?>

Restore edilen Şeyh Süleyman Mescidi açıldı

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İtalyan Mimarlık, Sanat ve Kent Restorasyonu Derneğince yürütülen Med-Art Projesi kapsamında restore edilen Şeyh Süleyman mescidi Başbakan Yardımcısı Kaynak'ın katılımıyla açıldı. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

İSTANBUL

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İtalyan Mimarlık, Sanat ve Kent Restorasyonu Derneğince yürütülen Med-Art Projesi kapsamında restore edilen Şeyh Süleyman Mescidi, düzenlenen törenle açıldı.

Zeyrek'te bulunan mescidin açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İtalya Ekonomi Kalkınma Bakanı Carlo Kalenda, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.

"Asıl çözüm Med Art Projesi'yle medeniyetlerin ortak değerlerine omuz vermek"

Başbakan Yardımcısı Kaynak, İstanbul ve Roma'nın tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve birçok coğrafyaya siyasi olarak nüfuz ettiğini belirterek,"Ancak her ikisi de gittikleri coğrafyalarda asla bir kültür emperyalizmine teşebbüs ve tevessül etmemişler, orada yaşayan halkın diline, dinine, inancına, ırkına, tercihlerine, kültürlerine saygı göstermişler. Arkalarında bıraktıkları eserler, bugün modern dünyanın, çevrecilerin, çevre bilincinin ulaşmaya çalıştığı seviyededir; coğrafyaya, topoğrafyaya uygun, çevreye uygun eserler bırakmışlardır."ifadelerini kullandı.

Osmanlı'nın bir vakıf medeniyeti olduğunu ve kurulan vakıflar vasıtasıyla sadece insanların değil, aç kalan, aç kalması muhtemel tabiattaki tüm canlıların ihtiyacının da vakıf medeniyeti üzerinden karşılandığını anlatan Kaynak, "Bugün dünyanın ihtiyaç duyduğu asıl çözüm, şimdi İtalyan Hükümeti'nin destekleriyle, Med Art Projesi'yle burada yaptığımız gibi medeniyetleri birbiriyle çatıştırmadan, medeniyetlerin ortak değerlerine birlikte omuz vermektir, güç vermektir, hayata geçirmektir." diye konuştu.

Kaynak, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve TİKA'nın Balkanlar'da, Orta Avrupa'da, Ortadoğu'da ve Kafkaslar'da Osmanlı'nın bıraktığı eserlerin yeniden hayata geçmesi için yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Çalışmaların artarak devam edeceğini belirten Kaynak, "İnanıyoruz ki bu eserler ve şimdi yaptığımız işbirliği, dünyanın ihtiyacı olan hoşgörüyü, karşılıklı dayanışmayı, insanlığın ortak mirasına birlikte sahip çıkmayı, ortak paydalar bulmayı bizlere sağlayacaktır." dedi.

Şeyh Süleyman Mescidi

Geç Roma dönemindeki mimari üslup dahilinde inşa edilmiş bir mezar yapısı olan mescit, İstanbul'un fethinden hemen sonra Şeyh Süleyman Efendi tarafından tekkeye çevrildi. Etrafında bir hazire meydana gelen mescit, 18. yüzyılın ortalarındaki deprem veya yangında zarar görünce onarılırken, minber eklenmek suretiyle burada cuma namazı kılınmaya başlandı. 19. yüzyılda da bazı doğal afetlere maruz kalan eser, Osmanlı döneminin sonlarına doğru bir kez daha elden geçirildi ve bir yangın sonrası sıvalarıyla kalem işi bezemeleri yenilendi.

Muhabir: Andaç Hongur,Sefa Mutlu

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mobilya dükkanı deposunda yangın

2017-02-21 15:17 - Asayiş

Engelleri ortadan kaldıran hastane

2017-02-21 13:47 - Sağlık

'Bağımsızlık Günü sevinç günüdür'

2017-02-17 14:52 - Dünya

İzmir Körfezi'nden ceset çıktı

2017-02-18 22:52 - Asayiş

'Hazırladığım rapor geçerli değil'

2017-02-22 18:47 - Gündem

Türkiye sürat pateninde finalde

2017-02-16 20:22 - Spor

Pakistan'daki saldırıya kınama

2017-02-17 01:37 - Gündem

Barcelona'da Sampaoli sesleri

2017-02-20 19:07 - Spor

'Hainler sanki bizimle dalga geçiyor'

2017-02-22 00:37 - Gündem

Kayserispor evinde kazandı

2017-02-18 00:32 - Spor

İlgili Haberler

Hava sıcaklığının 45 dereceyi bulduğu Güneydoğu'da tarihin izini sürüyorlar

14:52 - Kültür Sanat

Japonya'da prestijli edebiyat ödülleri 1998'den bu yana ilk defa sahipsiz kaldı

22:38 - Kültür Sanat

İranlı heykeltıraş hurda demirlerden 'Van Gölü Canavarı' yaptı

14:22 - Kültür Sanat

Samsun'da 'Şehit Erol Olçok 15 Temmuz Destanlar Sergievi' ziyaret ediliyor

17:12 - Kültür Sanat

'253 Şehit 253 Portre' sergisi Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde açıldı

21:43 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Devlet memurlarının yarım zamanlı çalışma hakkına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de

01:28 - Gündem

UEFA Konferans Ligi'nde 1. eleme turu maçları tamamlandı

01:23 - Spor

ABD Dışişleri Bakanlığı PKK'nın silah bırakmasını memnuniyetle karşıladı

00:12 - Dünya

Fenerbahçe, ilk hazırlık maçında Portimonense'yi 2-1 yendi

00:07 - Spor

Bedevi Araplar ile Dürziler arasında yeniden başlayan çatışmalara İsrail müdahil oldu

23:48 - Dünya