Rusya, kıtalararası balistik füze "Sarmat"ı test etti

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri Başkomutanı Sergey Karakayev, kıtalararası balistik füze "Sarmat"ın test edilmesi amacıyla fırlatıldığını bildirdi.

Dünya - 3 ay önce

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Stratejik Füze Kuvvetleri Başkomutanı Karakayev ile çevrim içi görüştü.
Karakayev görüşmede, Putin'e kıtalararası balistik füze "Sarmat"ın test edildiğini bildirerek, "Bugün sıvı yakıtlı balistik Sarmat füzesi fırlatıldı. Bu başarılı şekilde gerçekleşti. Test sonuçları, füzenin doğru şekilde tasarlandığını doğruladı." bilgisini verdi.
Söz konusu füze sisteminin muharebe görevine yıl sonuna kadar başlayacağını kaydeden Karakayev, bunun stratejik nükleer grubunun kabiliyetini güçlendireceğini aktardı.
Putin de Karakayev'i Sarmat füzesinin başarılı şekilde test edilmesi nedeniyle tebrik etti.
Söz konusu füzenin geliştirilmesine yönelik çalışmaları 2011'de başlattıklarını anımsatan Putin, "Bu, dünyanın en güçlü füze sistemi. Füzedeki başlığı, Batılı füzelerden 4 kat güçlüdür. Bu füze yalnızca balistik değil, yörünge altı uzay uçuşu da yapabiliyor. Bu sayede füze, 35 bin kilometreden fazla bir menzile sahip olarak, isabetlilik özelliklerini ikiye katlıyor, mevcut ve gelecekte geliştirilecek füze savunma sistemlerinin üstesinden gelebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
Rusya'nın caydırıcı güçlerini kuvvetlendirmeye 2000'lerde yeniden başladığını dile getiren Putin, bu yöndeki çalışmaların bugün de devam ettiğini belirtti.
Putin, ABD'nin 2002'de Anti-Balistik Füze Antlaşması'ndan çekilmesinin ardından, Rusya'nın stratejik güvenliğini sağlama ve stratejik güç dengesini korumaya ihtiyaç duyduklarını vurguladı.
Bu bağlamda nükleer kuvvetlerin geliştirilmesine ilişkin programı kademeli şekilde uyguladıklarını kaydeden Putin, ürettikleri "Avangard" ve "Kinjal" hipersonik füze sistemlerinin devreye sokulduğuna işaret ederek, "Kinjal'ın (Ukrayna'da) özel askeri operasyon esnasında kullanıldığını, bu füzenin yenilenmesine yönelik çalışmaların sürdürüldüğünü" kaydetti.
Başkan Putin, hipersonik orta menzilli balistik füze "Oreşnik"in 2025'te ordunun envanterine dahil edildiğine dikkati çekerek, "Bu füze de nükleer başlıklarla donatılabilir." ifadesini kullandı.
Rusya Savunma Bakanlığı da kıtalararası balistik füze Sarmat'ın test edilmesiyle ilgili görüntü paylaştı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Viyana'da aktivist ve sanatçılardan Eurovision'da yarışacak siyonist İsrail'e protesto çağrısı

2026-05-12 16:22 - Magazin

Türk Kızılay, Kurban Bayramı'nda 30 ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaşacak

2026-05-12 11:28 - İslam-Hayat - Safer 1448

Ünlü gezgin Tuğçe Şen’den ilk kitap; ‘Pentimento’ -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

2026-05-06 09:42 - Magazin

Hülya Koçyiğit ve Gülşah Alkoçlar, 'Anneler Günü'nün kendileri için önemini anlattı

2026-05-09 13:43 - Magazin

Mehmetçiğin Zap Suyu'nun üzerine kurduğu köprü Hakkari'ye ulaşımda kilit rol üstlenecek

2026-05-09 12:26 - Çevre - Seyahat

İstanbul'da 3 ilçede bazı yollar trafiğe kapatılacak

2026-05-09 01:12 - Çevre - Seyahat

Demir yollarında 9 milyon engelli yolcuya ücretsiz seyahat imkanı tanındı

2026-05-10 13:22 - Çevre - Seyahat

Hz. Muhammed'in hicri 1500. doğum yılına özel hazırlanan 'Bereket Dairesi' sergisi açıldı

2026-05-12 09:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Batı illerine gönderilen kurbanlıklar Erzurum'da sıkı kontrolden geçiriliyor

2026-05-06 13:47 - İslam-Hayat - Safer 1448

Müzisyen Yasemin Demir, yeni albüm çalışmasında içsel yolculuğu odağına aldı

2026-05-07 16:22 - Magazin

İlgili Haberler

İsrail basını: "Bölgesel savunma birimleri", ordu içinde bağımsız bir güç gibi hareket edi

23:57 - Dünya

Suriye'de Türkiye lise sınavlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler için mezuniyet töreni düzenl

23:02 - Dünya

İsrail ordusu ve İsrailli işgalciler Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarını sürdürü

20:08 - Dünya

Atina yakınlarında orman yangını çıktı

18:03 - Dünya

Husiler, Yemen'deki El-Muha Limanı'nı füze ve İHA'larla hedef aldı

14:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Selçuk Bayraktar: Adeta teknoloji iklimi Güneydoğu'dan esecek

00:57 - Gündem

Rusya Dışişleri: Yunanistan’ın Rus gazından vazgeçmesi ekonomiye pahalıya mal olacak

00:19 - Özel Haber

İsrail basını: "Bölgesel savunma birimleri", ordu içinde bağımsız bir güç gibi hareket edi

23:57 - Dünya

Suriye'de Türkiye lise sınavlarını başarıyla tamamlayan öğrenciler için mezuniyet töreni düzenl

23:02 - Dünya

İsrail ordusu ve İsrailli işgalciler Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarını sürdürü

20:08 - Dünya