?>

Rusya Çinli şirketin Kovid-19 aşı adayının klinik denemelerine onay verdi

Rusya, Çin ilaç şirketi CanSino'nun potansiyel yeni tip koronavirüs aşısının üçüncü aşama klinik denemelerinin ülkede yapılmasına onay verdi.

Teknoloji - 5 yıl önce

"Clinical Trials Arena" internet sitesinde yer alan habere göre, "Ad5-NCov" adlı aşı adayının çalışmaları, Rus ilaç üreticisi Petrovax iş birliğinde Moskova'da yürütülecek.

CanSino'nun Çin Askeri Tıp Akademisi ile iş birliğinde geliştirdiği "Ad5-NCov" adlı aşı adayı için de eylülden itibaren dünyanın farklı ülkelerinde 3. aşama denemelere başlanması hedefleniyor. 3. aşama denemeler için Pakistan, Suudi Arabistan, Brezilya, Rusya ve Şili'de çalışma yürütülmesi planlanıyor.

Soğuk algınlığına yol açan zararsız bir adenovirüsle insan vücuduna Kovid-19'un genetik bileşenlerini aktararak bağışıklık tepkilerini uyandırmayı hedefleyen Ad5-nCOV'un güvenliğinin ve bağışıklık etkisinin test edildiği 1. ve 2. aşama klinik denemeleri Çin'de yürütülmüştü.

Çin'deki aşı çalışmaları

Kovid-19'un ortaya çıktığı Çin'de de 8 aşı adayının klinik denemeleri sürüyor. Bunlardan 4'ü birinci, 4'ü ikinci ve üçüncü aşamada insanlar üzerinde test ediliyor.

CanSino, Sinopharm ve Sinovac gibi kamuya ait ilaç firmaları, Çin Askeri Tıp Akademisi, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü gibi kurumlarla iş birliği içinde aşı çalışmaları yürütüyor.

CanSino'nun aşı adayı dışında Sinopharm'ın Vuhan Viroloji Enstitüsü ve Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü ile geliştirdiği aşı adayları ve SinoVac'ın geliştirdiği "CoronaVac" en fazla umut bağlanan çalışmalar arasında görülüyor.

Klinik denemeler 3 aşamada yapılıyor

Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.

Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü sağlıklı denek üzerinde aşının güvenli olup olmadığı ve olası yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, güvenilirliği doğrulanan aşının etkinliği 100'den fazla denek üzerinde test ediliyor.

Üçüncü ve son aşamada ise aynı işlem, binlerce denekle tekrarlanıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar alabiliyor.

33 aşı adayı, klinik deneme aşamasında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 28 Ağustos itibarıyla dünya genelinde Kovid-19'a karşı 33 aşı adayı klinik deneme, 143 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında bulunuyor.

Çin'de ortaya çıkan Kovid-19, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. Dünya genelinde vaka sayısı 26 milyonu aşarken, 867 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Borsa güne yükselişle başladı

2020-09-03 13:02 - Ekonomi

'Delice tuzu'na 80 milyon dolarlık ortaklık teklifi

2020-09-01 15:46 - Ekonomi

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn'dan 'sivil devlet' çağrısı

2020-08-31 03:06 - Dünya

At yarışlarında 94. 'derbi' heyecanı

2020-08-29 14:26 - Spor

Myanmar'da 1675 Müslüman, seyahat ettikleri için ağır çalışma cezasına çarptırıldı

2020-08-27 19:51 - Dünya

Türkiye'de en itibarlı meslek doktorluk

2020-09-02 16:56 - Gündem

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener: Anıtkabir'de 30 Ağustos'ta anma ve kutlama olacak

2020-08-27 19:56 - Siyaset

TİM Başkanı Gülle: Pandemi öncesi dönemdeki günlük ihracat rakamlarını yakaladık

2020-09-02 16:01 - Ekonomi

Medipol SABİTA araştırmacılara kapılarını açtı

2020-08-31 15:19 - Genel

Borsa İstanbul'da seyri bankacılık endeksi belirleyebilir

2020-09-02 15:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

TCG Anadolu liderliğinde İstanbul Boğazı'nda geçit töreni düzenlendi

18:12 - Teknoloji

TCG Anadolu liderliğinde İstanbul Boğazı'ndaki geçit töreni sona erdi

17:43 - Teknoloji

TCG Anadolu liderliğinde İstanbul Boğazı'ndaki geçit töreni başladı

15:48 - Teknoloji

TCG Anadolu, geçit töreni için Karadeniz açıklarından İstanbul Boğazı'na hareket etti

15:37 - Teknoloji

TCG Anadolu, İstanbul Boğazı'ndaki geçiş töreni için Sarayburnu'ndan ayrıldı

10:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Balıkesir Marmara Adası'nda çıkan yangına müdahale ediliyor

01:32 - Asayiş

Galatasaray, Kayserispor'u farklı geçti

00:28 - Spor

Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt yeni satış hedefini açıkladı, rakam şaşırttı

23:54 - Ekonomi

Atina'da Filistin'e destek eylemi düzenlendi

23:02 - Dünya

Balıkesir'de 4,8 büyüklüğünde deprem

22:17 - Gündem