?>

Rusya'ya mobilya ihracatı yüzde 88,1 arttı

Rusya'ya mobilya ihracatı yılın ilk yarısında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 88,1 artışla 65 milyon dolara ulaşırken, sektör temsilcileri talebin artarak süreceği görüşünde.

Ekonomi - 3 yıl önce

İstanbul

Ukrayna savaşı sonrası Rusya'ya uygulanan ambargoların yanı sıra bu ülkede 4 fabrikası bulunan IKEA'nın yatırımlarını kapatarak operasyonlarını küçülteceğini açıklaması sonrası Rusya mobilya ithalatında rotayı Türkiye'ye çevirdi.

Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı mobilya ihracatı ocak-haziran döneminde yüzde 88,1 artarak 65 milyon dolara çıktı. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri toplam ihracatı ilk yarıda yüzde 30 artmıştı. Rusya'ya ihracatın, sektör ortalamasının 3 katına yakın artması dikkat çekti.

Sektör temsilcileri, bu ülkeden talebin artarak devam edeceğini bildirdi.

Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği (MOBSAD) Başkanı Nuri Gürcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2021'i 4,3 milyar dolar ihracatla kapatan mobilya sektörünün bu yılın ilk yarısında 2,4 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyledi.

İç pazardaki durgunluktan dolayı ihracata ağırlık veren firmaların, tedarik problemleri nedeniyle Çin'den talebin Türkiye'ye kayması sonrası, hızlıca kapasitelerini artırdıklarını dile getiren Gürcan, bu dönemde her pazarın doğru değerlendirilmesinin önemine işaret etti.

Gürcan, katma değeri yüksek olan Fransa, ABD, Almanya gibi ülkelere ihracatın arttığını kaydederek, Ukrayna savaşından dolayı Rusya pazarında ciddi bir boşluğun oluştuğunu ve son yıllarda katma değerli mobilya ihracı konusunda ciddi bir hareketliliğin söz konusu olduğunu anlattı.

"Rusya yıllık 2 milyar dolarlık mobilya ithalatı yapıyor"

Nuri Gürcan, mobilya devlerinden IKEA'nın pazardan çıkma sürecinin Rusya'ya ihracatı artırmak için Türk üreticilere bir fırsat sunduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Rusya'nın mobilya ithalatı yaptığı ülkeler arasında Türkiye 8'inci sırada. Geçen yıl bu ülkeye 40 milyon dolara yakın ihracat yapmışken, ilk yarında bu rakamın üzerine çıktık. İlk 6 ayda yüzde 88,1'lik artışla 65 milyon dolara ulaştık. Yılı ilk kez 100 milyon doların üzerinde bir ihracatla kapatıp rekor kıracağımızı düşünüyoruz. Rusya'da tasarım değeri yüksek ürünlere ilgi yüksek. Özellikle 'üst segmentte' ithal ürünlere ilgi yüksek. Mobilya ürünlerinde 6-7 milyar dolarlık bir perakende pazar büyüklüğü bulunan Rusya, 3 milyar dolarlık üretimi ve 2 milyar dolarlık ithalatıyla yurt içi talebin yurt içi üretimle kısa ve orta vadede karşılanamayacağı, dolayısıyla önümüzdeki dönemde de ithal ürünlerin önemini koruyacağı bir pazar olarak değerlendirilmektedir. 2 milyar dolarlık ithalat pazarından çok daha yüksek pay alabiliriz."

"Ürün talebi arttı"

MOBSAD Başkanı Gürcan, şu anda Rusya'dan ürün bazlı talep artışında yükseliş olduğunu belirterek, henüz bu ülkede yatırım aşamasına geçmediklerini söyledi.

Gürcan, "Ancak bu ülkeye uygulanan ambargolar ve IKEA'nın faaliyetlerini azaltması sonrası talebin arttığını hem rakamlardan hem de yaptığımız görüşmelerden somut bir şekilde görebiliyoruz." diye konuştu.

"Yüksek gümrük verileri indirilirse artış katlanarak sürer"

Mobilya üreticileri kooperatifi Masko'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mutlu da Rusya'ya yönelik ihracatta artış yüzde 88'i aşsa da bu rakamın söz konusu ülkenin nüfusu ve mobilya ithalatı düşünüldüğünde yeterli olmadığını söyledi.

Rusya'nın Türkiye'den mobilya ithalatında uyguladığı yüksek gümrük vergisine rağmen bu yükselişlerin görüldüğünü dile getiren Mutlu, "Yaptığımız görüşmelerde ilerleyen zamanlarda bu ülkede mobilya üretimine yönelik ortak yatırım yapabileceğimizi de görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ihracatın daha da artacağını öngörüyor, Rusya'dan gümrük vergilerinde indirim yapmasını bekliyoruz. Bu indirimin olması halinde artış katlanarak sürecektir." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rize'den yılın ilk 6 ayında 4,7 milyon dolarlık çay ihraç edildi

2022-07-29 14:02 - Ekonomi

Şırnak ve Siirt'te, 'Eren Abluka-27 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Ercan Özcan Operasyonu'

2022-07-30 13:07 - Asayiş

Bakan Varank'tan CHP'li Özgür Özel'e 'dayı' göndermesi

2022-07-29 12:53 - Siyaset

Sivas'ın kaynak tuzu 7 ülkede tüketiliyor

2022-07-28 12:24 - Ekonomi

Milli Eğitim Bakanı Özer: Türkiye'de eğitimdeki kitleselleşme evresi son 20 yılda gerçekleşti

2022-07-25 16:41 - Gündem

İçişleri Bakanı Soylu, şehit güvenlik korucularının ailelerine taziye ziyaretinde bulundu

2022-07-26 07:56 - Gündem

Hititlerden kalan tuz mağarası Çankırı'nın turizm lokomotifi olacak

2022-07-25 15:07 - Çevre-Hayat

Bosna Hersek'teki "dayatma seçim yasası" protestoları bugün de sürüyor

2022-07-26 13:21 - Dünya

Balkan şampiyonu Ağrılı milli atlet Ali Demir, yeni başarılar için yoğun çalışıyor

2022-07-28 13:29 - Spor

Savaşta bazı uzuvlarını kaybeden Ukraynalı genç, askeri psikolog olmak istiyor

2022-07-25 13:07 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Enerji sektöründe "siber güvenlik" şartları revize edildi

15:02 - Ekonomi

TCMB Başkanı Karahan yarın canlı yayın programı gerçekleştirecek

14:33 - Ekonomi

Mobil bankacılık hizmetiyle gerçekleştirilen finansal işlem tutarı 131,3 trilyon liraya ulaştı

13:57 - Ekonomi

Organize tarım bölgelerindeki projelere 6 milyar liralık kredi ve hibe desteği

13:52 - Ekonomi

Nohut ithalatında gözetim uygulamasına ilişkin tebliğ yürürlükten kaldırıldı

13:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AB'nin 1,5 milyar avroluk yeni savunma sanayisi programı AP'de tartışmalara yol açtı

15:28 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına ve çocuğa karşı şiddet bir insanlık suçudur

15:17 - Siyaset

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına ve çocuğa karşı şiddet bir insanlık suçudur

15:12 - Siyaset

İsrail Gazze'de 2 yıl içinde yardım dağıtım bölgelerinde 2 bin 614 Filistinliyi öldürdü

15:08 - Dünya

Enerji sektöründe "siber güvenlik" şartları revize edildi

15:02 - Ekonomi