?>

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının 40. gününde savaşın haritası değişti

Rusya-Ukrayna savaşının 40 günlük sürecinde, Rus ordusu bazı şehirlerden çıkması ve Ukrayna ordusunun bazı yerleri geri almasıyla savaşın haritası değişti.

Dünya - 3 yıl önce

Kiev

"Rus ordusu Ukrayna'da ilerleyemiyor" iddiaları, Moskova'nın "Özel askeri operasyonun 1. etabı tamamlandı" açıklaması ve Ukrayna ordusunun bazı noktalarda kontrolü yeniden sağlamasıyla Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki gerçeklik az da olsa değişti.

Ukraynalı yetkililerin ve resmi kurumların açıklamalarından derlenen bilgilere göre İrpin, Buça, Gostomel olmak üzere bazı şehirler de dahil Kiev bölgesi Rus güçlerinden tamamen temizlendi. Bölgedeki yerleşim birimleri ve alanlar mayınlardan temizleniyor. Kurtarılan bölgelere mayın tehlikesi nedeniyle sivillerin girişine henüz izin verilmiyor. Ukrayna ordusunun mayın temizliğinin en az 10 gün süreceği ifade ediliyor.

Kiev'in kuzeyindeki Çernigiv de savaş izlerinin en derin olduğu şehirlerdin biri. Rus güçlerinin çekildiği Çernigiv'de binaların yaklaşık yüzde 70'inin hasar gördüğü ortaya çıktı.

Rus ordusu, şiddetli çatışmaların yaşandığı Sumi bölgesinden de birliklerini geri çekiyor.

Doğu ve güney şehirlerinde çatışmaların artması bekleniyor

Kiev çevresinden ve Ukrayna'nın kuzeyinden geri çekilen Rus ordusunun, doğu ve güney bölgelerine asker kaydırdığı belirtiliyor.

Güneydeki Herson bölgesi ile Ukrayna'nın doğusunda, Rusya ile sınır hattındaki bölgeler hala Rus güçlerinin kontrolünde bulunuyor.

Rus ordusu, savaşın 40. gününe girerken, denizden Odessa'daki petrol depolarına füze saldırısı düzenledi. Ternopil, Mikolayiv, İvano-Frankivsk, Rivne, Harkiv, Hmelnitski bölgeleri de Rus ordusunca top ve füze saldırılarının hedefi oldu.

Ukrayna ordusu Harkiv çevresinde Rus ordusuna kayıplar verdirirken Donetsk ve Luhansk bölgeleri şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Ukrayna ordusu, kuşatılan Mariupol'da da Rus güçlerine direnişini sürdürüyor. Ruslar şehrin merkezinde kontrolün kendilerinde olduğunu açıklamasına rağmen Kiev yönetimi, stratejik kenti savunmaya devam ettiklerini söylüyor. Haftalardır bombardıman altında olan Mariupol'da hala tahliye edilmeyi bekleyen 100 binin üzerinde sivilin bulunduğu öne sürülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yarın Bahreyn'e gidecek

2022-03-29 15:19 - Ekonomi

DSÖ, Somali için acil yardım çağrısı yaptı

2022-03-29 20:44 - Dünya

TRT 2'de her akşam bir film sinemaseverlerle buluşacak

2022-03-31 13:48 - Kültür Sanat

Kardan yolu kapalı mezraya saman ulaştırılması için ekipler seferber oldu

2022-03-30 12:10 - Çevre-Hayat

KARDEMİR, Türkiye'nin kalkınmasına 85 yıldır katkı sağlıyor

2022-04-02 14:21 - Ekonomi

Zelenskiy: Ukrayna'da kaçırılan bazı belediye başkanları öldürüldü

2022-03-28 19:29 - Dünya

AB'den Arakanlı mültecilere "insani yardım"

2022-03-29 16:47 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fahiş kazanç peşinde koşanlarla mücadelemizi sürdürüyoruz

2022-04-02 17:08 - Siyaset

THY Avrupa Ligi'nde haftanın MVP'si Anadolu Efesli Larkin

2022-04-02 20:39 - Spor

Serbest Güreş Milli Takımı, Avrupa ikincisi oldu

2022-03-30 22:56 - Spor

İlgili Haberler

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ın silahlandırılmasının tedirginliğe neden olduğunu beli

02:03 - Dünya

Restorasyonu tamamlanan Halep Kalesi ziyarete açıldı

23:43 - Dünya

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati: Filistinlilerin göç ettirilmesine yönelik senaryoları reddediyoruz

23:32 - Dünya

Gazze Şeridi'ndeki çadırların yüzde 93'ü barınmaya uygun değil

23:07 - Dünya

İsrail basını "Witkoff'un 21 maddelik Gazze'de ateşkes teklifi"ni paylaştı

21:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Beşiktaş, Süper Lig'de yarın Kocaelispor'u konuk edecek

09:17 - Spor

Beykoz'da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

02:48 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ın silahlandırılmasının tedirginliğe neden olduğunu beli

02:03 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Filistin konulu tüm toplantılara ya öncülük ettik ya koordine ettik ya destek verdik

00:56 - Siyaset

Filistin’e destek için farklı şehirlerde etkinlikler düzenlendi

00:22 - Gündem