?>

Rusya ve Ukrayna transit doğal gaz sözleşmesi protokolü imzaladı

Rusya ile Ukrayna transit doğal gaz sözleşmesinin uzatılması ve karşılıklı taleplerin çözümü için protokol imzaladı.

Dünya - 6 yıl önce

Moskova

Belarus'un başkenti Minsk’te Rus enerji şirketi Gazprom ve Ukrayna doğal gaz şirketi Naftogaz’ın yetkilileri arasında basına kapalı olarak toplantı yapıldı.

Toplantının ardından Gazprom’dan Rus basınına yapılan açıklamada, "Rus ve Ukraynalı taraflar Ukrayna toprakları üzerinden doğal gaz geçişinin devamı ve karşılıklı taleplerin çözümü konusunda bir anlaşma protokolü imzaladı." ifadeleri kullanıldı.

Rus enerji şirketi Gazprom, Avrupa'ya Ukrayna üzerinden doğal gaz iletilmesine yönelik transit sözleşmenin süresinin 1 yıl uzatılması için Naftogaz'a resmi teklif göndermişti. Gazprom, sözleşmenin uzatılması veya yeni bir sözleşme imzalanması için Kiev yönetiminin Gazprom'a yönelik hukuki taleplerinden vazgeçmesi şartını koşuyordu.

Naftogaz'ın İcra Direktörü Yuriy Vitrenko da söz konusu teklifi yanıtladıklarını belirterek, "Gazprom'un, Naftogaz'a yaklaşık 3 milyar dolar borcu var. Eğer bu borcu doğal gaz temin ederek ödemek isterse bunu değerlendirmeye hazırız." ifadesini kullanmıştı.

Rusya ve Ukrayna arasında doğal gaz teminine ve Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderilmesine ilişkin transit sözleşmenin geçerlilik süresi yıl sonu itibarıyla sona eriyor.

Gazprom ve Naftogaz, 2014'te Stockholm Ticaret Odası Tahkim Enstitüsüne birbirleri aleyhine başvuruda bulunmuştu. Naftogaz, Gazprom'un doğal gaz sevkiyat yükümlülüklerini yerine getirmediğini iddia ederek 17 milyar dolarlık ödeme talep etmişti.

Gazprom'un Ukrayna'ya doğal gaz sevkiyatıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğine hükmeden tahkim heyeti, şirketin Naftogaz'a 2,56 milyar dolar ödeme yapmasını kararlaştırmıştı. Karar sonrasında Gazprom'un ödeme yapmaması nedeniyle şirketin bazı Avrupa ülkelerindeki varlıklarına el konulmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

GÜNÜN SESİ: Zohreh Jooya - Ayışığında

2019-12-16 00:12 - Günün Sesi

MediaMarkt'ta “en uzun gece“ indirimleri başlıyor

2019-12-19 19:58 - Genel

Irak'ta Şii lider Sadr siyasetten çekiliyor mu?

2019-12-16 15:15 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Malezya Kralı Sultan Abdullah ile görüştü

2019-12-18 18:12 - Dünya

İş dünyası 2020'ye umutla bakıyor

2019-12-20 14:19 - Genel

İskoçya'dan yeniden bağımsızlık sesleri yükseliyor

2019-12-18 15:09 - Gündem

İngiltere Parlamentosundan Brexit yasasına ilk onay

2019-12-20 21:12 - Dünya

Beşiktaş'ın Anagold 24Erzincanspor maçı kadrosu belli oldu

2019-12-17 16:07 - Spor

Tedavi için başladığı yüzmede 36 kez şampiyon oldu

2019-12-16 16:27 - Çevre-Hayat

Ahmet Gülhan: Beni ilk keşfeden Cahide Sonku oldu

2019-12-20 17:32 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

İsrail Gazze'ye eğlence amaçlı ürünlerin girişine izin verip ilaç girişini engelliyor

15:53 - Dünya

Putin, ABD'nin, Ukrayna konusunun "karmaşık bir konu" olduğunu anladığını belirtti

15:47 - Dünya

Von der Leyen, Ukrayna sınırlarının değiştirilemeyeceğini ve ordusunun kısıtlanamayacağını söyledi

15:18 - Dünya

ABD'de oturum izni bulunmayanlar, ulusal parklara giriş için 3 katından fazla ücret ödeyecek

14:42 - Dünya

Almanya: Avrupa bir oyun topu değil, kendi çıkarları ve değerleri için egemen bir aktördür

14:13 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail Gazze'ye eğlence amaçlı ürünlerin girişine izin verip ilaç girişini engelliyor

15:53 - Dünya

Putin, ABD'nin, Ukrayna konusunun "karmaşık bir konu" olduğunu anladığını belirtti

15:47 - Dünya

Helal Akreditasyon Kurumu ile Suudi Gıda ve İlaç Otoritesi mutabakat zaptı imzaladı

15:42 - Ekonomi

İstanbul'da trafik güvenliğini tehlikeye düşüren 2 kişi yakalandı

15:33 - Gündem

Türk Hava Yollarının dijital ödeme sistemi TKPAY Cüzdan tanıtıldı

15:27 - Ekonomi