Rusya, Truva Hazineleri’ni Türkiye’ye iade eder mi!

Çanakkale’den çıkarılıp önce Yunanistan’a ardından Almanya’ya götürülen, oradan da İkinci Dünya Savaşı sırasında bir bölümü Rusya’ya götürülerek müzelerde sergilenen Truva Hazineleri tartışılmaya devam ediyor

Özel Haber - 5 yıl önce

Fuad Safarov, MOSKOVA

Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1873yılında Türkiye’den yurt dışına kaçırılan ve bugün Rusyamüzelerinde sergilenen "Truva Hazineleri" geçtiğimiz günlerde Türkiye’de yine gündem konusu oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Troya Müzesi Müdürü Ali Atmaca, “Rusya’da bulunan Puşkin Müzesi’nde olan eserlerimizin geri dönüşü ile alakalı talebimiz devam ediyor… 

Savaş sonrasında anlaşılıyor ki eserler savaş ganimeti olarak Rusya’ya götürülmüş. Bakanlığımız yurt dışına değişik yollarla kaçırılmış eserlerin iadesi için büyük diplomatik ve hukuk mücadelesi vermektedir. Bu çabalar ve çalışmalar sonucunda son 10 yılda 3 bin 400 eserin ait oldukları topraklara dönmesi sağlanmıştır. 

Avrupa ya da başka ülkelerde bulunan eserlerimizi geri vermek istemeyenler, eserlerin iade edilmesi durumunda ‘Bu eserleri nerede sergileyeceksiniz’ gibi gerekçeler ileri sürüyorlardı. Artık böyle bir gerekçeleri kalmadı. 

Dünya’nın en önemli müzelerinden birisi olan Troya Müzesi kapılarını ziyaretçilerine açtı, yeri de belli.” şeklinde konuştu.

PUTİN-MERKEL GÖRÜŞMESİ ÖNCESİNDE ALMAN BASINININ TAVRI...

Peki Rusya, Truva hazinelerini Türkiye’ye iade eder mi?

Öncelikle Rusya’nın yeni yasalarına göre, savaş ganimeti olarak getirilen tarihi eserler bugün “Rusya’nın Federal Mülkiyeti” statüsüne kavuşturulmuş durumda. 

İkincisi ise aslında bu sorunun yanıtını 2013 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, üstü kapalı şekilde vermişti.

O tarihlerde Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen "Uluslararası Ekonomik Forum" çerçevesinde Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmüştü. 

İkili görüşmelerden önce Alman basını, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyetler Birliği’nin el koyduğu tarihi eserler dolayısıyla St.Petersburg Forumu’nda iki ülke arasında kriz yaşanacağını iddia ederek, “Merkel eserlerin geri iade edilmesi konusunu gündeme getirmeyi düşünüyor” bilgilerine yer vermişti. 

Alman basınına göre Merkel, Hermitage Müzesi’ni de ziyaret etmeyecekti. 

Fakat Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov, iddiaların tam tersine ikili görüşmenin yapılması ve müzede açılışa katılmasına ilişkin programda hiç bir değişikliğin olmadığını kaydemiştti. 

Müzenin sergisinde Truva Hazineleri de yer alıyor. 

Basında çıkan iddialara göre Truva Hazineleri’nin de bulunduğu sergi açılışına katılmaktan vazgeçen Merkel’i Putin son anda ikna etmişti.

SERGİ AÇILIŞINDA PUTİN’DEN ALMANYA VE TÜRKİYE’YE MESAJ!..

Merkel’le yaptığı basın toplantısında Putin, tarihi eserlerin Almanya’ya iade edilmesiyle ilgili konuyu görüşmek bile istemediklerini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı, “Bu, her iki tarafın sivil toplumu için hassas bir konu. Eğer herhangi bir adımı atmaktan yanaysak, bu durumda sorunu şişirtmekten ziyade, ona bir çözüm yolunu bulmamız lazım. Şimdi bu tartışmayı başlatmamıza gerek yok, çünkü Rusya tarafından da bazı şahıslar ortaya çıkar ve 2. Dünya Savaşı’nda bizim sanatmıza vurulan zararı sayar.” şeklinde konuşmuştu.

Toplantının ardından Putin ve Merkel, Hermitage Müzesi’ni ziyaret ederek, “Bronz Devri. Sınırsız Avrupa” isimli serginin açılışına katıldı. 

Sergide PutinAlman ve Rus sanat uzmanlarının ortak çalışmasını överek, Rusya ve Almanya’nın devlet olarak onlardan örnek alması gerektiğini ifade etti. 

Putin, “Geçmişten bize kalan bir çok hassas sorun, olumsuz bağlamda böyle duygusal olamaz. Gerçekten bir vatandaş için ne fark eder ki, bu yeri değiştirilen değerleri ya Almanya, ya St. Petersburg ya Moskova ya da Türkiye’de izlesin, görsün. 

Belki bu takdirde Türkler, Schliemann’ın (Alman arkeolog) bulduklarını talep etmeyecek, Almanlar da bizden bu değerleri talep etmeyecek ve biz de kimselerden Rusdeğerlerimizi geri iade etmesini talep etmeyeceğiz.

Tam tersi, bu taleplerle ilgili endişeler olmazsa, belki bu durumda bazıları bugün bodrumlarda sakladığı bu eserleri gün ışına çıkarır ve topluma, insanlara gösterir. İnsanlar buna sevinir ve bu da hepimizi kucaklaştırır.” diyerek hem Almanya’ya hem de Türkiye’ye mesaj göndermişti.

HAZİNE ÖNCE YUNANİSTAN’A SONRA ALMANYA’YA KAÇIRILDI...

Rusya’nın müzelerinde 19. yüzyılın sonlarında Almanarkeolog Heinrich Schliemann’ın Çanakkale’de bulduğu Truva Hazineleri’nin bazıları da yer alıyor. 

Schliemann, hazineyi önce Yunanistan’a daha sonra da Almanya’ya kaçırmıştı.

2. Dünya Savaşı’ndan sonra eserlerin bazısına Kızıl Orduel koyarak Moskova’ya getirmişti. 

Truva HazineleriÇanakkale’ye 30 kilometre uzaktaki Truva Antik Kenti’nde 1873 yılında bulunmuştu.

2012 yılında da dönemin Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Gücük, hazinenin iadesini istemişti. 

Gücük, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, “Rusya’nın Truva Hazineleri’ni iade etmesi gerekiyor. Bu konuda hepimize görev düşüyor. İnternet çağında bu konuda çalışmalar yapmak iyice kolaylaştı” diye konuşmuştu. 

Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı da Rusya’dan benzer talepte bulunmuştu.

“TÜRKİYE DE BUGÜN TÜM DÜNYA MÜZELERİNDEN TALEP EDİYOR!.."

Rusya Tarihi Eserler Komisyonu, Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay’ın kaçırılan eserleri almak için yaptığı çağrıya olumsuz cevap vermişti.

O tarihlerde St. Petersburg Hermitage Müzesi Başkanı Mihail PiotorovskiTürkiye’nin dünya müzelerinden kendisine ait tarihi eserleri talep etmesini eleştirmişti.

Hermitage Müzesi Başkanı Piotorovski, “Türkiye de bugün dünyanın tüm müzelerinden talep ediyor. Skandalla ve şantajla şöyle talep ediyor: Şunu veya bunu verin. Neredeyse İngiliz müzeleri, Berlin müzeleri ‘of' çekiyor. Üstelik burada konu, eski çağlarla ilgili ki günümüz Türkiye’si ile bağlantısı yok” şeklinde eleştiride bulunmuştu.

Fuad Safarov, Kafkassam / Moskova

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya, Truva Hazineleri’ni Türkiye’ye iade eder mi!

2019-07-13 22:41 - Özel Haber

TAV uçak özel güvenlik hizmetini yaygınlaştırıyor

2019-07-09 14:58 - Çevre & Seyahat

Yabancı gazeteciler Putin’in kendileri üzerindeki etkisini anlattı

2019-07-12 23:52 - Özel Haber

Huawei'nin akıllı saati sağlık tavsiyelerinde bulunuyor

2019-07-10 16:00 - Bilim & Teknoloji

Türk ve Rus heyetler 'Suriye'yi görüştü

2019-07-11 23:18 - Siyaset

TÜSİAD Başkanı Kaslowski: Geleceğe dair daha ümitli olmak için nedenlerimiz var

2019-07-08 14:06 - Ekonomi

Şehit kızlarının acısını özel harekatçı meslektaşlarıyla dindiriyorlar

2019-07-13 01:19 - Çevre-Hayat

Meteoroloji uyardı: 6 ilde gök gürültülü sağanak etkili olacak

2019-07-08 14:57 - Gündem

Ekrem Kızıltaş: Mehmed Şevket Eygi bir Osmanlı beyefendisiydi

2019-07-13 10:45 - Medya

Şeki Han Sarayı Dünya Miras Listesi'nde

2019-07-07 20:26 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Bakan Fidan'ın Prag’daki açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

17:07 - Özel Haber

Türk firmalarının yoğun ilgi gösterdiği fuar: Moskova Crocus Expo

15:51 - Özel Haber

RF Başkurdistan Zauralye-2024 forumunda 103 milyar rublelik anlaşma imzalandı

17:57 - Özel Haber

Moskova'da ‘Rusya-Türkiye: Yatırım İşbirliği’ konulu forum yapıldı

15:03 - Özel Haber

Rus dernek yetkilisi Leonov: Türkiye'den Rusya'ya elma tedarikini artıralım

18:58 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da hayvancılığı da hedef alıyor

02:07 - Dünya

Türkiye-Ermenistan sınırı 100'den fazla kuş türüne yuva oldu

01:57 - Gündem

ABD'den Hamas ve İsrail'e son ateşkes önerisini sonuçlandırmaları çağrısı

01:37 - Dünya

İsrail basınına göre İsrail, Hamas'la Gazze'deki rehinelerin bırakılması konusunda anlaştı

01:33 - Dünya

On binlerce İsrailli esir takası anlaşması talebiyle Tel Aviv'de gösteri yaptı

00:47 - Dünya