?>

Rusya: Batı, dikkatleri Gazze'deki olaylardan İran tehdidine çekmek istiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın, uluslararası toplumun dikkatini Gazze Şeridi'ndeki olaylardan İran tehdidine çekmek istediğini belirtti.

Dünya - 2 yıl önce

Moskova

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın, uluslararası toplumun dikkatini Gazze Şeridi'ndeki olaylardan İran tehdidine çekmek istediğini belirterek, "(Gazze'de) Şiddetin sona erdirilmesini, insani sorunlara çözüm bulunmasını ve Arapların, tüm güçlerin desteğiyle inisiyatif almasını, bir Filistin devleti kurma konusundaki sorumluğu üstlenmesini istiyoruz." dedi.

Lavrov, Rusya'nın "Komsomolskaya Pravda", "Sputnik" ve "Govorit Moskva" medya kuruluşlarına ortak röportaj verdi.

Gündemdeki konularla ilgili soruları yanıtlayan Lavrov, Gazze Şeridi'ndeki duruma ilişkin, "Durum çok kötü. (Gazze'de) Şiddetin sona erdirilmesini, insani sorunlara çözüm bulunmasını ve Arapların, tüm güçlerin desteğiyle inisiyatif almasını, bir Filistin devleti kurma konusundaki sorumluğu üstlenmesini istiyoruz." açıklamasında bulundu.

Lavrov, "Orta Doğu'da terör ve aşırıcılığın çözülmeyen Filistin meselesiyle körüklendiğini" söyledi.

İran ile İsrail arasındaki gerilime de değinen Lavrov, Rusya'nın İran ve İsrail tarafıyla telefon görüşmeleri yaptığına dikkati çekerek, "Bu görüşmelerde İran'ın gerginlik istemediği yönündeki görüşünü net şekilde kaydettik ve İsraillilere ilettik." ifadesini kullandı.

Batılı ülkelerin, İran'ın nükleer silah kullanmak istediği yönündeki açıklamalarını değerlendiren Lavrov, "Burada uluslararası toplumun, insani durumun feci olduğu Gazze Şeridi'ndeki olaylardan dikkatinin İran tehdidine çekme isteği ve hedefi söz konusudur." dedi.

Lavrov, İran'ın nükleer silaha sahip olmadığını ve bunun Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından teyit edildiğini ifade etti.

Ukrayna

Ukrayna meselesi konusunda da konuşan Lavrov, Batılı ülkelerin Ukrayna'ya silah sevk ettiğini ve bu silahların Ukrayna tarafından Rus topraklarına karşı kullanıldığını söyledi.

Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cephedeki hattın ileriye taşınması gerektiği yönünde açıklama yaptığına dikkati çekerek, "Harkiv de burada önemli rol oynuyor. Özel askeri operasyonun sürdürülmesi gerektiğinden eminiz. Ukrayna'nın batı bölgelerinin kaderi ise belirsiz. Birçok siyasetçi bu konuda görüş paylaşıyor ancak Ukrayna aslen Rus ve Rus dünyasının bir parçası olmak, Rusça konuşmak istiyor." şeklinde konuştu.

NATO'nun sınırlarını Rusya'ya doğru genişlettiğine işaret eden Lavrov, Ukrayna'da bunun yapılmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

Lavrov, Rusya'nın Ukrayna ile müzakerelere hazır olduğunu ancak Ukrayna'ya bu konuda güvenmediklerini ifade ederek, "Müzakerelere hazırız ancak İstanbul’daki görüşmelerde yaptığımız gibi bu sefer müzakere döneminde çatışmaları durdurmayacağız. Sürecin devam etmesi gerekiyor. Gerçekler artık çok farklı. Bu gerçeklerin dikkate alınması gerekiyor. Burada sadece sahadaki durumu değil, anayasada yapılan değişiklikleri ve yeni 4 bölgenin dahil edilmesini kastediyorum." dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Ukrayna krizine çözüm olarak teklif ettiği Barış Formülünü değerlendiren Lavrov, bunun Rusya için "ültimatom" olduğunu vurgulayarak, "Zelenskiy ile görüşmeler birçok nedenden dolayı anlamsız." ifadesini kullandı.

Lavrov, İsviçre'nin Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlara katıldığını ve bu nedenle Ukrayna konusunda müzakereler için uygun bir ülke olmadığını söyleyerek, "İsviçre tarafsız bir ülke değil. İsviçre, tarafsız bir ülkeden düşman olan bir ülkeye dönüştü." diye konuştu.

Çin'in Ukrayna meselesi çözümüne ilişkin planını değerlendiren Lavrov, bunun Ukrayna'daki krize yol açan sebeplerinin belirlenmesini, "Soğuk Savaş" zihniyetinden vazgeçilmesini ve güvenlik alanındaki sorunlara çözümün bulunmasını öngördüğünü aktardı.

Bakan Lavrov, Çin'in Ukrayna konusunda konferans düzenleme teklifini desteklediklerini ve bunun hem Rusya hem de Ukrayna için uygun olacağını dile getirdi.

Ermenistan

Rusya ve Ermenistan arasındaki ilişkileri değerlendiren Lavrov, Ermenistan'ın Rusya için hala müttefik ülke olduğunu söyledi.

ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) Ermenistan'ı Rusya'dan uzaklaştırmaya çalıştığını belirten Lavrov, Rusya ve Ermenistan arasında en üst düzeyde Karabağ'daki durumla ilgili görüşmelerin yapılacağı umudunu paylaştı.

Moldova

Lavrov, Moldova'nın içinde bulunan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı Transdinyester bölgesi meselesine ilişkin ise "Batılı ülkelerin bu bölgeye gerilim noktası haline getirmeye çalıştığını" söyledi.

Sergey Lavrov, "Onlar (Batılılar), bu bölgenin askeri yollarla bastırılması gerektiğini ve böylece Rusya'nın bir stratejik yenilgi daha yaşayacağını söylüyor. Bu, başarısızlığa mahkum." ifadelerini kullandı.

Almanya

Almanya'da 2 kişinin Rus istihbaratına çalıştığı gerekçesiyle gözaltına alınmasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Lavrov, bu şahısların Almanya'da Amerikan askeri üsleri dahil kritik öneme sahip unsurları patlatmaya hazırlandığı ileri sürüldüğüne dikkati çekti.

Lavrov, "Almanya için son derece faydalı olan ve Kuzey Akım boru hatlarına aylarca hazırlanan NATO ülkelerine ait silahlı, deniz ve hava kuvvetlerinin dahil olduğu terör saldırısını kimse görmedi ancak söyledikleri gibi saldırı için hazırlanan bu iki vatandaşı hemen buldular." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sümela Manastırı'nı Ramazan Bayramı'nda 10 bin 564 kişi gezdi

2024-04-13 18:43 - Kültür Sanat

Çin, uzaktan algılama özellikli "Gaojin-3 01" uydusunu fırlattı

2024-04-15 19:42 - Teknoloji

Yangın söndürmede yapay zeka dönemi

2024-04-17 13:22 - Teknoloji

Meksika'da Filistin'e destek gösterisi düzenlendi

2024-04-15 08:57 - Dünya

Bitlis'te besiciler hayvanlarını meralara çıkarmaya başladı

2024-04-19 11:07 - Çevre-Hayat

Türk futbol takımlarının Avrupa macerası sona erdi

2024-04-19 11:37 - Spor

Yargıtay Başkanı seçimi 17. turda da sonuçsuz kaldı

2024-04-16 11:23 - Gündem

Hakkari'de 3 bin 200 öğrenciye kayak eğitimi verildi

2024-04-14 12:42 - Spor

İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 81,29 ölçüldü

2024-04-15 12:38 - Gündem

SKD Türkiye Genel Kurulunda sürdürülebilirlik ve yapay zekanın önemi konuşuldu

2024-04-19 14:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail ordusu, Suriye'nin Dera ilinde sınır ihlallerini sürdürüyor

23:03 - Dünya

Türk Kızılay, Sudan'da Faşir'den yerinden edilenlere gıda desteği sağladı

22:27 - Dünya

Ukrayna: Rusya ile esir takasının yeniden başlatılması için Türkiye ve BAE'de görüşmeler yapıld

22:17 - Dünya

Güney Kore'de lojistik merkezinde çıkan yangın kontrol altına alındı

22:13 - Dünya

İsrail, Yahudi bayramı bahanesiyle El Halil'deki İbrahim Camisi'ni Müslümanlara kapattı

20:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye, Gazze'de elini taşın altına koymaya hazırdır

23:12 - Gündem

İsrail ordusu, Suriye'nin Dera ilinde sınır ihlallerini sürdürüyor

23:03 - Dünya

Emine Erdoğan, İstanbul Aile Vakfı temsilcileriyle bir araya geldi

22:42 - Siyaset

KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile görüştü

22:38 - Siyaset

Beyoğlu'ndaki metro inşaatında iskele çöktü, bazı işçiler yaralandı

22:32 - Gündem