?>

Rusya Merkez Bankası gelecek yıl faiz indirim sürecine başlamayı planlıyor

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Rus ekonomisine ilişkin stagflasyon tehlikesi bulunmadığını belirterek, "Eğer ilave dış şoklar yaşanmazsa politika faizinde kademeli düşüşe gelecek yıl başlamayı değerlendireceğiz." dedi.

Ekonomi - 9 ay önce

Moskova

Nabiullina, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da yaptığı konuşmada, Rus ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Fiyat artışını durdurmak için sıkı bir para politika uyguladıklarına işaret eden Nabiullina, "Enflasyon üst üste dört yıldır yüksek seyrediyor. Bu dört yıl boyunca vatandaşların ve işletmelerin enflasyon beklentilerinde büyük bir atalet birikti ve bu da bizi hastalığın (enflasyonun) kronikleşmemesi için kararlı davranmaya zorluyor." diye konuştu.

Uyguladıkları para politikasının enflasyonu gelecek yıl yüzde 4 ila 4,5 seviyesine düşüreceğini belirten Nabiullina, "Sonrasında yüzde 4 seviyesinde istikrarlı hale gelmesini bekliyoruz. Eğer ilave dış şoklar yaşanmazsa politika faizinde kademeli düşüşe gelecek yıl başlamayı değerlendireceğiz." dedi.

Nabiullina, ilk defa ekonomideki tüm kaynakların kullanıldığı bir dönemde bulunduklarının altını çizerek, "Ayrıca ilk defa işsizlik oranı yüzde 2,4’e kadar geriledi. İşsizliğin bu kadar düştüğü çok az sayıda ülke bulunuyor." şeklinde konuştu.

Rusya’daki işletmelerin yüzde 73’ünde istihdam açığı bulunduğunu anlatan Nabiullina, bunun yanı sıra yüksek faiz oranının da üretimi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Rus ekonomisine ilişkin stagflasyon yaşanma tehlikesini de değerlendiren Nabiullina, "Bu riskleri ortadan kaldıran sağlam bir para politikası izlersek bu riski yaşamayız diye düşünüyorum. Biz de bu politikayı titizlikle sürdürüyoruz." dedi.

Rusya Merkez Bankası, 25 Ekim’de politika faizini 200 baz puan artışla yüzde 21'e çıkararak tüm zamanların en yüksek seviyesine yükseltmiş, ilave faiz artışı yapılabileceğinin de sinyalini vermişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kolay İşverenlik Uygulaması'ndan 105 bine yakın iş yeri yararlandı

2024-11-19 12:07 - Gündem

Çiftçilere 252,8 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldı

2024-11-15 18:33 - Ekonomi

"Yenidoğan çetesi" davasının duruşması ikinci gününde sürüyor

2024-11-19 13:03 - Gündem

Moskova'da İlaç üretimi için Teknoloji Fuarı

2024-11-12 23:32 - Özel Haber

Suç örgütlerine yönelik "Kuyu-40" operasyonlarında 99 şüpheli tutuklandı

2024-11-19 14:07 - Gündem

Irak ve Suriye'nin kuzeyinde 13 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

2024-11-17 15:08 - Gündem

Irak'ın kuzeyinde PKK'lı 9 terörist etkisiz hale getirildi

2024-11-15 12:27 - Gündem

En sıcak yazın ardından Fuji Dağı'na mevsimin ilk karı çok geç düştü

2024-11-13 11:12 - Dünya

Başsavcılıktan, usulsüz harcama iddialarına ilişkin İBB hakkında soruşturma

2024-11-14 09:12 - Gündem

Sinan Kaloğlu ile 4 maçta alınan 8 puan Kayserispor'a umut oldu

2024-11-18 12:57 - Spor

İlgili Haberler

Uşak'ta devlet desteğiyle kurulan "mor bahçeler" yaygınlaşıyor

13:32 - Ekonomi

İnşaat malzemesi sanayi üretimi mayısta yüzde 4 arttı

13:23 - Ekonomi

Dolar endeksi Trump'ın göreve başlamasından bu yana ilk kez aylık bazda yükseldi

13:13 - Ekonomi

Çanakkale'deki barajların doluluk oranları kuraklık nedeniyle düştü

12:52 - Ekonomi

Rusya'nın benzin ihracatını kısıtlaması, iç arzı güvence altına almayı hedefliyor

12:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Uşak'ta devlet desteğiyle kurulan "mor bahçeler" yaygınlaşıyor

13:32 - Ekonomi

İsrail'in hava yolu şirketi, protesto sonrasında Paris'teki ofisini boşaltıyor

13:28 - Dünya

İnşaat malzemesi sanayi üretimi mayısta yüzde 4 arttı

13:23 - Ekonomi

Kafkas İslam Ordusu'nun 107. zafer yılı Azerbaycan'da anılacak

13:17 - Dünya

Dolar endeksi Trump'ın göreve başlamasından bu yana ilk kez aylık bazda yükseldi

13:13 - Ekonomi