?>

Rus muhalif Navalnıy: 17 Ocak'ta Rusya'ya döneceğim

Rus muhalif Navalnıy, 17 Ocak'ta, zehirlendiği iddiasıyla tedavi gördüğü Almanya'dan ülkesine döneceğini bildirdi.

Dünya - 5 yıl önce

Moskova

Rus muhalif Aleksey Navalnıy, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, daha önce zehirlendiği gerekçesiyle Almanya'ya tedavi için özel ambulans uçakla nakledildiğini hatırlattı.

Her zaman ülkesine dönmek istediğini vurgulayan Navalnıy, "17 Ocak'ta evime döneceğim." ifadesini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 15 Eylül 2020'de Navalnıy'ın Rusya'ya dönmekte "özgür" olduğunu söylemişti.

"Navalnıy'ın zehirlendiği" iddiası

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos 2020'de uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşması üzerine uçak, Omsk şehrine iniş yapmıştı.

Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy’ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. 44 yaşındaki Navalnıy, 22 Ağustos 2020'de Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül 2020'de Navalnıy'ın sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasalla kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıklamıştı.

Seibert, 14 Eylül 2020'de de Navalnıy'ın zehirlendiğinin İsveç ve Fransa'daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetmişti.

Charite Hastanesi 7 Eylül 2020'de, Navalnıy'ın sağlık durumunun iyiye gittiğini ve komadan çıktığını bildirmişti.

Navalnıy'ın ekibi de Noviçok grubuna ait kimyasalın daha önce Navalnıy'ın Tomsk kentinde kaldığı otel odasındaki su şişesinde bulunduğunu ileri sürmüştü.

Aleksey Navalnıy, 23 Eylül 2020'de Berlin'de tedavi gördüğü Charite Hastanesinden taburcu edilmişti.

Navalnıy kimdir?

Rus muhalif aktivist Navalnıy, ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle biliniyor.

"Aleksey Navalnıy" ve "Navalnıy Live" Youtube kanalını yöneten Navalnıy, Kremlin yönetimine karşı protesto gösterileri düzenlemesi nedeniyle sık sık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yolsuzlukla Mücadele Vakfını 2011’de kuran Navalnıy, "Kremlin'in aşçısı" olarak anılan Yevgeniy Prigojin’in yemek şirketinin hizmet verdiği okullarda, öğrencileri hastalandırdığını iddia etmişti.

Navalnıy, Prigojin'in kendisine, vakfa ve vakfın avukatı Lubov Sobol'e yönelik toplam 88 milyon rublelik (yaklaşık 1 milyon 240 bin dolar) dava açması nedeniyle vakfını kapatma kararı aldığını bildirmişti.

Moskova belediye başkanlığı seçimlerinde, 2013'te Halkın Özgürlüğü Partisi (PARNAS) tarafından desteklenen Navalnıy, mevcut Belediye Başkanı Sergey Sobyanin'e karşı seçimleri kaybetmişti.

Navalnıy'ın Rusya'da 2018'de yapılan devlet başkanlığı seçimlerinde adaylığı, sabıka kaydı gerekçesiyle Rusya Merkez Seçim Komisyonunca kaydedilmemişti.

Navalnıy, 2012'de Time Dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisinden biri olarak kabul edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sabancı suikastının üzerinden 25 yıl geçti

2021-01-09 16:21 - Gündem

Tekirdağ'ın kültürel geçmişi 'Miras Atölyesi'yle gün yüzüne çıkacak

2021-01-12 18:57 - Kültür Sanat

Geçici işçi olarak adım attığı üniversiteye 27 yıl sonra genel sekreter oldu

2021-01-11 16:06 - Çevre-Hayat

PTT'nin çevre dostu elektrikli araçları Adalar'da kullanılmaya başlandı

2021-01-12 16:01 - Gündem

Biden, Brett McGurk'ü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörlüğüne getirecek

2021-01-08 22:26 - Dünya

Konyalı nakkaş hayal ettiği motifleri tespihlere aşkla işliyor

2021-01-10 15:01 - Çevre-Hayat

ABD, Yemen'deki İran destekli Husileri “terör örgütü“ ilan edecek

2021-01-11 19:16 - Dünya

Eski örgüt mensubundan 'Demirtaş'ın çağrısı olmasaydı ölümler yaşanmayabilirdi' itirafı

2021-01-08 03:06 - Gündem

ABD'nin Chicago kentinde silahlı saldırgan 5 kişiyi öldürdü, 2 kişiyi yaraladı

2021-01-10 23:56 - Gündem

TSE'ye N95 maskeleri, siperlik ve tulumlarda 'CE' belgelendirme yetkisi

2021-01-07 13:56 - Gündem

İlgili Haberler

Dünya genelinde tütün kullanımını bırakma konusunda kadınlar öncülük ediyor

11:19 - Dünya

İsrail, ateşkese rağmen Gazze’ye hava ve topçu saldırıları düzenledi

11:08 - Dünya

Tayland'da seçmenler, erken seçimde oy kullanmak için sandık başında

11:08 - Dünya

Trump, Honduras'ın yeni Devlet Başkanı Asfura ile bir araya geldi

11:05 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İran-ABD görüşmeleri ileriye doğru atılmış bir adımdır

10:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Aile ve Gençlik Fonu'ndan faydalanan 5 bin 926 çiftin, 5 bin 992 çocuğu dünyaya geldi

13:08 - Gündem

Meriç Nehri'nin debisi düşmeye başladı

12:38 - Gündem

Sivasspor'un 3 maçlık yenilmezlik serisi sona erdi

12:07 - Spor

Yüzyılın Konut Projesi'nde bu hafta 7 ilde daha kura çekilişi yapılacak

12:06 - Gündem

TCG Anadolu, Steadfast Dart-26 Tatbikatı'nda görevli kara unsurlarını Almanya'ya ulaştırdı

12:02 - Gündem