Sakarya'da mevsimlik tarım işçileri fındık mesaisine hazırlanıyor

Sakarya'ya ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden gelen mevsimlik tarım işçileri, fındık bahçelerindeki temizlik çalışmalarının ardından ürünün olgunlaşmasıyla hasada başlayacak.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Sakarya
Kocaali ilçesine fındık toplamak için gelen işçilerin hasat öncesi hazırlıkları sürüyor. İlçeye bağlı Demiraçma Mahallesi'ndeki işçilerin mesaisi, güneşin doğuşuyla başlıyor.

Fındık bahçesinde yabani otların ve ocak diplerinin temizliği ile ağaçların bakımını yapan işçiler, ürünün bu ay içinde olgunlaşmasıyla hasada başlayacak.

Şanlıurfa Siverek'ten gelen 40 yaşındaki Salih Karataş, AA muhabirine, fındık toplama sezonunun Doğu ve Güneydoğu'dan gelen birçok ailenin geçim kaynaklarından biri olduğunu söyledi.

Karataş, işçilerin aile geçimlerine ve çocuklarının eğitimlerine destek olmak için sabahtan akşama kadar çalıştıklarını anlattı.

Önceki sezonlarda Düzce, Ordu, Giresun gibi illerde fındık topladığını aktaran Karataş, "Özellikle öğrenci kardeşlerimizin aileleri Şanlıurfa'da, bunların belirli gelirleri veya yan gelirleri yok. Okulların tatil olduğu 3 aylık dönemde hem kendilerine hem de ailelerine destek olmak için çalışmaya geliyorlar." diye konuştu.

"Bence bütün kız çocukları okumalı"

Okul masraflarını karşılamak ve ailesine destek olmak amacıyla fındık toplamaya geldiğini dile getiren 19 yaşındaki Nezahet Karataş, lisede hasta bakım bölümünden mezun olduğunu, üniversite tercihlerinde de çocukları çok sevdiği için çocuk gelişimini tercih ettiğini söyledi.

Karataş, "Bence bütün kız çocukları okumalı, özellikle kız çocukları okumalı, böyle zor işler yapmamalı. Akşama kadar burada filiz alıyoruz, fındık topluyoruz. Erkeklerin işini yapıyoruz. Zor işler, özellikle kızlar için zor işler." diye konuştu.

Demiraçma Mahallesi'nde fındıklık sahibi Rahim Büyükkaya, mevsimsel tarım işçileriyle kardeşlik hukuku içinde çalıştıklarını, misafirlerinin her şeyiyle ilgilendiklerini, bütün ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş, Emirhan Topçu'yu renklerine bağladı

2024-08-02 23:02 - Spor

AB, Venezuela'da açıklanan seçim sonuçlarının resmi kayıtlar sunulmadan tanınamayacağını bildir

2024-08-05 12:22 - Dünya

İngiltere'nin Plymouth kentinde polis, aşırı sağcılara köpeklerle müdahale etti

2024-08-05 23:23 - Dünya

Milli atlet Alperen Acet, yüksek atlamada finale kalamadı

2024-08-07 13:27 - Spor

GAÜN, güneşten 6 ayda 80 milyon lira gelir elde etti

2024-08-08 09:58 - Ekonomi

"Çorlu kuzu ciğer sarma" Tekirdağ'ın 11'inci tescilli ürünü oldu

2024-08-08 11:52 - Çevre-Hayat

Bakan Fidan, yarın Etiyopya'yı ziyaret edecek

2024-08-02 15:07 - Siyaset

İrlanda'nın başkenti Dublin'de sessiz Filistin yürüyüşü

2024-08-03 01:22 - Dünya

Depremde atölyesi yıkılan saz ustası, evinin bahçesindeki atölyede üretimini sürdürüyor

2024-08-05 13:22 - Çevre-Hayat

Çaykur Didi Stadı yeni sezona hazırlanıyor

2024-08-01 17:57 - Spor

İlgili Haberler

"Külliye'de Ramazan" etkinlikleri kapsamında Ege ile Gaga Müzikali sahnelendi

16:32 - Çevre-Hayat

Çankırı'da baharın müjdecisi kar çiçekleri açtı

14:43 - Çevre-Hayat

"Baharın habercisi" leylekler Muş Ovası'ndaki yuvalarına dönmeye başladı

14:28 - Çevre-Hayat

Torunu sayesinde 70 yaşında okuma yazma öğreniyor

13:43 - Çevre-Hayat

Çanakkale'de "zafere giden yol" öğrencilerin sesiyle tanıtılıyor

13:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Niğde'de bir apartmandaki doğal gaz patlamasında 12 kişi yaralandı

21:53 - Gündem

Almanya'dan petrol şirketlerine "fırsatçılık" suçlaması

20:47 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa ile enerji konusunda tekrar çalışabileceklerini söyledi

20:42 - Dünya

İran Kızılayı: ABD-İsrail'in saldırılarında 13 bin 785 sivil birim hasar gördü

20:37 - Dünya

Erbil'de kamikaze İHA bir evin çatısına düştü

20:33 - Dünya