?>

Sakaryalı fındık üreticisi bu yıl yüksek rekolte bekliyor

Sakarya'da hasada hazırlanan fındık üreticisi bu yıl 100 bin tona yakın ürün bekliyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Sakarya

Yaklaşık 750 hektar alanda fındık üretilen Sakarya'da, geçen yıl 92 bin ton rekolte elde edildi. Bu yıl için 100 bin tona yakın rekolte öngören üreticiler, hasat öncesi son hazırlıklarını yapıyor.

Sakarya Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, AA muhabirine, geçen yılın üretici açısından iyi tamamlandığını, çiftçilerin fiyatlardan memnun kaldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ordu'da açıkladığı 2022 fındık alım fiyatlarının iyi seviyede olduğunu aktaran Sarı, önemli ihraç kalemi olan fındığa talebin artmasıyla fiyatın daha da yukarılara çıkabileceğini kaydetti.

Sarı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmayan arazilerin de hesaba katılmasıyla Türkiye'de fındık üretiminin 800 bin tonlara dayanacağını belirterek, "Sadece Türkiye'de fındık yok, dünya tüketiminin üzerinde bir rekolte yaşanacak. Bu da fiyatların beklenir düzeyde yükselmesini engelleyebilir." dedi.

Sakarya'da yeni ekim alanları ve bilinçli bahçe bakımlarının arttığına da dikkati çeken Sarı, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 5 yıl içerisinde Sakarya, Türkiye'de fındık üretiminde ilk sıraya yerleşebilir diye düşünüyorum. Eskiden üreticiler bahçelerine girmiyordu. Fındık da iyi para ediyor. Herkes kendi bağına, bahçesine artık iyi bakıyor. Geleneksel yöntemlerle fındık ekimi ve bakımı yapılıyordu. Şimdi ise üreticilerimiz, çiftçilerimiz araştırıp inceliyor. Hangi gübrenin iyi geleceğini, budamanın nasıl yapılacağını öğreniyorlar. Bu da iyi gelişme."

Adem Sarı, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ile yeni, kaliteli ve verimi yüksek fındık çeşidi geliştirdiklerini de dile getirerek, "Fidanlar üretildiğinde çiftçinin kullanımına sunacağız. Amacımız, Türk fındığının en iyi şekilde değerlendirilmesidir." ifadesini kullandı.

- "İnşallah bu sene kazanacağız"

Söğütlü ilçesine bağlı Levent Mahallesi'nde fındık üreticisi Eyüp İman (49) da sezon öncesi son hazırlıkları yaptıklarını anlattı.

Fındıkta beklenen rekoltenin geçen seneye göre daha iyi olduğuna işaret eden İman, "Bu sene Allah bereket versin iyi fındık var, Cumhurbaşkanımız iyi de fiyat verdi. Teşekkür ediyoruz. Mazot ve gübre fiyatlarının gerilemesi çiftçiye olan katkıyı artıracaktır." dedi.

Yaklaşık 10 dönüm alanda fındığı bulunan üretici İsmail Geloğlu (47) da bu sene verimin yüksek olduğunu belirterek, "Fiyattan da memnunuz. 54 liralık fiyat iyi fiyat, memnun edici. İnşallah bu sene kazanacağız." diye konuştu.

Çiftçi Halil Genç (69) de fındığın bu sene üreticisini sevindirdiğini, ürünü değerinde satmak için acele edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İzmir'in sembol böreği: Boyoz

2022-08-01 11:58 - Çevre-Hayat

Fransa '1959’dan bu yana en kurak temmuzu' yaşadı

2022-08-01 16:45 - Dünya

Hatay sınırında bir asker şehit oldu

2022-08-02 10:07 - Gündem

Güneydoğu kavurucu sıcakların etkisinde

2022-08-03 18:07 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin ilk cağ kebabı fabrikası Erzurum'da açıldı

2022-07-31 21:36 - Çevre-Hayat

Emtia piyasasında "ralli haftası" yaşandı

2022-08-01 11:24 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzonspor Kulübü heyetini kabul etti

2022-08-01 18:13 - Gündem

Konya'daki 'Atık Kumbara' projesiyle hem çevre hem vatandaş kazanıyor

2022-07-31 14:46 - Çevre-Hayat

MKE Ankaragücü, Süper Lig'in ilk haftasında Konyaspor'u konuk edecek

2022-08-07 09:21 - Spor

Ukrayna'dan gelen 'Rojen' gemisinde denetimler başladı

2022-08-07 11:45 - Gündem

İlgili Haberler

Kahramanmaraş'ta asırlık Osmanlı macunu geleneğini yaşatıyor

11:48 - Çevre-Hayat

Ardahan'da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla tarihi tabyaya yürüyüş düzenlendi

22:23 - Çevre-Hayat

Muş'un Malazgirt ilçesinde şanlı zaferin 954. yıl dönümü coşkusu yaşanıyor

15:53 - Çevre-Hayat

Kars'ta kızıl tilki yavrularının oyunu görüntülendi

14:58 - Çevre-Hayat

Ahlat'taki Malazgirt Zaferi kutlamaları yoğun katılımla devam ediyor

14:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump-Musk kavgasının ardından üçüncü parti tartışmaları, ABD siyasi sistemini gündeme taşıdı

11:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Malazgirt Zaferi'nin 954'üncü yıl dönümü mesajı

11:43 - Siyaset

Türk tarihinin dönüm noktası: Malazgirt Zaferi

11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türk Eximbank'tan yılın ilk yarısında 25,4 milyar dolarlık ihracat desteği

11:28 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, İİT toplantısı kapsamında Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

11:18 - Siyaset