?>

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kursk'ta savaşan Kuzey Kore askerlerine teşekkür etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kursk bölgesinde Ukrayna askerlerine karşı savaşan Kuzey Kore askerlerine teşekkür etti.

Dünya - 5 ay önce

Putin yaptığı yazılı açıklamada, Rus ordusunun 26 Nisan'da, askeri operasyonlarla Kursk bölgesindeki Ukrayna askerlerini yenilgiye uğrattığını hatırlattı.

Kuzey Kore ordusu birliklerinin uluslararası hukuka uyumlu şekilde, Rusya ile Kuzey Kore arasında 19 Haziran 2024 tarihli Kapsamlı Stratejik Ortaklık Anlaşması'ndaki "taraflardan birine yönelik silahlı saldırı durumunda derhal askeri yardım sağlanmasını öngören" 4. maddeye uygun şekilde Kursk'taki operasyona katıldığına işaret eden Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a, yetkililere ve Kuzey Kore halkına teşekkür etti.

Kuzey Kore askerlerinin Rus askerleriyle omuz omuza Rusya'yı kendi vatanları gibi savunduğunu kaydeden Putin, Kore askerlerinin kahramanlığını, aldıkları yüksek düzeydeki özel eğitimi ve özveriyi takdir ettiğini vurguladı.

Rus lider, "Rus halkı, Kuzey Kore özel kuvvetleri askerlerinin başarısını asla unutmayacaktır. Rusya için, ortak özgürlüğümüz için canlarını veren Kore kahramanlarını, Rus silah arkadaşlarıyla eşit şartlarda her zaman onurlandıracağız." ifadelerini kullandı.

Rusya ile Kuzey Kore arasında savaş meydanlarında dostluk, iyi komşuluk ve işbirliği ilişkilerinin şekillendiğinin altını çizen Putin, bu ilişkilerin bundan sonra da her alanda başarılı ve dinamik şekilde gelişeceğine inandığını belirtti.

Ukrayna ordusu, 6 Ağustos 2024'te Rusya'nın güneyindeki Kursk bölgesine girmişti. Rus ordusu ile şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgede Ukrayna ordusu hızla ilerleyerek 1268 kilometrekarelik alanı kısa bir sürede kontrolü altına almıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kursk bölgesinde 11 bin Kuzey Kore askerinin Rus saflarında çatışmalara katıldığını bildirmişti. Kuzey Kore ile taraflardan birine saldırı halinde karşılıklı askeri yardımlaşmayı öngören "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması" imzalayan Rusya ise bu iddiayı ne reddetmiş ne de kabul etmişti.

Aradan geçen bir aylık süre sonunda Rus ordusu Ukrayna ordusunun kontrolündeki yerleşim yerlerini yavaş yavaş geri almaya başlamıştı. 26 Nisan'da, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Kursk bölgesinin tamamen Ukrayna ordusundan kurtarıldığını bildirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye-Çin dostluğunun sembolü 10 bin fidan toprakla buluştu

2025-04-27 16:58 - Çevre-Hayat

Süper Lig'e yükselen Trabzonspor Basketbol Takımı'nda hedef Avrupa

2025-04-25 12:53 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Pakistan ile hemen her konuda tam uyum içinde hareket ettiğimizi görmekten memnuniyet duyuyoruz

2025-04-22 22:36 - Siyaset

Ticaret Bakanı Bolat'ın Japonya ziyareti yeni işbirliği kapıları açacak

2025-04-22 08:57 - Ekonomi

Bakan Bolat: Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakere aşamasındadır

2025-04-24 10:53 - Ekonomi

İstanbul'da 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından 184 artçı sarsıntı kaydedildi

2025-04-24 00:03 - Gündem

İran'ın Bender Abbas Limanı'ndaki patlamada can kaybı 28'e yükseldi

2025-04-27 13:42 - Dünya

Trabzonspor Türkiye Kupası'nda 17. kez finale yükseldi

2025-04-24 23:13 - Spor

İETT'ye bağlı özel halk otobüsü şoförünün bıçakla tehdidi kamerada

2025-04-22 22:47 - Asayiş

Ayakkabı üretiminde yarım asrı deviren kardeşler, mesleği yaşatmaya çalışıyor

2025-04-21 12:42 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Cezayir: Fransa ile imzalanan diplomatik pasaport sahiplerine karşılıklı vize muafiyeti anlaşması iptal edildi

20:07 - Dünya

İtalya'da aşırı yağış sel ve taşkınlara yol açtı

20:48 - Dünya

Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı: Havalimanlarındaki aksaklıklara fidye yazılımı neden oldu

20:08 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, İsrail ile güvenlik müzakerelerinde ileri aşamaya geçildiğini söyledi

19:52 - Dünya

NATO Konseyi yarın Rusya'nın Estonya hava sahasını ihlal etmesini görüşecek

19:32 - Dünya

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ferhan ile görüştü

21:03 - Siyaset

İtalya'da aşırı yağış sel ve taşkınlara yol açtı

20:48 - Dünya

Bakan Yumaklı: Su ile ilgili dün ne yaptıysak, bugün ve yarın daha fazlasını yapacağız

20:43 - Gündem

Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı: Havalimanlarındaki aksaklıklara fidye yazılımı neden oldu

20:08 - Dünya

Cezayir: Fransa ile imzalanan diplomatik pasaport sahiplerine karşılıklı vize muafiyeti anlaşması iptal edildi

20:07 - Dünya