?>

Salgınla mücadele eden hemşireler yaşadıklarını anlattı

Erzurum Şehir Hastanesi enfeksiyon servisinde yeni tip koronavirüs ile mücadelede görev yapan hemşireler vatandaşları dikkatli ve duyarlı olmaya çağırdı.

Sağlık - 5 yıl önce

Erzurum

Pandemi hastanesi olarak hizmet veren Erzurum Şehir Hastanesi enfeksiyon servisinde görevli hemşirelerden Arif Bayrak, Kovid-19 servisinde görev yapmanın beraberinde riskleri de ortaya çıkardığını söyledi. "Her gün başımıza bir şey gelecek ve hastalık bulaşacak gibi çalışıyoruz.

Sonuçta bir hastadan bana benden de aileme bulaştı. Çocuğum ve eşim hasta oldu. Evde hep birlikte süreci atlatmayı başardık." diyen Bayrak, hastalığın tat ve koku kaybı, boğaz ağrısıyla başladığını ve ilerleyen süreçte zorlaştığını, kullandıkları ilaçlarla hastalığı atlattıklarını aktardı.

Serviste yoğun tempoyla çalıştıklarını ifade eden Bayrak, "Herkes dikkatli olmalı, buraya gelen hastaların bir kısmı hastalığı iyi atlatıyor bir kısmı ise çok ağır atlatıyor." diye konuştu.

Bayrak, hastaların özellikle nefes almakta çok güçlük çektiğini, onların durumunu gördüklerinde tedirgin olduklarını vurgulayarak "Tek isteğimiz herkes dikkat etsin ve maske, mesafe, hijyen kurallarına uysun. Artık bu salgın bitsin ve rahatça sokağa çıkalım." dedi.

"Hastalık pik yapınca kat kat maske ve tulumlarla çalıştık"

Enfeksiyon yoğun bakım sorumlu hemşiresi Aysu Esen de aylardır Kovid-19 ile mücadele içinde olduklarını dile getirdi.

Kurallara dikkat edildiğinde sağlık personelinin rahatlayacağına işaret eden Esen, "Psikolojik olarak gerçekten hepimiz yıprandık.

Sosyal hayatımız kalmadı. Mücadelemiz devam ediyor, herkes duyarlı olursa vaka sayıları daha iyi seviyelere gelir. Hastalar da biz de çok yıprandık, gözümüzün önünde hastaları kaybettik, bu yüzden çok üzülüyoruz." diye konuştu.

Esen, salgının pik yaptığı ve servislerin dolduğu zamanlarda kat kat maske ve tulumlar içinde sırılsıklam çalıştığı günler olduğuna değinerek sağlıkçıların en çok psikolojik olarak yıprandığını söyledi. Normal hayata dönmek istediklerini aktaran Esen, şöyle devam etti:

"Hastaların entübe edilmesi, makineye bağlanması, 3. basamağa gitmesi ya da onları kaybetmemiz üzücü oluyor çünkü uzun süre tedavi uyguluyoruz sonucunda hastaları kaybetmek üzüyor.

Burada yatan hastalar elimizden tutup 'Nefes almak istiyorum.' diyor. İlk başlarda 80, sonra 40 ve 30'lu yaşlarda hastalar gördük. Ama şükürler olsun şu an hasta sayıları azalıyor. Hep birlikte mücadele ederek bu işin üstesinden geleceğiz. Yeter ki kuralarına uyalım."

Esen, hastalarla unutulmaz anlara da tanıklık ettiklerini, iyileşen hasta gördüklerinde tüm yorgunluklarını unuttuklarını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Çekmeköy'de kuyumcuyu soyan şüpheli yakalandı

2021-01-22 12:56 - Gündem

Kılıçdaroğlu'ndan besteci ve eğitimci Muammer Sun için başsağlığı mesajı

2021-01-17 02:21 - Siyaset

Suriye'de kampta yaşayan aile, görme engelli dört çocuğunun tedavi olmasını istiyor

2021-01-21 15:06 - Dünya

'Koronavirüs dedektifleri' 7 gün 24 saat salgınla mücadele ediyor

2021-01-21 14:56 - Sağlık

AB aşı sertifikasını erteleyecek, gerekli olmayan seyahatleri 'daha güçlü' caydıracak

2021-01-22 05:21 - Dünya

Türk Kızılay İdlib'deki selzedelere yardım gönderdi

2021-01-19 16:31 - Gündem

Fas'ta 480 milyon yıllık denizyıldızı fosili keşfedildi

2021-01-20 20:16 - Teknoloji

AK Parti Genel Sekreteri Şahin: İlk günkü heyecanla ülkemize hizmet ediyoruz

2021-01-19 01:01 - Siyaset

Barış Pınar Harekatı bölgesinde PTT şubesi açıldı

2021-01-20 00:26 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan Telegram ve BİP uygulamalarından bugünkü mesaisini paylaştı

2021-01-18 12:56 - Gündem

İlgili Haberler

Elektronik sigaranın akciğerde yol açtığı hasar yoğun bakımla sonuçlanıyor

13:12 - Sağlık

Muş'ta yolu kardan kapanan köydeki hasta ekiplerce hastaneye ulaştırıldı

16:27 - Sağlık

Yapay zekaya güvenilerek ihmal edilen göz sağlığı tedaviyi zorlaştırıyor

11:37 - Sağlık

Uyku sorunu yaşayan gençlere "sabah güneşi" önerisi

13:02 - Sağlık

Bakan Memişoğlu'ndan 2025'teki sağlık hizmetlerine ilişkin paylaşım

23:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD basını: Maduro ve eşini taşıyan uçak New York'a indi

01:23 - Medya

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez, hiçbir ülkenin kolonisi olmayacaklarını belirtti

00:37 - Dünya

Şam'da roket saldırısı düzenlendi

22:42 - Dünya

AK Parti Genel Başkanvekili Ala'dan CHP Genel Başkanı Özel'e tepki

22:38 - Siyaset

Bakan Kacır: Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımız 112 milyar dolara erişti

22:28 - Ekonomi