?>

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Türkiye'de senede 5 bin organ nakli gerçekleştiriliyor

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye'de yılda 5 bin organ naklinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Sağlık - 1 yıl önce

Gaziantep

Bakan Memişoğlu, bir otelde düzenlenen Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 15. Kongresi "Transplantasyon'24" toplantısında yaptığı konuşmada, cerrahlığın önemli bir meslek olduğunu, organ naklinin çok ilerlediğini ifade etti.

Memişoğlu, "Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'de, 76 böbrek, 52 karaciğer, 15 kalp ve 2 akciğer nakil merkeziyle senede 1700'ün üzerindeki karaciğer olmak üzere 5 bin nakil gerçekleştiriliyor. Türkiye, dünyada çoğu yerde yapılamayan çapraz nakillerle dünyanın nakil merkezi haline gelmiş durumdadır. Bu büyük bir özveri, çaba ve çalışkanlıkla oldu. Hepinize minnet duyuyorum." diye konuştu.

Sağlıkta teknoloji üretilmesi gerektiğini belirten Memişoğlu, "Türkiye sağlıkta sadece hizmet tarafında değil, artık bilim ve teknoloji tarafında da üretmek zorunda. Yani yeni bir şey söylemek durumundayız. Bunun için çabalıyoruz. Sağlık bilgisini yönetmek, ekonomik güç ve sosyal güç de elde etmek istiyoruz. Özellikle genç arkadaşların önde oturan idealist, kendisini adamış hocalarımızın çok daha ilerisine gideceğine eminim. Bizlerden çok daha iyi olacağınıza eminim." ifadelerini kullandı.

Bakan Memişoğlu, Türkiye'de kadavra bağışının yeterli olmadığını belirterek, "Bizim gibi özverisi yüksek olan bir toplumun, daha çok başkası için çalışan, milletine her türlü özveriyi veren, bir canı kurtarmak için her türlü çabayı harcayan Türk toplumunun kadavratik organ bağışı konusunda vericinin az olmasının sebebi bizlerin iyi anlatamamasıdır. Yaşamak güzel yaşatmak daha güzel diyen bir toplumun organını bağışlamama şansı yoktur." dedi.

Vali Kemal Çeber, kentte sağlık hizmetlerinin iyi noktada olduğunu ve daha da ileri taşınacağını söyledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de hekimlerin, insanların en zor zamanında en yakınında olduklarını belirtti.

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği (TONKKD) Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez ile GAÜN Böbrek Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sacid Çoban, Bakan Memişoğlu'na plaket verdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yandex, Türkiye'ye 400 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor

2024-10-17 16:08 - Medya

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Sağlığın bilgisini üreten lider ülkelerden biri olmak istiyoruz

2024-10-16 15:12 - Sağlık

Sınıf başkanlığı seçimi yerel seçimleri aratmadı

2024-10-16 14:13 - Çevre-Hayat

Liseli Frida'lar 'Frida'nın Günlükleri' sergisini ziyaret etti

2024-10-16 15:42 - Kültür Sanat

Hastane yanına açılan kreş, sağlık çalışanlarını rahatlattı

2024-10-17 11:42 - Çevre-Hayat

Basketbol Severler için Canlı Skor ve Sonuçlar: iddaa ile Anlık Güncellemeler

2024-10-17 08:17 - İnsan&Hayat

Sinop'ta ortaokul öğrencisinin çizdiği karikatür dünya birinciliği ödülü aldı

2024-10-16 18:47 - Kültür Sanat

Prof. Dr. Ergintav Malatya'daki depremi değerlendirdi: Bu tür depremleri görmeye devam edeceğiz

2024-10-16 17:18 - Gündem

Ölmüşler İçin Lokma Döktürmek ve Lokma Hayrı

2024-10-16 21:01 - İnsan&Hayat

İsrail yanıltıcı yardım açıklamalarıyla Gazze'deki katliamlarını örtbas etmek istiyor

2024-10-17 14:23 - Dünya

İlgili Haberler

Araştırmaya göre düzenli çay içilmesi, yaşlı kadınlarda kemik sağlığına faydalı olabilir

17:23 - Sağlık

Araştırma: Elektronik sigara kalp krizi riskini artırabilir

17:18 - Sağlık

Van'da kalbi yarım doğan bebek, İstanbul'da uygulanan tedaviyle hayata tutundu

14:02 - Sağlık

Cam pipet kullanımı ağız ve sindirim sisteminde yaralanmalara yol açabiliyor

13:02 - Sağlık

Türkiye'de lösemi tedavisinde başarı oranları artıyor

11:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump, Ukrayna’da barış için Avrupalı liderlerle yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini söyledi

01:22 - Dünya

Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul: Rusya saldırgan ve emperyalist ülke olmaya devam ediyor

00:53 - Dünya

Pakistan’da 5,2 büyüklüğünde deprem

00:48 - Dünya

Avrupa'dan "Ukrayna için çok uluslu güç" önerisi

00:08 - Dünya

İçişleri ile Hazine ve Maliye bakanlıklarının 2026 yılı bütçeleri TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:03 - Siyaset