?>

Şamlı Ebu Muhammed, Osmanlı yadigarı Hamidiye Çarşısı'nda 28 yıldır ramazan şerbeti satıyor

Suriyeli Muammer Ebu Muhammed, başkent Şam'daki Osmanlı yadigarı Hamidiye Çarşısı'nda 28 yıldır meyan, demirhindi ve cellab şerbetleri satarak uzun yıllardır süregelen bu kültürü yaşatmaya çalışıyor

Kültür Sanat - 9 ay önce

ŞAM

Suriye'de ramazanın en çok tercih edilen içecekleri meyan, demirhindi ve cellab şerbetleri, bazı vatandaşlar için de ekmek kapısı oluyor.

Meyan şerbeti adını aldığı meyan bitkisinden, demirhindi şerbeti Hindistan'dan ithal edilen bitkiler ile gül suyu ve şekerle harmanlanarak hazırlanıyor. Cellabın hazırlanışında ise karadut, siyah üzüm ve çeşitli doğal esanslar kullanılıyor.

48 yaşındaki Ebu Muhammed, babasından miras kalan şerbetçiliği, 28 yıldır sevgi ve özenle sürdürüyor.

Evinde hazırladığı şerbetlerin bir kısmını, iftar öncesi tezgahında satan ya da dükkanlara dağıtan Ebu Muhammed, iftar sonrasında da başındaki fesi, geleneksel kıyafeti ve sırtındaki 16 litrelik tulumbasıyla Hamidiye Çarşısı'nın yolunu tutuyor.

Ebu Muhammed, çarşıda sadece şerbetiyle değil söyledikleri şarkılarla da dikkatleri üzerine çekiyor.

"Bu geleneksel içecekleri unutturmamaya çalışıyoruz"

Ebu Muhammed, Hamidiye Çarşısı'nda 28 yıldır ramazan içecekleri satmaktan onur duyduğunu belirterek, "Çocuklarımıza ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi bu geleneksel içecekleri unutturmamaya çalışıyoruz." dedi.

Ebu Muhammed, "Ramazanda insanlar saatlerce susuz kalıyor. Bu içeceklerin, özellikle meyan şerbetinin boğazı yumuşatıcı özelliği var. Yaşlı kesimin tercih ettiği meyan şerbeti, vücudu canlandırır, tansiyonu yükseltmez, güç ve enerji verir ancak lezzetinden dolayı kadın ve çocuklar demirhindi ve cellabı daha çok tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

Babasından öğrendiği bu kültürü yaşatmaya çalıştığını vurgulayan Ebu Muhammed, "Bu içecekleri ellerimle sevgiyle hazırlıyorum. İşime sadığım. Benden bu içecekleri alıp içenlerin mutlu olmasını istiyorum." diye konuştu.

Ebu Muhammed, bazı şerbetlerin hazırlanmasında kullanılan malzemelerin devrik Baas rejimi döneminde zor bulunduğuna dikkati çekti.

"Yemekten sonra mideye ve hazma iyi geliyor"

Hamidiye Çarşısı'nda 1998'den beri esnaflık yapan Ebu Dureyd de ramazan sofralarında şerbet tükettiklerini söyledi.

Ebu Dureyd, bu içeceklerin uygun fiyata satılması ve serinletici olmasından dolayı halk tarafından bolca tüketildiğini dile getirdi.

Müşterilerden Mahir Burro da ailece demirhindiyi tercih ettiklerini belirterek, "Yemekten sonra mideye ve hazma iyi geliyor. Enerji veriyor. Gün boyu susuz kalıyoruz ancak bu içecekler bunu telafi ediyor." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Gelenler İçin En İyi TV Oyunları Nasıl Seçilir

2025-03-27 17:54 - İnsan&Hayat

Stadyum Kültürü ve Taraftar Tutkusu Türkiye Süper Lig’inin Kalp Atışı

2025-03-25 15:56 - İnsan&Hayat

Türk Basketbol Süper Liginde Alt Sıralardan Yükselen Takımlar Sürprizlerle Dolu Bir Sezon

2025-03-26 13:04 - İnsan&Hayat

DSİ'den İzmir'e 22 yılda 65 milyar 632 milyon liralık yatırım

2025-03-24 11:43 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TEKNOFEST neslinin gümbür gümbür geldiğini görüyorum

2025-03-24 20:40 - Siyaset

TJK E-Bayi: Online Bahis Keyfi!

2025-03-26 11:44 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hukuksuzluğun hesabını yine hukuk içinde soracağız

2025-03-25 21:56 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye olarak kardeş Filistin halkına gereken her türlü desteği vereceğiz

2025-03-27 00:33 - Siyaset

Meteoroloji balonları, uçuş güvenliği için kritik veriler sağlıyor

2025-03-22 12:32 - Çevre-Hayat

Bayraktar TB3 SİHA'dan süpersonik füzeyle tam isabet

2025-03-25 23:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Başkent'te 'Dünya Korolar Günü'ne özel konser

20:37 - Kültür Sanat

'42. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı' başladı

21:19 - Kültür Sanat

Antalya'da 46 yıldır terzilik yapan Sadettin Dönmez mesleğini 'aşkla' yaşatıyor

13:14 - Kültür Sanat

Bükreş'teki sanatsal faaliyetler, Türk kültürüne ilgiyi arttırıyor

12:53 - Kültür Sanat

Öğretmenler 'kitap tahlili' ile öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırıyor

12:42 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Trump, Ukrayna’da barış için Avrupalı liderlerle yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini söyledi

01:22 - Dünya

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul: Rusya saldırgan ve emperyalist ülke olmaya devam ediyor

00:53 - Dünya

Pakistan’da 5,2 büyüklüğünde deprem

00:48 - Dünya

Avrupa'dan "Ukrayna için çok uluslu güç" önerisi

00:08 - Dünya

İçişleri ile Hazine ve Maliye bakanlıklarının 2026 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:03 - Siyaset