?>

Sağlık Bakanı Koca: Eris varyantının hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor." dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

Bakan Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eris varyantı ve endişe edilecek bir durum olup olmadığına ilişkin soruya Koca, şu yanıtı verdi:

"Kovid-19 ortaya çıktığında birçok bilinmezliği içeriyordu. Hem virüs hem de hastalıklar açısından bu süreçte mücadele etmek için erken dönemde aşının geliştirilmesi gerekiyordu. Bu çerçevede inaktif olarak bilinen güvenilir kadim tekniklerle üretilen aşıyı yani TURKOVAC'ı geliştirmiştik. Bu süreçte artık hastalığı biliyoruz. Virüsü tanıyoruz. Tüm mutasyonların etkilerini ve değişiklikleri takip ediyoruz. Bu mutasyonlarda bugüne kadar hiçbir zaman virüsün ilk çıktığı dönemdeki hasta yapıcı etkisi yani virulansında artış olmadı. Olan mutasyonlar hasta yapma gücü daha zayıf olan mutasyonlar, bunu da dediğim gibi yakından takip ediyoruz. Bu anlamda kesinlikle Eris varyantına yönelik yeni bir tedbir gerekmiyor. Bunu en açık şekilde zaten ifade etmiştim. Hastalığı artık çok iyi tanıyoruz ve endişe edecek hiçbir durum yok."

"Kovid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz"

Bazı ülkelerin yeni varyanta karşı özel aşı geliştirdikleri ve yeni aşılama programları başlattıklarına yönelik açıklamaları hatırlatılarak, Türkiye'de böyle bir aşılama programının söz konusu olup olmayacağına yönelik soruyu Bakan Koca, şu şekilde yanıtladı:

"Bazı ülkelerin aşı baskısı ile örnek olmaya çalıştığına hepimiz şahit oluyoruz. Bazı ülkelerin aşı baskısına boyun eğmesi, bizim de aşı baskısına boyun eğeceğimiz anlamına gelmez. Küresel Kovid aşısı baskısına boyun eğmemiz mümkün değil. Türkiye'nin kendi programı var ve birileri istiyor diye aşı programı başlatmayız. Biz kendi programımızı uyguluyoruz ve şu an kesinlikle Kovid-19 için yeni bir aşı programı uygulamayı düşünmüyoruz. Bu kadar net."

"Hastaneye yatış oranları oldukça düşük"

Bakan Koca, hasta sayısında bir artış olup olmadığına ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi Eris varyantının virülansı yani hasta etme gücü daha düşük fakat bulaşıcılığı daha fazla. Bu dönemde hasta sayısının arttığını söyleyebiliriz. Fakat hastaneye yatış oranları oldukça düşük. Ağır hastalık yapmıyor. Daha hafif seyrediyor. Kovid-19, nezle ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmüş durumda. Bu beklediğimiz bir seyirdi. Paniğe gerek yok. Eski dönemi hatırlatan kısıtlama ve kapanmalar söz konusu değil.

Dolayısıyla korunmak için ne yapmamız gerekiyor? Artık tüm vatandaşlarımız biliyor, hasta olanların kendilerini izole etmelerini, topluma çıkmamalarını, riskli olan kişilerin özellikle kendilerini korumalarını, onların da kalabalık ortamlardan uzak durmasını, illa gerekiyorsa da o durumda maske kullanmalarını öneriyoruz. Başka bir önerimiz de yok, yeni bir aşı programımız da yok. Yani toplu bir aşılama programına kesinlikle ihtiyaç yok."

"Çocuklarımızın bağışıklama programındaki aşılarını eksiksiz yaptırmalı"

"Bu dönemde grip aşısını önemsiyoruz." diyen Koca, risk gruplarında olan ve grip aşıları tanımlanmış olanların bir an önce aşı olmalarını önerdiklerini vurguladı.

Bakan Koca, riskli grupta yer alan ve tanımlanmış kişilere grip aşılarının ücretsiz olarak yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"Burada önemli bir parantez açmam lazım. Aşı programımız Kovid-19 için yok ancak bildiğiniz gibi çocukluk çağı bağışıklama aşı programımız başarıyla sürüyor ve çok önemli görüyoruz. Çocukluk çağındaki aşı programını hassasiyetle takip ediyoruz. Vatandaşlarımız bu konuda hassas davranmalı, çocuklarımızın bağışıklama programındaki aşılarını eksiksiz yaptırmalı.

Bu aşılarımızı üretmek için devreye aldığımız, Hıfzıssıhha aşı ve biyoteknolojik ürün araştırma ve üretim altyapı inşaatımız devam ediyor. Tüm aşılarımızı yerlileştirmeyi esas alıyoruz. Ayrıca teknoloji transferiyle daha önce ilan ettiğimiz 3 aşının süreci de başladı. Su çiçeği, kuduz ve Hepatit-A aşısının teknoloji transferi ile üretilmesini özellikle çocuklarımız için önemsiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya Duma Başkanı Volodin: Karabağ Azerbaycan’ın iç meselesi

2023-09-23 22:35 - Özel Haber

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

2023-09-24 13:27 - Ekonomi

Yelkende Funboard Slalom Avrupa Şampiyonası sona erdi

2023-09-26 08:17 - Spor

Karabük'te çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

2023-09-21 19:13 - Asayiş

Antalyaspor galibiyet hasretine altıncı haftada son verdi

2023-09-24 11:48 - Spor

Beşiktaş, Süper Lig'in 6. haftasında yarın Kayserispor'u ağırlayacak

2023-09-23 13:17 - Spor

Bangladeş'te dang hummasında vaka sayılarının resmi verilerin 5 katı olabileceği iddia edildi

2023-09-27 12:13 - Dünya

İklim Kanunu gündem oldu! Kanuna karşı 770.000 imza!

2023-09-22 20:39 - Özel Haber

Ankaragücü ile Konyaspor berabere kaldı

2023-09-24 19:32 - Spor

İşitme engelliler için ulaştırma ve haberleşmedeki zorluklar yeni sistemlerle aşılıyor

2023-09-24 12:03 - Teknoloji

İlgili Haberler

Edirne'nin sağlık neferleri, 2 bin 510 hastaya evinde hizmet veriyor

12:27 - Sağlık

Uzmanından "sahte güneş gözlüğü" uyarısı

12:23 - Sağlık

DSÖ: Suriye'de yaklaşık 16 milyon kişi acil insani sağlık desteğine ihtiyaç duyuyor

20:48 - Sağlık

Obezite, Alzheimer riskini artırıyor

15:12 - Sağlık

Yeşilaydan "Elektronik sigara daha az zararlı algısına kanmayın" uyarısı

13:07 - Sağlık

Günün Manşetleri

Düğün ve doğum çekimlerinde "yetkin fotoğrafçı" dönemi başlıyor

12:28 - Gündem

Tüketiciler Anneler Günü'nde işlevsel ürünlere yöneliyor

12:22 - Ekonomi

Kuşadası'na 4 kruvaziyerle 7 bin 427 turist geldi

12:18 - Ekonomi

Kars'taki "eko turizm" alanında hafta sonu yoğunluğu yaşandı

12:12 - Gündem

Trabzon'da faaliyet gösteren firma 15 ülkeye silah ihraç ediyor

12:07 - Ekonomi