?>

Sabancı Holding rüzgar enerjisine 4 yılda 450 milyon dolar yatırım yapacak

"Proje ve yatırımlarımızın odağına sürdürülebilirlik ve yeni teknolojileri aldık"

Genel - 5 yıl önce

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, 4 yılda 565 megavatlık rüzgar enerjisi santrali için 450 milyon dolar yatırım yapacaklarını belirterek, "Bu yatırımla toplam elektrik üretim kapasitemiz 4 bin 150 megavat olacak." dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının enerji sektörünü de etkilediğine işaret eden Zaimler, bu dönemde elektrik talebinin çok dalgalı hareket ettiğini söyledi. Zaimler ev, ticarethane, küçük işletme ve sanayide elektrik talebinin yaşam ve çalışma şartlarına göre farklılık gösterdiğine dikkati çekerek, "Ülkemizde ikinci çeyrek itibarıyla elektrik tüketiminde belirgin bir azalma yaşansa da ağustos sonrasında normalleşme başladı. Yıl sonu itibarıyla geçtiğimiz yılın az da olsa üzerinde bir tüketim gerçekleşecek gibi görünüyor. Bu yönüyle Türkiye, özellikle gelişmiş batılı ülkelere kıyasla pozitif ayrıştı." diye konuştu.

Kamu politikalarının da bu kapsamda etkili olduğunu aktaran Zaimler, krizlere önceden hazırlıklı ve dayanıklı olmanın büyük önem taşıdığını vurguladı.

Zaimler, bu kapsamda salgın döneminde ilave önlemler aldıklarına değinerek, "Şirket olarak her zaman ihtiyatlı bir bilanço yönetimimiz var. Finansal risk yönetimi, güçlü bir iş yönetimi ve farklı yakıtlardan oluşan enerji üretim portföyü ile değer zincirinin her aşamasında her tarafta aktif bir oyuncu olarak risklerimizi dağıtmamız ve nitelikli iş kaynağımız en önemli konu." ifadelerini kullandı.

Bütün belirsizliklere rağmen finansal performanslarının geçen yıl rakamlarının ve beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini aktaran Zaimler, şöyle devam etti:

"Sabancı Holding enerji grubu olarak konsolide gelirimiz bu yılın 9 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 23,6 milyar lira oldu. Faaliyet karımızı yüzde 17, net karımızı ise yüzde 32 artırdık. Bu dönemde, Sabancı topluluğu içinde konsolide bazda operasyonel karlılığın önemli bir kısmını enerji gelirlerimiz oluşturdu. Yıl sonu beklentimiz de bu trendin benzer şekilde devam etmesi."

- "Elektrik dağıtımına 9 ayda 1,3 milyar lira yatırım"

Zaimler, salgın nedeniyle tedarik zincirinde bazı aksaklıklar yaşandığını fakat yatırımlara hız kesmeden devam ettiklerini anlattı.

"Elektrik dağıtım şebekesine bu yılın 9 aylık döneminde 1,3 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini" dile getiren Zaimler, elektrik üretimi alanındaki büyüme planları kapsamında yenilenebilir enerji ve modern teknolojilere odaklanacaklarını aktardı.

Zaimler, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) rüzgar enerjisi ihaleleri projelerine ilişkin, "Rüzgar enerjisinde Aydın ve Çanakkale'de toplam 500 megavatlık santral kuracağız. Şu anda bu santrallerin kurulacağı sahaların belirlenmesi ve proje geliştirme faaliyetlerini yürütüyoruz.

Hedefimiz 2023'te YEKA kapsamındaki rüzgar enerjisi santrallerimizde üretime başlamak. Ayrıca Kayseri'de de 65 megavatlık bir rüzgar santrali yatırımımız daha olacak. Rüzgar enerjisinde 4 yılda 450 milyon dolarlık yatırımı hayata geçireceğiz. Rüzgar enerjisindeki bu yatırımla toplam elektrik üretim kapasitemiz 4 bin 150 megavat olacak. Proje ve yatırımlarımızın odağına sürdürülebilirlik ve yeni teknolojileri aldık.

Elektrikli şarj cihazlarından depolamaya kadar birçok konuyu ele alıyoruz. Bizim için dijitalleşme hem kendi süreçlerimiz hem de müşteri temas noktalarımız için vazgeçilmez." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kuzey Marmara Otoyolu'nda sona doğru

2020-12-12 15:31 - Ekonomi

Turizmde 6 bin 338 tesis ve aracın 'güvenilirliği' tescillendi

2020-12-10 00:12 - Gündem

Türk futbolunda gündem karantina süresi

2020-12-12 14:31 - Spor

Türkiye'nin FIBA dünya sıralamasındaki yeri değişmedi

2020-12-10 02:53 - Gündem

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen'in tercihi 'Fındık' oldu

2020-12-08 18:11 - Gündem

Posta çalışanları bu kez mektup gönderen değil, alan oldu

2020-12-14 16:21 - Çevre-Hayat

BDDK'dan vatandaşlara ve esnafa kolaylık

2020-12-08 15:07 - Ekonomi

AK Parti'li Dağ'dan İzmir'deki depremzede esnafa 'faizsiz kredi' müjdesi

2020-12-11 16:31 - Ekonomi

Vakaların yükseldiği Antalya'da Kovid-19 tedbirleri artırıldı

2020-12-10 15:11 - Gündem

Hatayspor, evindeki yenilmezlik serisini sürdürmek istiyor

2020-12-08 18:48 - Spor

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Venezuela'da binlerce kişi ABD'ye tepki için yürüdü, Maduro'ya destek mesajı verdi

09:22 - Dünya

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi'nde yarın Ferencvaros'u konuk edecek

09:07 - Spor

Bartın'da inşaat alanında yaşanan göçüğün ardından yan apartmanın sakinleri tahliye edildi

08:48 - Gündem

Hakkari'de 378 kilogram, Ağrı'da 773 litre uyuşturucu madde ele geçirildi

08:42 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile görüşmeye kapıyı açık bıraktı

04:07 - Dünya