?>

Rize-Artvin Havalimanı açılıyor

Türkiye'nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılıyor.

Gündem - 4 yıl önce

Rize

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i taşıyan uçaklar, iki liderin açılışını yapacağı Rize-Artvin Havalimanı'na geldi.

Açılış töreni için İstanbul'dan hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler özel uçak "TUR" ile saat 13.20'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de saat 13.45'te Rize'ye geldi.

Rize-Artvin Havalimanı'na "Rize-Artvin" isimli ilk yolcu uçağı iniş yaptıRize-Artvin Havalimanı daimi hava hudut kapısı ilan edildi

Liderleri taşıyan uçaklar, su takı ile karşılandı.

Aliyev'i uçaktan inişinde karşılayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra mevkidaşıyla açılış töreninin yapılacağı alana geçti.

Erdoğan ve Aliyev törenin ardından bir araya gelerek görüşme gerçekleştirecek.

3 milyon metrekare alanda inşa edilen Rize-Artvin Havalimanı, 45 metre genişlik ve 3 bin metre uzunluğundaki pistiyle bölgenin hava yolu ulaşımı ihtiyaçlarını eksiksiz karşılayacak.

Temeli 3 Nisan 2017'de atılan havalimanı, yıllık 3 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Eşsiz mimarisi ve ileri mühendislik teknolojileriyle hayata geçirilen havalimanının, 32 bin metrekare terminal binası ve diğer destek binalarıyla toplam 47 bin metrekare kapalı alanı bulunuyor.

Bölgenin kültürel ögelerinden izler taşıyan havalimanında, yöresel mimarinin yansıtıldığı terminal binasının yanı sıra çay bardağı formundan esinlenilerek 36 metre yüksekliğinde kule inşa edildi. Gövdesi aydınlatılan kule, bölgenin siluetine de canlılık katacak.

Teknik ve yapım özellikleriyle kendi alanında dünyanın sayılı örnekleri arasında yerini alacak olan Rize-Artvin Havalimanı, yaklaşık 19 futbol sahası büyüklüğünde, bir başka deyişle 135 bin metrekareden fazla peyzaj alanına sahip.

Havalimanının 49 bin metrekaresi, Karadeniz'in coğrafi özelliklerine uyumlu olan 1453 ağaçla yeşillendirildi.

Rize çayını tüm dünyaya tanıtmak, çayın bahçeden bardağa yolculuğunu, bölgedeki tarihi ve etkileriyle anlatmak üzere Çay Müzesi'ne ve sanatsal objelere yer verilen havalimanında, 448 araç kapasiteli otopark bulunuyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere ülke turizmine, ticaretine, üretimine sağlayacağı katkılarla, millete, çevreye, ülke ekonomisine hizmet edecek havalimanı, Doğu Karadeniz, Kafkas ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki potansiyel trafikten kaynaklanacak taşımacılık zincirinin aktarma merkezi de olacak.

Havalimanı, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile uluslararası giriş-çıkışlara açık daimi hava hudut kapısı olarak belirlendi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Apple, müzik cihazı iPod üretimini durdurduğunu açıkladı

2022-05-10 22:34 - Medya

Hamileyken eşini kaybeden engelli anne kızlarıyla hayata tutunuyor

2022-05-07 15:12 - Çevre-Hayat

Teknolojiyle donatılacak Türkgözü Gümrük Kapısı'ndaki çalışmalar sürüyor

2022-05-13 15:21 - Teknoloji

California'da kuraklık nedeniyle banyoda duş süresinin 4 dakikaya indirilmesi istendi

2022-05-11 19:29 - Dünya

Hırvatistan 2023’te avroya geçiyor

2022-05-13 17:18 - Dünya

Polonya'nın Moskova Büyükelçisi, Rusya Dışişleri Bakanlığına çağırıldı

2022-05-11 23:45 - Dünya

Galata Kulesi'ne yansıtılan fotoğraflarla Anneler Günü kutlandı

2022-05-08 23:46 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST heyecanı Azerbaycan'a taşınıyor

2022-05-12 11:20 - Teknoloji

Kayseri'de ilçe belediyesi 500 bin organik fide dağıttı

2022-05-09 10:36 - Ekonomi

İngiltere Premier Lig'in en iyileri için adaylar belli oldu

2022-05-13 17:35 - Spor

İlgili Haberler

Kıyı Kanunu'nun uygulanmasına dair yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de

17:17 - Gündem

Dışişleri Bakanlığından Şili'deki orman yangınlarında hayatını kaybedenler için taziye mesajı

17:03 - Gündem

Erzurum'da Uzundere ve İspir Barajı'nda 1 milyon 546 bin metreküp su depolanacak

16:32 - Gündem

Şehit Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, Sakarya'da mezarı başında anıldı

14:48 - Gündem

Sıfır Atık Vakfı Başkanı Ağırbaş, COP31 Yüksek Düzey Şampiyonu olarak belirlendi

14:38 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail'in yakıt ve insani yardım girişini kısıtladığı Gazze'de şu ana kadar 10 çocuk soğuk

17:23 - Dünya

Kıyı Kanunu'nun uygulanmasına dair yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de

17:17 - Gündem

RAMS Başakşehir, Zecorner Kayserispor'u 3-0 mağlup etti

17:13 - Spor

Gelir İdaresi Başkanlığından sosyal medyadaki aşırı lüks harcama paylaşımlarına takip

17:07 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığından Şili'deki orman yangınlarında hayatını kaybedenler için taziye mesajı

17:03 - Gündem