'S-400 anlaşması NATO hukukuna aykırı değil'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Aydın, "Rusya ile S-400 anlaşması yapmak NATO müttefiklik hukukuna aykırı değildir. NATO bünyesinde böyle bir kural yok, her ülkenin istediği silahı alma özgürlüğü vardır." dedi.

Siyaset - 5 yıl önce

TBMM

MHP Genel Başkan Yardımcısı Kamil Aydın, Rusya'dan S-400 savunma sistemlerinin alınmasına ilişkin, "Rusya ile S-400 anlaşması yapmak, NATO müttefiklik hukukuna aykırı değildir. NATO bünyesinde böyle bir kural yok, her ülkenin istediği silahı alma özgürlüğü vardır." dedi.

Aydın, AA muhabirinin, S-400 savunma sistemi ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Kamil Aydın, S-400'lerin satın alınmasının bir neden olmadığını, aksine müttefiklerinin Türkiye'ye yaptığı muamelenin bir sonucu olduğunu vurguladı. Aydın, S-400'lerin satın alınmasına iten nedenler incelediğinde, Türkiye'nin başarılı bir politika izlediğine dikkati çekti.

Türkiye'nin yaklaşık 70 yıldır müttefiki olduğu NATO'nun kuruluş antlaşmasındaki, "silahlı bir saldırı, birliğin hepsine yönelmiş bir saldırı olarak değerlendirilir" ibaresinin yer aldığı 5. maddeyi hatırlatan Aydın, bu kapsamda, Türkiye'nin de yaşadığı güvenlik sıkıntılarında NATO'nun müttefiklik hukuku gereği kendi yanında duracağını düşündüğünü dile getirdi.

Ancak durumun böyle olmadığına işaret eden Aydın, "Özellikle hain terör örgütü FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde ve sonrasında BM, AB, Avrupa Karma Parlamentosu ve NATO gibi uluslararası camiaların, üyesi olmamıza rağmen müttefiklik hukukuna uygun hareket etmediklerini gördük." dedi.

Türkiye'nin müttefiklerinden hak ettiği desteği görememenin hayal kırıklığını yaşadığını kaydeden Aydın, "Bu noktadan hareketle, S-400'lerin satın alınmasının, ülke olarak üyesi bulunduğumuz uluslararası camialar karşısında yaşadığımız hayal kırıklılığının bir sonucu olduğunu söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

Suriye'de 2011'de başlayan iç savaş sonrası Türkiye'nin ABD'den Patriotların getirilmesi için talepte bulunduğunu hatırlatan Aydın, bu talebe cevap gelmeyince Türkiye'nin "kendi göbek bağını kendinin kestiğini" söyledi.

Türkiye'nin milli güvenliği için bir çözüm bulmak zorunda olduğunu ifade eden Aydın, "Baktık fiyatı da uygun, menzili de daha uzun; S-400'leri almaya karar verdik." dedi.

"S-400'lerin satın alınması asla illegal değildir"

Aydın, Türkiye'nin NATO müttefiklik hukukuna aykırı hareket etmediğini belirterek, şöyle konuştu:

"Rusya ile S-400 anlaşması yapmak, NATO müttefiklik hukukuna aykırı değildir. NATO bünyesinde böyle bir kural yok, her ülkenin istediği silahı alma özgürlüğü vardır. Bunlar NATO'nun kendi sistematiği içinde kağıda dökülmüş kullardır. Buna binaen Türkiye'nin S-400'leri satın alması asla illegal değildir. NATO'daki müttefikimiz Yunanistan daha önce Rusya'dan S-300'leri satın aldı, Girit Adası'na konuşlandırdı ve bu füzeler aktif.

Bugün Türkiye sanki Rusya ile yakınlaşıyormuş gibi bir bardak suda fırtına koparıyorlar. Biz hala NATO'nun güçlü bir müttefikiyiz. NATO'nun aldığı kararlarda en ufak bir caymamız, vazgeçmemiz söz konusu dahi olamaz. NATO müttefiklik hukukumuz ayrı. NATO'nun bu konuda bir yaptırım kararı olamayacağını da bilerek S-400'leri satın aldık. Şimdi bunu tutup da F-35'lere bağlamak çok saçma, çok yanlış."

Uluslarası ilişkilerde ebed müddet müttefiklik, ilelebet dostluk, ilelebet düşmanlık olmayacağının altını çizen Aydın, "Hatırlayın, 2. Dünya Savaşı'nda birbirleriyle kanlı bıçaklı olan iki ülke Almanya ve Fransa sonrasında AB'nin temellerini attılar. Bana göre, Rusya'ya yaklaştığımız yönünde ifadeler çok duygusal ifadeler. Türkiye'nin gerçekten böyle bir yakınlaşması söz konusu değil. Bizim bölgesel dengeleri, dinamikleri dikkate alan, çok boyutlu düşünen uluslararası hamlelere ihtiyacımız vardı." dedi.

"Türkiye Doğu Akdeniz'de doğru yolda"

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de de bir oldubittiye getirilmek istendiğini belirten Aydın, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti uluslararası anlaşmalardan kaynaklı haklarını kullanarak o bölgede bulunuyor. Çünkü biz Kıbrıs konusunda garantör bir devletiz." diye konuştu.

Doğu Akdeniz'de önce Kıbrıs Rum Kesimi'nin sondaj çalışmaları başlattığını hatırlatan Aydın, buna ne AB'den ne de Akdeniz'e sahili olan Arap Birliği ülkelerinden tepki gelmediğini söyledi.

Türkiye'nin de bölgeye KKTC'nin daveti ve talebi üzerine uluslararası hukuka dayalı garantörlük hakkını kullanarak Fatih sondaj gemisini gönderdiğini anımsatan Aydın, "Sonrasında hiç üzerine vazife olmadığı halde Fransa bile devreye girdi. Keşke Fransa, Kaşıkçı cinayeti meselesinde de devreye girebilseydi ve bu işe çanak tutan yapılara müdahale edebilseydi." dedi.

Aydın, Doğu Akdeniz konusunda Türkiye'ye karşı çok açık ve net çifte standart uygulandığını dile getirerek şunları söyledi:

"Kaldı ki bu Doğu Akdeniz'de bulunan enerji kaynakları meselesi Türkiye'ye karşı ABD ve AB tarafından yaptırıma dönüşüyorsa, o zaman Türkiye'nin tam da doğru yolda olduğunu çok açık bir şekilde ifade edebilirim. Türkiye Doğu Akdeniz konusunda çok güzel hamleler yapıyor. Biz uluslararası ilişkilerde doğru yaptığımız hamlelerin mukavemetini Çarşamba günü Erbil saldırısıyla gördük. Biz doğru adım attıkça, Türkiye'nin ali menfaatlerine uygun davrandıkça, düşmanlarımız bizi zayıflatacak birtakım hamleler yapmaya çalışıyor. Artık PKK uzantısı terör örgütlerinin olayı farklı ortamlara çektiklerine tanıklık ediyoruz. Erbil'deki olay bunun çok net bir açıklamasıdır. Demek ki Türkiye uluslararası ilişkilerinde çok doğru işler yapıyor.

Türkiye uluslararası ilişkilerde şimdiye kadarki kabul edici teslimiyetçi çizgisinin tam tersine, Doğu Akdeniz meselesinde egemenlik hakkından taviz vermeyen bir tutum sergilemektedir. Eğer Doğu Akdeniz'de paylaşılacak bir şey varsa, bu doğal olarak Kıbrıs Türkü'nün de hakkıdır. Bu hakkın da yerine getirilmesi için Türkiye de garantörlüğünün gereğini yapmaktadır. Ben Yavuz sondaj gemimizden sonra diğer sondaj gemilerimizin de gönderilmesiyle Yunanistan'ın ve Rum kesiminin aklıselim hareket etmeye başlayacağı kanaatindeyim. Aklıselim şunu gerektirir: Gelin ortak akılla hareket edelim ve paylaşımı adil bir şekilde yapalım."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uşak'ta 1 milyon dolarlık banknot ele geçirildi

2019-07-21 02:02 - Asayiş

Divan Pastanesi Akasya, Uzak Doğu şöleni sunuyor

2019-07-18 15:01 - Genel

Bedelli askerler yemin etti

2019-07-19 18:03 - Gündem

Milli SİHA Bayraktar TB2, Kuveyt'te rekor kırdı

2019-07-18 18:05 - Gündem

AKO Akü Fabrikası ve Geri Kazanım Tesisi, Avrupa'da ilk 5'te

2019-07-19 14:25 - Ekonomi

'Sultanhanı'ndaki restorasyon projeye uygun yapıldı'

2019-07-19 18:43 - Kültür Sanat

İran ile İngiltere arasında alevlenen propaganda savaşını kim kazanacak

2019-07-21 16:32 - Dünya

1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nın 'mücahitleri' o günleri anlattı

2019-07-19 18:03 - Dünya

Rus kamuoyu, Truva Hazineleri’nin akıbeti ile Türk-Rus ilişkilerine dikkat çeken haberlerimizi takipte!

2019-07-18 00:10 - Özel Haber

Macron 2 yılda 15 bakan kaybetti

2019-07-20 15:27 - Dünya

İlgili Haberler

Milli Savunma Bakanı Güler, Malezyalı mevkidaşı ile görüştü

11:23 - Siyaset

Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, Mısır temaslarını AA'ya değerlendirdi

13:13 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, parlamenter diplomasiyi Gazze için yoğunlaştırdı

12:48 - Siyaset

Bakan Güler: Terör örgütünün Suriye uzantılarının sözde seçim çalışmalarını kesinlikle reddediyoruz

18:08 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile bir araya geldi

15:58 - Siyaset

Günün Manşetleri

İsrailli uzmana göre, bölünmüş haldeki muhalefetin Netanyahu hükümetini devirmesi zor

17:43 - Dünya

Dünya Bankası, 2024 küresel ekonomik büyüme tahminini yükseltti

17:37 - Ekonomi

Bakan Göktaş: Zihinsel olarak bir dönüşüm gerçekleşmediği müddetçe şiddetin önüne geçemeyiz

17:32 - Gündem

Bakan Fidan, BRICS+ kapsamında Etiyopyalı ve Belaruslu mevkidaşlarıyla görüştü

17:27 - Gündem

Sarıyer'de bir yalıdan 150 milyon lira değerinde döviz çaldığı iddia edilen 7 kişi yakalandı

17:23 - Gündem