?>

Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyor

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sahte alkol tüketildikten sonra ilk 24 saat içinde müdahale edilmezse can kayıplarının yaşanabildiğini söyledi.

Sağlık - 7 ay önce

İzmir

Şener, AA muhabirine, son günlerde sahte alkolün çok sayıda cana mal olduğunu anımsattı.

Sahte alkol yapımında etil alkol (etanol) yerine metil alkol (metanol) kullanıldığına dikkati çeken Şener, metanolün insan vücudunda sentezlenemediğini, bu nedenle zehirlenmeye neden olduğunu anlattı.

Şener, etanolün metabolik yöntemlerle atılarak temizlenebilirken metanolde bunun mümkün olmadığına işaret ederek, "Aslında o, kimyasal bir madde. Halkın en yaygın anlayacağı şekilde metanol bir antifriz. Kimya, plastik ve petrokimya sanayisinde kullanılıyor." dedi.

Fotoğraf: Tezcan Ekizler/AA

Yarım bardak dahi ölümcül olabiliyor

Vücudu zehirleyen metil alkolün yaklaşık 30 mililitresinin dahi insan için ölümcül olabileceğini dile getiren Şener, şöyle devam etti:

"Bir su bardağının yarısı kadar miktar dahi ölümcül seyrediyor. Alındıktan sonraki ilk 6 saatte baş ağrısı, bulantı, kusma ve karın ağrısı meydana geliyor. Çoğu kişi alkolün de bu tip yan etkileri olduğu için ilk başta ciddiye almıyor. İlk 6 saatten sonra ise diğer alkollü içeceklere göre en ayırt edici özelliği ise görmede bulanıklık ve görme kaybı. Maalesef bu tablo kalıcı hale geliyor. Bu madde gözde sinir arkasında ve beyinde birikiyor ve kalıcı körlüğe sebep oluyor. Sahte içkinin tüketimi devam ederse, diğer organlarda hasar meydana geliyor. Maalesef 24 saati geçen periyotlarda eğer müdahalede bulunamazsak bu kişileri kaybediyoruz, ölüyorlar."

Şener, sahte alkol zehirlenmesinin daha çok 30 ile 45 yaş grubu arasında tespit edildiğini aktararak, "Çünkü yaygın alkol tüketimi bu yaş gruplarında daha belirgin. Genelde erkek grupta daha belirgin." değerlendirmesinde bulundu.

Genellikle evde alkollü içki üretimi için alınan alkolün içeriğinde de ne olduğunun bilinmediğini bildiren Şener, "Genelde yüksek alkollü içecekten uzak durmak lazım. Çünkü bu işin sahtesini yapanlar ağırlıkla yüksek alkol içeriği olan ürünlerin sahtesini yapıyor. Çünkü onların karı daha fazla." ifadelerini kullandı.

Ayırt etmek zor

Yan yana konulan sahte ve gerçek alkolü birbirinden ayırt etmenin mümkün olmadığını belirten Şener, şunları kaydetti:

"Tadıyla, kokusuyla ayırt etme imkanınız yok. Tat, koku aynı. Ancak belli kimyasal maddelere damlatarak ayırt edebilirsiniz. Karbonat damlatarak ayırt edilebilir ama bunun da garantisi yok. Çünkü genelde bu kişiler yaparken bunu etanolle, metanolü karıştırıyor. Yani etanol de var içerisinde. Tamamen metanolden oluşmuyor."

Şener, alkol tüketimi sonrası sağlık sorunları yaşayanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk bilim insanları, Ay ve Mars'ta domates üretimi hedefliyor

2024-12-25 13:43 - Teknoloji

Big Bang Startup Challenge'de destek tutarı 2,85 milyar liraya çıktı

2024-12-20 17:28 - Ekonomi

Suriye'de Esed rejiminin devrilmesinin ardından ilk 'özgür' tiyatro oyunu sergilendi

2024-12-22 13:27 - Kültür Sanat

Bazı şirketlerin bağımsız denetimlerini üstlenebilecek kuruluşlar için ilave şartlar getirildi

2024-12-20 10:37 - Ekonomi

Kolombiya'da eski FARC üyeleri barışı ekolojik çiftliklerle destekliyor

2024-12-19 23:23 - Dünya

TCMB'nin aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı

2024-12-20 10:52 - Ekonomi

ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,1 büyüdü

2024-12-19 17:12 - Ekonomi

Kuraşta dünya üçüncüsü olan Hakkarili sporcu, başarılarıyla göz dolduruyor

2024-12-22 12:38 - Spor

Trafik polisi hurda parçalarını sanat eserine dönüştürüyor

2024-12-26 13:38 - Kültür Sanat

Yasa dışı alkol satışını önlemek amacıyla düzenlemeye gidildi

2024-12-24 10:08 - Gündem

İlgili Haberler

Kadavradan nakille 10 yıldır gördüğü diyaliz tedavisinden kurtuldu

13:42 - Sağlık

İç organları dışarıda doğan bebek, ailesi ve doktorların kararlılığıyla yaşama tutundu

12:28 - Sağlık

Motosiklet ambulans ekipleri hastaya hızla ulaşarak etkin müdahale sağlıyor

12:57 - Sağlık

Hatay'da 6 yılda 984 kişi Yeşilay Danışmanlık Merkezi sayesinde bağımlıktan uzaklaştı

12:13 - Sağlık

Orman yangınlarında yoğun dumana maruz kalanlar gecikmeden hastaneye başvurmalı

12:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Batı Şeria'da binlerce Filistinli Gazze'deki soykırımı protesto etti

18:38 - Dünya

Avustralya ve Almanya'da Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

18:28 - Dünya

Avustralya'da on binlerce kişi Filistin'e destek için Sydney Liman Köprüsü'nde yürüdü

18:03 - Dünya

Türk Kızılay, yaz boyunca 53 ilden gençleri ağırlıyor

17:18 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile telefonda görüştü

16:57 - Gündem