?>

Ruh sağlığı olmadan beden sağlığı olmaz

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Yeliz Cengiz, ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını artırmak, kişinin ruh sağlığını, yaşam işlevlerini desteklemek, psikiyatrik hastalıkları önlemek ve bu hastalıkların tedavi

Sağlık - 9 yıl önce

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Yeliz Cengiz, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu’nun bu yılki tema olarak belirlediği “Psikolojik İlk Yardım”ın, travma olarak kabul edilebilecek herhangi bir olayın ardından, bu olayı yaşayan ya da bu olaydan etkilenen çocuk, ergen, yetişkin ve ailelere yönelik bir destek hizmeti olduğunu ifade etti. Travmanın, kişinin gerçek bir ölüm ya da ölüm tehditi, ağır yaralanma, kendisinin veya bir başkasının fizik bütünlüğüne karşı bir tehdit olayı yaşamış (savaş, kaza, doğal afet, yangın, kişiler arası şiddet vb), böyle bir olaya tanık olmuş ya da böyle bir olayla karşı karşıya gelmiş olması durumu olduğunu belirten Dr. Yeliz Cengiz, bu olay karşısında kişinin aşırı korku, çaresizlik ya da dehşete düşme tepkileri vermiş olmasının gerektiğini söyledi.

Dört yetişkinden biri en az bir kez ruh sağlığı sıkıntısı yaşıyor Dr. Yeliz Cengiz sözlerine şöyle devam etti; “Her dört yetişkinden biri en az bir kez ruh sağlığı konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Fiziksel sağlık sorunları yaşayanların çoğuna toplum içinde veya acil servislerde fiziksel ilk yardım sunulurken, travmaya maruz kalmış çoğu insan acil servise başvurduğunda çok az veya hiç yardım alamamaktadır. “Psikolojik İlk Yardım” nadiren ya da bazı kimseler için değil, her zaman ve herkes için sağlanmalıdır.”

Önce ruh sağlığı “Dünya Sağlık Örgütü’nün 2009 yılındaki sistematik değerlendirmesi ile psikolojik ilk yardımın etkinliği gösterilmiştir” diyen Cengiz, “Psikolojik veya mental bozukluk ve krizlerden muzdarip olan çoğu insan, uzmanlardan ve halktan aldığı psikolojik ilk yardımdan yarar görmektedir. Ruhsal krizler ve bozuklukların cehalet, bilgi eksikliği, etiketleme ve ayrımcılık nedeniyle farklı değerlendirildiğini belirten Dr. Yeliz Cengiz şöyle devam etti; “Ancak artık biliyoruz ki, ruh sağlığı olmadan beden sağlığı olamaz. Kişilerin travmaya uğrayan bireylere ilk anda nasıl yaklaşılacağını bilmesi büyük önem taşımaktadır. Travmaya maruz kalan insanların psikiyatrik hastalık geliştirme oranları yüksektir. Bu sebeple, koruyucu ruh sağlığı hizmetleri ve psikososyal destek önem taşımaktadır” açıklamalarında bulundu.

İlk yardımın bir tedavi olmadığının unutulmaması gerektiğinin altını çizen Dr. Yeliz Cengiz, Psikolojik İlk Yardım’ın en temelde, bireylere, kendilerine iyi gelecek davranışları yapmalarını, kendilerine zarar verecek davranışlardan ise kaçınmalarını sağlamak olduğu söyleyerek sözlerini tamamladı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Maksimum yaşama süresi 115 yıl

2016-10-06 18:57 - Teknoloji

Guterres ismi BMGK'yı birleştirdi

2016-10-07 01:16 - Genel

Koalisyon güçlerinden yalanlama

2016-10-09 02:37 - Dünya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun telefon diplomasisi

2016-10-12 02:17 - Gündem

'İhanet ortaklarının oyununu bozacağız ve milletçe eğilmeyeceğiz'

2016-10-09 22:52 - Siyaset

Küpesini vermeyince kocası darp etti

2016-10-10 12:47 - Asayiş

FETÖ zanlısı sahte "FBI" kimliğiyle yakalandı

2016-10-07 13:22 - Gündem

Eski Fenerbahçeli futbolcu Önder Turacı bıçaklandı

2016-10-06 17:52 - Spor

'Rusya'nın kararı Kırım Tatarlarını daha da birleştirecek'

2016-10-06 19:17 - Dünya

'Balkanlar medeniyetimizin en güzel yaşandığı bölgedir'

2016-10-08 13:32 - Gündem

İlgili Haberler

Kalbi 3 kez duran 74 yaşındaki hasta "literatürlük ameliyat"la sağlığına kavuştu

12:48 - Sağlık

Beynindeki "dev anevrizma"dan kapalı yöntem ameliyatla kurtuldu

12:47 - Sağlık

SABİM, 9 ayda 2 milyondan fazla çağrıya cevap verdi

12:37 - Sağlık

İstanbul'da sonbaharın gelişiyle üst solunum yolu vakalarında artış yaşanıyor

11:38 - Sağlık

Su kaynaklarının nitrat kirliliğine karşı korunması için yılda 4 kez örnek alınacak

14:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail Savunma Bakanı Katz'dan "Hamas ile yapılan ateşkesi bozma" tehdidi

18:28 - Dünya

Madagaskar’da Cumhurbaşkanı Rajoelina’nın Fransız askeri uçağıyla ülkeyi terk ettiği iddia edildi

18:22 - Dünya

Almanya Başbakanı Merz, Mısır'daki zirvede "önemli bir belge" imzalayacaklarını söyle

18:12 - Dünya

Trump, Şarm el-Şeyh Barış Zirvesi'ne katılmak üzere Mısır'a geldi

17:48 - Dünya

TBMM, Azerbaycan Milli Meclisi ve KKTC Cumhuriyet Meclisi dostluk grupları ortak toplantı yaptı

17:33 - Siyaset