?>

Rusya: Durdurulan nükleer denemeler yapılırsa aynı şekilde hareket edeceğiz

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, durdurulan nükleer silah denemelerinin yapılması durumunda Rusya'nın aynı şekilde hareket edeceğini bildirdi.

Dünya - 3 saat önce

Moskova

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere nükleer silah konusunda açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Savunma Bakanlığına (Pentagon) "derhal" nükleer silah testlerine başlaması yönünde talimat verdiğini hatırlatan Peskov, "Bu konuda moratoryum var." ifadesini kullandı.

????

Trump’ın, başka ülkelerin nükleer silah denediğini iddia ettiğini dile getiren Peskov, bu konuda herhangi bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

Rusya’da nükleer enerjili fırlatma sistemine sahip sınırsız menzilli "Burevestnik" seyir füzesi ve "Poseidon" insansız denizaltı aracının test edildiğine dikkati çeken Peskov, bunun nükleer deneme olmadığını savundu.

Peskov, "Her ülke kendi savunma sistemlerini geliştirme yönünde çalışmalar yapıyor. ABD egemen bir ülke ve egemen kararlar alma hakkına sahip. Trump’a Rusya’daki denemelerle ilgili doğru düzgün bilgi verildiğini umuyorum. Bu, nükleer deneme olarak yorumlanamaz." diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuya yönelik açıklamalarını hatırlatan Peskov, durdurulan nükleer silah denemelerin yapılması durumunda Rusya'nın aynı adımlar atacağına işaret ederek "Eğer biri moratoryum dışına çıkarsa Rusya da bu durumda aynı şekilde hareket edecek." ifadesini kullandı.

ABD'nin nükleer denemeleri yeniden başlatma planlarını Rusya'ya resmen bildirmediğini söyleyen Peskov, iki ülke arasında yeni bir silahlanma yarışının söz konusu olmadığını vurguladı.

Peskov, ABD ile nükleer silahsızlanma konusunda temasların olup olmadığı yönündeki soruya ise "Temaslar esnasında bu konuda uzmanlar seviyesinde görüşmelere ihtiyaç duyulduğu dile getirildi. Bu, çok ağır bir konu. Bu konudaki görüşmeler her zaman uzun sürüyor. Ancak uzmanlar arasında görüşmeler henüz başlamadı. Bu konu aslında defalarca dile getirildi." cevapını verdi.

Putin’in daha önce ABD ile yapılan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması (New START) süresinin bitiminden itibaren bir yıl boyunca uyma teklifinde bulunduğunu anımsatan Peskov, ABD’den bu konuda cevap almadıklarını söyledi.

Sözcü Peskov, Moskova ve Washington arasında başlayan diyaloğun çıkmaza girmediğini belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Cumhuriyet'in 102. yaşını tebrik eden ülkelere teşekkür

2025-10-29 23:42 - Siyaset

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a anlamlı hediye

2025-10-30 00:08 - Siyaset

TÜBİTAK hazırladığı rehberle araştırmalarda yapay zeka kullanımının çerçevesini çizdi

2025-10-30 11:52 - Teknoloji

Putin’den Erdoğan’a 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriği

2025-10-29 20:07 - Özel Haber

Bakü’nün simge yapıları Türk bayrağının renkleriyle aydınlatıldı

2025-10-29 23:38 - Dünya

Brüksel'de Türk temsilcilikleri, Cumhuriyet Bayramı için ilk kez ortak resepsiyon verdi

2025-10-29 23:27 - Dünya

Samsun'da geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

2025-10-30 02:03 - Asayiş

Samsun'da geri dönüşüm fabrikasında çıkan yangına müdahale sürüyor

2025-10-30 00:57 - Asayiş

Guardian: İsrail, Google ve Amazon’dan verileri incelendiğinde 'uyarı' talep etti

2025-10-29 23:33 - Medya

ABD'li Temsilciler Meclisi üyeleri, Cumhuriyet Bayramı için kutlama mesajı paylaştı

2025-10-29 23:18 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'de binlerce Ultra Ortodoks Yahudi, zorunlu askerlik karşıtı gösteri düzenliyor

18:32 - Dünya

Kassam Tugayları, Gazze'deki 2 İsrailli esirin cesedini Kızılhaç'a teslim etti

18:22 - Dünya

Güney Sudan'da seller nedeniyle on binlerce kişi yerinden oldu

17:42 - Dünya

İİT, İsrail'in Gazze'de ateşkesi ihlal eden saldırılarını kınadı

17:37 - Dünya

AB: Nükleer deneme tartışmalarında Rusya ve ABD aynı sepete koyulmamalı

16:32 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 83'e çıktı

19:13 - Gündem

İsrail'de binlerce Ultra Ortodoks Yahudi, zorunlu askerlik karşıtı gösteri düzenliyor

18:32 - Dünya

Kassam Tugayları, Gazze'deki 2 İsrailli esirin cesedini Kızılhaç'a teslim etti

18:22 - Dünya

Emine Erdoğan, Almanya Başbakanı Merz'in eşiyle Millet Kütüphanesi'ni ziyaret etti

18:17 - Gündem

Güney Sudan'da seller nedeniyle on binlerce kişi yerinden oldu

17:42 - Dünya