Güler ve Kenan Yıldız, "Golden Boy"da finale yükseldi

2024-10-17 23:28 - Spor

Düzce'de sağanak ve fırtına etkili oldu

2024-10-17 16:37 - Asayiş

İlgili Haberler

Türkiye AR-GE'ye 10 yılda yaklaşık 1,6 trilyon liralık rekor harcama yaptı

13:52 - Teknoloji

HAVELSAN ve Kredi Kayıt Bürosundan stratejik teknoloji işbirliği

12:23 - Teknoloji

Türk bilim insanı sivrisinekle mücadelede ekolojik dengeye zarar vermeyen cihaz geliştirdi

12:13 - Teknoloji

Saldırılar siber güvenliğin "gözlerini" hedef alıyor

11:47 - Teknoloji

Yapay zeka insanlardan 1000 kat daha fazla veri üretecek

11:32 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Trump'ın danışmanı Witkoff ve damadı Kushner, serbest bırakılan İsrailli esirlerle görüştü

14:22 - Dünya

İLBANK deprem bölgesinde 19,4 milyar lira değerinde 152 projeyi tamamladı

14:17 - Gündem

Mısır İstihbarat Başkanı, İsrail'de Netanyahu ile Gazze anlaşmasını görüştü

14:12 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP Grup Başkanvekili Başarır'a 250 bin liralık tazminat davası

14:08 - Gündem

İngiltere'nin kamu borcu son 5 yılın en yüksek eylül ayı seviyesine çıktı

14:03 - Ekonomi