?>

Sağlık Bakanı Koca: Daha önce RSV daha sık görülürken, şimdi influenza ön planda

Sağlık Bakanı Koca, "Grip salgınında son dönemde influenza görülme sıklığı, RSV'nin önüne geçti. Son bir hafta, 10 gündür hasta sayılarında düşüş görülmeye başlandı. Daha önce RSV daha sık görülürken, şimdi influenza ön planda." dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde influenza görülme sıklığının, solunum yolu virüsünün (RSV) önüne geçtiğini belirterek, "Son bir hafta, 10 gündür hasta sayılarında düşüş görülmeye başlandı. Daha önce RSV daha sık görülürken, şimdi influenza ön planda." dedi.

Koca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde dün yapılan Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Türkiye'de artan grip vakalarının" sorulduğu Bakan Koca, "Grip salgınında son dönemde influenza görülme sıklığı, RSV'nin (Respiratuvar Sinsitiyal Virüs) önüne geçti. Son bir hafta, 10 gündür hasta sayılarında düşüş görülmeye başlandı. Daha önce RSV daha sık görülürken, şimdi influenza ön planda." yanıtını verdi.

Görülme sıklığında influenzadan sonra RSV, Rhinovirüs ve Kovid-19'un geldiğini aktaran Koca, Kovid-19'un toplam vakaların yüzde 5-6'sı seviyesinde seyretmeye devam ettiğini, endişeyi gerektiren bir durumun olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "sahte ilaç" iddialarının sorulması üzerine, şunları ifade etti:

"Burada yapılmak istenen şeyin ne olduğunu size açıklayayım, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) gibi uluslararası bir otorite var. Bazı ülkelerden, Bangladeş, İran, Arjantin, Tayvan gibi, ülkemizde ruhsatı olmayan ilaçların Türkiye'ye girişi yapılmak isteniyor. TİTCK bu anlamda güvenilirliği artırmak üzere kılavuz yayınlayarak, biyoeşdeğerlik, biyoyararlanım gibi ilave kanıtlar ve kalite belgeleri isteyerek tedbirleri sıkılaştırdı. Bahsi geçen bu ülkelerden ilaç getiren bazı firmaların bu düzenlemelerden rahatsız olduğunu görüyoruz. Bu olayın altındaki mesele budur. TİTCK ilaç almaz, TİTCK ilacı Türkiye'de ruhsatlandırır veya yurt dışı ilaçsa, etkili ve güvenli olduğunu belirler ve listeye alır. İlacın satın alınmasıyla ilgisi yoktur. Bizim yaptığımız kılavuz güncellemesi. Tedbirleri daha da sıkılaştırıp vatandaşa güvenilir ilaç sağlamayı amaçlıyor.

Bu ülkelerden ilaç getirmek isteyenler ise ucuz maliyetli ancak kalitesi belirsiz ilaç getirilerek, ilaç teknolojisi gelişmiş ve uluslararası tanınırlığı olan ilaç otoritelerine üye ülkelerin ilacıyla eş değer kılınıp, yüksek fiyatlara satmak isteyenler. Bu durumda, bizim kılavuzumuz da bunu yapmak isteyenlerin oyunlarını yani rantı bozan bir kılavuz. Bu iddialar bu odaklar tarafından çıkarılıyor. Bu gürültü buralardan kopuyor. Ama önümüzdeki dönemde tedbirlerimizin devamı gelecek."

"TİTCK kayıtlarına göre Türkiye'ye bir kutu dahi girmedi"

Sahte kanser ilacı iddialarına ilişkin soruşturmalarını 2019'da tamamladıklarını hatırlatan Koca, "Soruşturma, Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapıldı ve ilacın sahte olduğu belirlenir belirlenmez ilgili tüm bilgi ve belgeler sunularak savcılığa suç duyurusunda bulunuldu." dedi.

TİTCK kayıtlarına göre, Türkiye'ye Bangladeş'ten bugüne kadar iddiaya konu ilaçtan bir kutu dahi girmediğinin altını çizen Bakan Koca, bu ilacın hiçbir şekilde hastalarda kullanılmadığını vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Güneydoğu Anadolu'dan 2022'de 331 milyon dolarlık kuru meyve ihracatı yapıldı

2023-01-06 17:03 - Ekonomi

Çin ve Hindistan, Rusya'nın Arktik bölgesinden çıkardığı petrole de talip oluyor

2023-01-06 12:39 - Ekonomi

Rusya: Tsirkon füzeleri ABD yakınlarına konuşlanabilir

2023-01-06 00:19 - Dünya

Manavgatlı yangın mağdurları yeni evlerine kavuşuyor

2023-01-06 16:04 - Gündem

Trabzonspor evinde Giresunspor'u 3-0 mağlup etti

2023-01-05 23:04 - Spor

Özel okulların 2023 ücretlerindeki artış oranı yüzde 65 olarak belirlendi

2023-01-04 18:11 - Eğitim

Sivas'ta Ulaş Gölü'nün yüzeyi buz tuttu

2023-01-07 16:03 - Gündem

Annesinin sırtında seyir terasına taşıdığı Mehmet, akülü tekerlekli sandalyesine kavuştu

2023-01-04 13:22 - Çevre-Hayat

Çin'de Kovid-19 yayılırken dünya yeni varyantlar ve salgınlardan endişeli

2023-01-03 12:32 - Dünya

Prens Harry, kitabında Kraliçe'nin ölümünü BBC'nin sayfasından öğrendiğini yazdı

2023-01-06 15:29 - Magazin

İlgili Haberler

Türk hekimler, organ naklinin ele alındığı 'Donate Life Egypt 2025' kongresine katıldı

21:08 - Sağlık

Sağlık çalışanları için Adalet ve Liyakatli Sendikalar Konfederasyonu kuruldu

21:02 - Sağlık

Kontrolsüz toplanan bitkiler ve toplu yemeklerdeki sağlıksız gıdalar zehirlenme riskini artırıyor

14:07 - Sağlık

Doğru teşhis için hastalara "yapay zekaya değil doktora başvurun" uyarısı

13:13 - Sağlık

Kanseri yenen bilim insanından yapay zekayla kişiselleştirilmiş tedavi projesi

12:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Türk Kızılay, Sudan'da Faşir'den yerinden edilenlere gıda desteği sağladı

22:27 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, play-off'ları garantiledi

22:22 - Spor

Ukrayna: Rusya ile esir takasının yeniden başlatılması için Türkiye ve BAE'de görüşmeler yapıld

22:17 - Dünya

Güney Kore'de lojistik merkezinde çıkan yangın kontrol altına alındı

22:13 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman'da depremzede bir aileyi ziyaret etti

22:07 - Gündem