?>

Şah damarı tıkanıklığı ölüm riskini artırıyor

Asya Vasküler Cerrahi Derneği (ASVS) Başkanı Prof. Dr. Akay, dünyada kardiyovasküler hastalıklarda kalp dışındaki ölümlerden sonra ikinci sırada şah damarı tıkanıklığının yer aldığını belirterek, rutin kontrollerin hayat kurtardığını bildirdi.

Sağlık - 2 yıl önce

Antalya

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Hakkı TankutAkay, 24. ASVS Kongresi için geldiği Antalya'da, AA muhabirine, şah damarın (karotis) boyun bölgesinin sağından ve solundan beyne oksijen taşıyan iki ana damar olduğunu söyledi.

Türkiye'de şah damarı tıkanıklığının yaygın görüldüğünü aktaran Akay, şunları kaydetti:

"Şah damarı tıkanıklığı son derece önemli bir hastalık. Bu damarın belli bir dereceye kadar daralması ya da tıkanması durumunda inme yani felç karşımıza çıkar. Yaygın kalp ya da bacak damarlarımızı tıkayan her sebep, boyun damarlarımızı da tıkayabilir. Kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, sigara içmek, genetik yatkınlık, beslenme bozuklukları, hareketsiz yaşam tarzı şah damarı tıkanıklığına neden olabiliyor. Bu hastalığın belirtileri göze perde inmesi, görme kaybı, elde, kolda ya da bacakta tutmama, felç olma, uyuşma, karıncalanma, yüz felci, dilimizin bir tarafa doğru çekmesidir."

Ailesinde damar tıkanıklığı olanların dikkatli olmasını isteyen Akay, özellikle 50 yaşından sonra kalp ve damar cerrahına giderek düzenli damar kontrolü yaptırmak gerektiğini ifade etti.

Ultrasonla tarama yaparak, damarda ne kadar darlık olduğunu tespit edebildiklerini aktaran Akay, şöyle konuştu:

"Rutin kontroller çok önemli. MR anjiyo ya da BT anjiyo dediğimiz yöntemlerle darlığın yerini tespit edip, tanısını koyup, tedavisini yapabiliyoruz. Arkasından da tedaviye başlıyoruz. Tedaviyi üç aşamada uygulayabiliyoruz. Tıbbi tedavide, kan basıncının ve kan yağlarının kontrolünün yapılması, yüksek kan şekerinin engellenmesi ve kan sulandırıcı ilaçlar, radyasyon tedavisi. Darlık belli bir dereceye ulaşmışsa da ameliyat ediyoruz. Ameliyat edilemediği durumlarda stent koyuyoruz. Baş boyun kanseri sebebiyle boyunda daha önce geçirilmiş bir cerrahi tedavinin olması ameliyatı zorlaştıracaktır. Bu durumda da stent tedavisi uygun olabilmektedir."

"Yaş arttıkça görülme sıklığı artıyor"

Şah damarı tıkanıklığının toplumda görülme sıklığının yüzde 15 ile 30 oranında değiştiğini dile getiren Akay, yaşlı nüfusun artmasıyla bu hastalığın görülme oranının yükseldiğini bildirdi.

"Yaşlılık hastalığı" olarak da bilindiğini vurgulayan Akay, "50 yaşından sonra sıklık artıyor. 70 yaşından sonra biraz daha, 80 yaşından sonra çok daha fazla artıyor. Yaş arttıkça görülme sıklığı artıyor. Dünyada kardiyovasküler hastalıklarda kalp dışındaki ölümlerden sonra ikinci sırada şah damarı tıkanıklığı yer almakta. Bu hastalıkta ölüm riski oldukça fazla." ifadesini kullandı.

Şah damarı tıkanıklığının tedavisine yönelik Türkiye'de önemli çalışmalar olduğunu aktaran Akay, "Dünyada uygulanan tüm tedaviler ülkemizde de başarılı şekilde yapılıyor. Türkiye, şah damarı tıkanıklığına yönelik tüm tedavileri etkin şekilde uygulanmakta." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sibergöz-7 Operasyonu'nda 53 şüpheli adliyeye sevk edildi

2023-11-28 08:02 - Gündem

Ayaş domatesine AB tescili

2023-11-29 17:28 - Ekonomi

İstanbul'da doktorlardan Gazze için sessiz yürüyüş

2023-11-25 15:58 - Gündem

Sosyal medya fenomeni Öz çifti hakkında soruşturma

2023-11-28 14:57 - Gündem

Manchester United İstanbul'da

2023-11-28 21:47 - Spor

Galatasaray, 2023'teki 100. golünü bekliyor

2023-11-26 12:33 - Spor

Fenerbahçe, Avrupa'da 265. kez sahne alacak

2023-11-29 11:22 - Spor

Türk teknoloji girişimleri Finlandiya'da "boy gösterdi"

2023-12-01 12:32 - Teknoloji

İstanbul'da fırtına hayatı olumsuz etkiliyor

2023-11-29 00:28 - Gündem

Belçika'da 30'a yakın okulda bomba ihbarı nedeniyle eğitime bir gün ara verildi

2023-11-27 14:16 - Dünya

İlgili Haberler

Yeşilayın desteğiyle alkol bağımlılığını yendi

12:33 - Sağlık

Türkiye "canlı vericili nakiller"de dünyada böbrekte ilk, karaciğerde ikinci sırada

11:43 - Sağlık

Araştırma: Biraz hızlı yürümek yaşlılara hareket esnekliği sağlayabilir

13:43 - Sağlık

Kalbinden beynine pıhtı atan 76 yaşındaki hasta, 1 saatlik ameliyatla hayata tutundu

13:07 - Sağlık

İleri derecede aort hastalığı olan hasta "6 santimetrelik" kesiyle tedavi edildi

12:08 - Sağlık

Günün Manşetleri

İzmir'deki orman yangınlarının yaraları sarılmaya çalışılıyor

12:32 - Gündem

Doğayla bütünleşmenin adresi Bali, sosyal medya turizmiyle sınanıyor

12:27 - Dünya

İsrail'in Gazze'de düzenlediği son saldırılarda 26 Filistinli hayatını kaybetti

12:23 - Dünya

Fransa'da Ulusal Birlik partisi, hakkındaki yolsuzluk soruşturma ve davaları nedeniyle zorda

12:18 - Dünya

Türkiye'de geçen yıl 15-34 yaş grubunda işgücüne katılma oranı yüzde 60,1 oldu

12:13 - Ekonomi