?>

Rusya BMGK'nin Türkiye'nin harekatı durdurma çağrısını engelledi

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınar�� Harekatı'nı durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamasına engel oldu.

Dünya - 6 yıl önce

New York

Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı'nı durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamasına engel oldu.

ABD, BMGK'ye Türkiye'nin Suriye'ye askeri operasyonunu ''durdurması'' ve güvenlik kaygılarını ''diplomatik kanallarla'' çözmesi çağrısı yapan bir açıklama teklifinde bulundu.

Rusya, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı'nı durdurması çağrısının yer aldığı ortak açıklamaya izin vermedi.

AA muhabirinin ulaştığı ABD'nin hazırladığı ve BMGK üyeleriyle paylaştığı taslak metinde, ''Türkiye'nin askeri harekatından ve neden olacağı insani ve güvenlik boyutundan endişe duyulduğu'' ve bunun ''DEAŞ ile mücadelede kaydedilen önemli ilerlemeye zarar verebileceği'' savunuluyordu.

Suriyeli mültecilerin ülkelerine ''güvenli, gönüllü onurlu ve uluslararası insani hukuk çerçevesinde'' dönmesi gerektiği belirtilen taslak metinde tüm taraflara, sivillerin korunması ve ''engelsiz, güvenli ve sürdürülebilir'' insani erişim sağlaması çağrısı yer alıyor.

Suriye'nin ''egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü'' vurgusu yapılan metinde Suriye'deki krizin askeri yollarla değil BMGK'nin 2254 sayılı kararının uygulanması ile çözülebileceği belirtiliyor.

ABD'nin teklif ettiği ortak açıklama metninin dün teklif ettiği metinden farklı olması ise dikkat çekti. Dünkü taslakta Türkiye'ye ''Barış Pınarı Harekatı''nı durdurması çağrısı yapılmazken, bugün böyle bir çağrıda bulunuldu.

Ayrıca ilk metinde Türkiye'nin güvenlik endişelerinin ''meşru'' olduğu belirtilirken, değişiklik yapılan metinde ''meşru'' ifadesine yer verilmedi.

BMGK'nin ortak bir açıklama yapabilmesi için 15 üye ülkenin oy birliğiyle karar alması gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Macaristan'dan Barış Pınarı Harekatı'na destek mesajı

2019-10-11 04:42 - Dünya

Beşiktaş iç saha performansıyla umutlandı

2019-10-07 15:32 - Spor

“VSY Biotechnology, dünyanın en önemli firması olacak“

2019-10-09 16:42 - Genel

Beymen Club Fotoğraf Yarışması'nın kazananları belli oldu

2019-10-07 15:12 - Ekonomi

Avro Bölgesi bütçe kurmaya hazırlanıyor

2019-10-10 15:47 - Ekonomi

Fırat'ın doğusuna olası operasyonun hedefleri

2019-10-07 19:12 - Dünya

Kadınlar voleybol liginde 36. sezon başlıyor

2019-10-10 15:14 - Spor

'Dört maçın en önemlisi Arnavutluk karşılaşması'

2019-10-07 20:22 - Spor

'Bu harekat bizim için bir zorunluluk'

2019-10-11 15:22 - Gündem

Trump, Suriye kararını savundu

2019-10-07 22:17 - Dünya

İlgili Haberler

Endonezya'da Semeru Yanardağı'ndaki patlama nedeniyle alarm seviyesi en yüksek düzeye çıka

16:33 - Dünya

Netanyahu, Suriye'de işgal ettikleri tampon bölgeye gitti

16:27 - Dünya

Gazze'ye saldırılar sırasında 600 İsrailli asker erken emeklilik talebinde bulundu

16:23 - Dünya

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliğine atanan Nuh Yılmaz'dan paylaşım

16:18 - Dünya

Cambridge Sözlüğü, "parasocial"ı 2025'in kelimesi seçti

15:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Endonezya'da Semeru Yanardağı'ndaki patlama nedeniyle alarm seviyesi en yüksek düzeye çıka

16:33 - Dünya

Netanyahu, Suriye'de işgal ettikleri tampon bölgeye gitti

16:27 - Dünya

Gazze'ye saldırılar sırasında 600 İsrailli asker erken emeklilik talebinde bulundu

16:23 - Dünya

Türkiye'nin Şam Büyükelçiliğine atanan Nuh Yılmaz'dan paylaşım

16:18 - Dünya

Kandilli Rasathanesinin Deprem Erken Uyarı Sistemi'ndeki gelişmeler kamuoyuyla paylaşıldı

16:07 - Gündem