?>

Rusya: ABD ile temaslarda ulusal çıkarlarımızı baz alarak hareket edeceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ile temaslarda ulusal çıkarları baz alarak hareket edeceklerini belirterek "İkili ilişkilerin eski haline dönmesi süreci uzun sürecek." dedi.

Dünya - 3 hafta önce

Moskova

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Lavrov, Kazakistan’ın Almatı kentinde düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Dışişleri Bakanlar Konseyi toplantısına katıldı.

Rusya ve ABD heyetleri İstanbul'da ikinci kez bir araya geldi

Bakan Lavrov, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ukrayna krizine ilişkin konuşan Lavrov, bu krizin temel nedenlerinin ortadan kaldırılmasıyla ancak çözülebileceğini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna meselesinin çözümüne ilgi gösterdiğini dile getiren Lavrov, şöyle konuştu:

"İngiltere dahil Avrupalı ülkelerin mevcut durumun temel nedenlerini tamamen göz ardı ettiğini ancak ABD'nin sorunun özünü anlama isteği olduğunu görüyoruz. Trump, birçok kez Ukrayna'nın NATO'ya dahil edilmesinin hata olduğunu söyledi. Amerikalılar, (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy'nin istediği gibi 1991 yılındaki sınırlara dönülmesinin mümkün olmadığını anlıyor."

ABD ile temaslara da değinen Lavrov, "Ulusal çıkarlarımızı baz alarak hareket edeceğiz. Trump ekibiyle görüşmelerimiz, her iki tarafın kendi ulusal çıkarlarına bağlı kalarak diyaloğa ihtiyaç duyduğuna dair anlayışın olduğunu gösterdi. Böyle bir yaklaşım mümkün." ifadelerini kullandı.

Rusya ve ABD arasında doğrudan uçuşların yeniden başlatılması konusunu değerlendiren Lavrov, bunun için Rus "Aeroflot" hava yolu şirketine yönelik yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Bu konuyu ABD ile Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yaptıkları görüşmede de dile getirdiklerini kaydeden Lavrov, "Amerikalılar bu teklifi kabul etti ancak bu konuda herhangi bir adım henüz görmedik." dedi.

Lavrov, karşılıklı uçuşların yeniden başlatılması konusunda çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

"Tutuklu esir takası, karşılıklı güvenin sağlanmasına yardımcı oluyor"

Rusya ve ABD arasında tutuklu değişimin yapıldığına dikkati çeken Lavrov, bunun son haftalarda yapılan ikinci değişim olduğunu belirtti.

Lavrov, "Bu fikir her iki taraftan aynı anda doğdu. Her türlü insani jestin olumlu olduğuna eminim. Bu, çok ihtiyaç duyulan karşılıklı güvenin sağlanmasına yardımcı oluyor. Ancak ikili ilişkilerin eski haline dönmesi süreci uzun sürecek. İlişkilerimiz (eski ABD Başkanı Joe) Biden tarafından yok edildi." dedi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), dün ABD ile tutuklu takası kapsamında 1 Rus ve 1 ABD vatandaşının karşılıklı olarak serbest bırakıldığını bildirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan'la çok iyi ilişkilerimiz var, o çok güçlü ve zeki biri

2025-04-07 23:57 - Dünya

ÇİMSA ÇBK Mersin, 3 sezondur Avrupa Ligi'nde final aşaması biletini kaçırmıyor

2025-04-08 16:02 - Spor

ÇBK Mersin'in Fransız oyuncusu Marine Johannes, Avrupa Ligi'nde hedefi kupa

2025-04-08 12:56 - Spor

Kadın basketbolunun Avrupa'daki bir numaralı kupasında "6'lı Final" heyecanı

2025-04-08 12:23 - Spor

ABD'de enflasyon martta yavaşlamaya devam etti

2025-04-10 16:12 - Ekonomi

Elektrik kurulu gücünde rüzgar ve güneşin payı yüzde 30'a yükseldi

2025-04-05 11:58 - Ekonomi

ÇİMSA ÇBK Mersin'de hedef ilk Avrupa zaferi

2025-04-07 17:50 - Spor

Baba mesleği kalaycılığı yarım asrı aşkındır aynı dükkanda sürdürüyor

2025-04-08 15:57 - Çevre-Hayat

Milli atıcı Yusuf Dikeç, genç sporculara sponsorların hediyelerini dağıttı

2025-04-08 11:03 - Spor

"Astoria Grande" isimli kruvaziyer Antalya'da

2025-04-08 12:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD halkı Trump'ın eylemlerinin daha fazla denetlenmesini istiyor

12:18 - Dünya

Starlink interneti, Bangladeş'te faaliyet için nihai onay aldı

12:02 - Dünya

BM: 2014'ten bu yana 52 binden fazla kişi krizden etkilenen ülkelerden kaçmaya çalışırken öldü

11:57 - Dünya

DSÖ'den yaklaşık 2 aydır yardımların ulaşmadığı Gazze'de sağlıkla ilgili risklerin arttığı

11:47 - Dünya

Suriyeli Murad, devrik rejimin işkence merkezlerinden Sednaya Hapishanesi'nde yaşadıklarını anl

11:43 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD halkı Trump'ın eylemlerinin daha fazla denetlenmesini istiyor

12:18 - Dünya


Süper Lig'den 6 kulüp PFDK'ye sevk edildi

12:12 - Spor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: 20 firma evlenecek gençlerimize özel indirimler sunacak

12:07 - Gündem

Starlink interneti, Bangladeş'te faaliyet için nihai onay aldı

12:02 - Dünya

BM: 2014'ten bu yana 52 binden fazla kişi krizden etkilenen ülkelerden kaçmaya çalışırken öldü

11:57 - Dünya