?>

Sağlık okuryazarlığı ve doğru beslenmeyle aşırı tuz tüketimi önlenebilir

Uzmanlar, kalp ve damar hastalıkları, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara yakalanma riskini artıran aşırı tuz tüketiminin, sağlık okuryazarlığı ve doğru beslenmeyle kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.

Sağlık - 1 ay önce

İstanbul

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, tuz tüketimi bakımından çok riskli ülkelerden biri olan Türkiye'de Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) önerdiği günde 5 gramlık tuz miktarının üzerinde bir tüketim söz konusu olduğunu söyledi.

Ambalajlı ve fast food gıdalarda gizli tuza rastlanıldığını belirten Baş, tuz tüketiminin tüketici sağlığını önemli derecede etkileyen temel problemlerden biri olduğunu kaydetti.

Baş, modern dünyanın getirdiği önemli sorunlardan birinin evde yemek yeme kültüründe azalma meydana gelmesi olduğuna dikkati çekerek, "Son yıllarda akşam evde bir aile yemeği yerine, daha çok dışarıdan yemek yeme ya da dışarıdan sipariş verme yüksek eğilim gösteriyor. Bu nedenle de aslında o anneannemizin, babaannemizin, annemizin sofralarına geri dönmek gerekiyor. Aile sofralarına geri dönmek gerekiyor. Tencere yemeği dediğimiz, evde pişen yemeklerle sağlıklı beslenme planlarını sürdürmek gerekiyor. Ev ortamında sağlıklı pişirme yöntemleriyle pişirilmiş yemeklerde, tuz kontrolünü kendimiz evde çok rahat sağlayabiliriz ama dışarıda tükettiğimiz ürünlerdeki tuz miktarını kontrol etme şansımız asla ve asla yok." ifadelerini kullandı.

Ramazanın bir yemek şölenine döndüğünü vurgulayan Baş, bu ayda da sağlıklı beslenme alışkanlıklarına devam edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Baş, ramazanda şarküteri ürünlerinin sofralarda daha çok yer almasıyla tuz kullanımının arttığını kaydetti.

Okul kantinlerine de dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Baş, şunları söyledi:

"Ağaç yaşken eğilir misali çocukların kreşlerde, anaokullarında ve sonrasındaki ilköğretimde beslenme eğitimi konusunda bilinçlendirilmeleri gerekiyor. Beslenmeye bütün olarak bakmanız gerekiyor ve bu bütün önerileri çocuğun normal eğitimi süresince müfredata ekleyerek, çocuğu bilinçli tüketici haline getirebiliriz. Burada da beslenme ve sağlık okuryazarlığı ön planda. Bir gıdanın etiketini okuduğunda orada kendisine zarar verebilecek bileşen olup olmadığını değerlendirmek eğitimden geçiyor. Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında aslında tüketicinin temel gereksinimi, beslenme ve sağlık okuryazarlığı notunu yükseltmek. Çünkü sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada tüketicilerin beslenme ve sağlık okuryazarlığı notu düşük. Bunun bir sürü sebebi var."

"Hasta gruplarındaki tuz tüketimi 3,8 gramı geçmemesi gerekiyor"

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalından Prof. Dr. Timur Selçuk Akpınar da Türkiye'de tuzun fazla tüketildiğine, sağlıklı, tansiyon ve şeker hastalığı olmayan bir insanın günde 5 gramdan fazla tuz tüketmesinin önerilmediğine dikkati çekti.

Fazla tuz tüketiminin birçok hastalığa sebep olduğunu vurgulayan Akpınar, "Tuzun en önemli özelliği, damar yatağını bozuyor. Tuz damar basıncında bir artışa yol açıyor, yani tansiyonu yükseltebiliyor. Damar yatağını bozması demek inmenin, kalp krizinin ve böbrek yetmezliğin artması demek. Yeme alışkanlıkları da burada tabii belirleyici. Özellikle obezite, tuz tüketimiyle beraber işin içine girince damar sertliği daha da çok oluyor." dedi.

Akpınar, tansiyon yönetiminde tuz tüketiminin doğru yapılmasının çok önemli olduğu belirterek, "Tansiyonu ve diyabeti olan, kalbine stent takılmış, anjiyo yapılmış, inme geçirmiş hasta gruplarında toplam tuz tüketimi günde 3,8 gramı geçmemesi gerekiyor. Özellikle tuz tüketimini azaltarak, tansiyon hastalığını, inmeyi, kalp hastalığını, böbrek yetmezliğini azaltabiliriz. Kilonuzu korumanız, tuz tüketimini azaltmanız, Akdeniz mutfağı tipi beslenmeyi yüksek oranda tutmanız, yaşam sürenizi ve hayat kalitenizi artıracaktır." ifadelerini kullandı.

Gıda Güvenliği Denetim Uzmanı Nurten Sırma ise gizli tuzun, ambalajlı ürünlerdeki sodyum miktarında belli olabileceğini anlattı.

Alışveriş yaparken etiket bilgilerinin kontrol edilmesi gerektiği bilgisini paylaşan Sırma, "Etiket bilgisi olmayan, nerede üretildiği belli olmayan ürünleri almayın çünkü bunlar çoğunlukla kayıt dışı da oluyor. Nerede üretildiği, kimin denetlediği belli olmayan, büyük soru işareti olan ürünü satın alıyorsunuz. Tüketicinin ürünle kurabildiği tek iletişim yolu, ambalaj bilgisidir. Etiket bilgilerine dikkat ederek ürün satın alın." tavsiyesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel inşaat sektörü kaynaklı emisyonlardaki artış 2020'den beri ilk kez durdu

2025-03-17 15:22 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin 40 yılına, on binlerce canına mal olan musibetin çözümü için cesur bir adım attık

2025-03-17 21:32 - Siyaset

İsrail'in ateşkesi bozarak Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılarda 404 kişi canından oldu

2025-03-18 18:04 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Çanakkale'de yuvasından düşen yavru sincap fındıkla beslendi

2025-03-18 12:52 - Çevre-Hayat

Yurt geneli yarından itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek

2025-03-17 16:58 - Çevre-Hayat

Polonya Devlet eski Başkanı Walesa, ülkesini hedef alan Musk'a tepki gösterdi

2025-03-12 16:48 - Dünya

Sivas'ta yemekhane görevlisi, boğazına zeytin takılan hasta yakınını Heimlich manevrasıyla kurt

2025-03-17 14:28 - Çevre-Hayat

AB, 6 yapay zeka fabrikası daha kuruyor

2025-03-12 22:43 - Teknoloji

Fransa Merkez Bankası ticari gerilimler nedeniyle büyüme tahminini düşürdü

2025-03-13 13:32 - Ekonomi

Dünya kupası ve Türkiye şampiyonu kick boksçunun hedefi dünya şampiyonluğu

2025-03-14 13:22 - Spor

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı, 15 bin 342 sözleşmeli personel ve 3 bin 658 sürekli işçi alacak

01:53 - Sağlık

Rahim alma, yumurtalık kisti ve miyom ameliyatlarında izsiz cerrahiyle iyileşme süresi kısalıyor

13:22 - Sağlık

Yeşilay Genel Başkanı Dinç'ten ebeveynlere 'dijital araçları sağlıklı kullanma' çağrısı

12:43 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından "devlet hastanesinde cinsel istismar" iddiasına ilişkin açıklama

12:07 - Sağlık

Türk bilim insanı devlet desteğiyle geliştirdiği sağlık ürünlerini 7 ülkeye ihraç ediyor

11:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

Erzurum ve çevreleri için "sarı kod"lu kuvvetli sağanak uyarısı

09:42 - Gündem

Ülke genelindeki denetimlerde 21 göçmen kaçakçısı ve 547 düzensiz göçmen yakalandı

09:33 - Gündem

Küresel piyasalar ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandı

09:18 - Ekonomi

Ukrayna: Rus ordusunun düzenlediği İHA saldırılarında 31 kişi yaralandı

09:13 - Dünya

Trump'ın yasa kapsamında Venezuelalı göçmenleri sınır dışı etmesi 'hukuka aykırı' bulundu

05:23 - Dünya