?>

Rekabet soruşturmalarına yapay zeka desteği

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, rekabet soruşturmalarında yapay zeka temelli araçları da kullanacaklarını, bu çalışmanın en temel çıktısının hizmet ve gıda sektörlerinde olacağını bildirdi.

Ekonomi - 6 ay önce

Ankara

Küle, AA muhabirine, Kurumun son dönemde yürüttüğü soruşturmalar ile yapay zeka projesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Enflasyonun kasımda aylık yüzde 2,24, yıllık yüzde 47,09 olarak açıklandığını anımsatan Küle, tüketici fiyatlarında aylık bazda en yüksek artışın yüzde 5,1 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleştiğini söyledi.

Küle, enflasyonda yıllık bazda ise en yüksek artışın eğitim, konut, lokanta ve oteller gibi hizmet sektörlerinde görüldüğüne dikkati çekti.

Rekabet Kurulu olarak özellikle dar gelirli vatandaşlar için önem arz eden temel ihtiyaç ürünlerine yönelik sektörlerde inceleme yürüttüklerini vurgulayan Küle, Kurulun 2015'ten 10 Eylül 2024'e kadar gıda, tarım, ormancılık, balıkçılık ve hayvancılık sektörlerinde 100'den fazla rekabet ihlali incelemesi gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

Küle, bu yılın 9 ayında, 7'si soruşturma, 7'si ön araştırma olmak üzere 14 incelemenin sonuçlandığını aktararak, şöyle konuştu:

"Fiyat artışları ve katılığı yaşanan sektörleri yakından takip ediyoruz. Kırmızı ve beyaz et ile yumurta ve marketler önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda 2024 yılında gıda ve bağlantılı sektörlerde tamamlanan soruşturmalar ambalajlı su, atıştırmalık ürünler, bal, fındık, baharat, beyaz et sektörlerine ilişkin oldu. Yakın dönemde, beyaz et sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere şu ana değin yaklaşık 1,2 milyar lira ceza kestik ve inceleme halen devam ediyor. Yumurta üretimi ve satışı alanındaki teşebbüslere 98 milyon lira, viyol sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslere ise yaklaşık 55 milyon lira ceza verildi."

"Yapay zeka ile yakın takibe alacağız"

Söz konusu sektörleri geleneksel inceleme yöntemleriyle takip etmeye devam edeceklerini belirten Küle, "Yapay zeka temelli araçlarla artık bu sektörleri çok daha yakın takibe alacağız." ifadesini kullandı.

Küle, bu kapsamda Türkiye İstatistik Kurumu tarafından sağlanan çeşitli veriler üzerinden alt sektörler de dahil öncü göstergelerin belirleneceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu öncü göstergelerle 'makine öğrenimi' algoritmaları kullanılarak potansiyel olarak gerçekleşebilecek fiyat ve benzeri piyasa anomalilerinin önceden tespit edilmesi, ayrıca anomali durumlarının diğer değişkenlerle de desteklenerek analiz edilmesini hedeflemekteyiz. Bu anlamda fiyat anomalilerinin görüldüğü sektörlerde resen ve süratle incelemeler gerçekleştireceğiz. Bu projemizin en temel çıktıları özellikle hizmet ve gıda sektörlerinde olacak. Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve perakende sektörleri ile süpermarketleri artık yapay zeka destekli araçlarımızla da sürekli takip edecek ve gerektiğinde müdahalede bulunacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FIFA En İyiler Ödülleri'nin finalistleri açıklandı

2024-11-29 13:18 - Spor

Sivil hava meydanları ve limanların güvenlik stratejilerine ilişkin esaslar düzenlendi

2024-11-27 17:50 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Bu yılın 10 ayında da 652 kooperatifin kuruluşunu tamamladık

2024-11-28 14:03 - Ekonomi

Moskova'da Türk markalarının vazgeçmediği adres: Crocus Group

2024-12-03 15:02 - Özel Haber

Gaziantep FK'ye deplasman yaramıyor

2024-12-03 10:38 - Spor

Otuz yıl içinde milyonlarca insan 'modern köle' durumuna düşebilir

2024-12-02 11:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kamış kalemi elinden düşürmeyen emektar hattat, yeni öğrenciler yetiştiriyor

2024-12-02 11:38 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446

Türkiye'de toplumun yüzde 30'u obez

2024-12-01 11:48 - Sağlık

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili'den Avrupa Birliği'ne "Uyan Avrupa!" çağrısı

2024-11-30 17:07 - Dünya

Gençlik Kampı'ndaki öğrenciler güzelliklerini keşfettikleri Hakkari'de kayakla da tanışıyo

2024-11-30 13:17 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İzmir'de Finansal Okuryazarlık Türkiye Seferberliği toplantısı düzenlendi

21:52 - Ekonomi

Trump'ın medya şirketi, bitcoin ve ethereum ETF için başvuruda bulundu

19:02 - Ekonomi

Dünya Bankası: Gelişmekte olan ekonomilere yabancı yatırımlar 2005'ten bu yana en düşük seviyed

18:07 - Ekonomi

TBMM'ye sunulan ekonomi paketiyle vergide adalet ve etkinliğin artırılması amaçlanıyor

17:27 - Ekonomi

Yılın ilk dört ayında Türkiye'ye 3,3 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım geldi

16:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Netanyahu, Hamaney'e suikastı işaret ederek: Ne gerekiyorsa yapacağız

23:12 - Dünya

Avrupa Parlamentosu, İsrail'in İran'a saldırısını kınamayı reddetti

22:47 - Dünya

Türkiye, UEFA'nın komite ve heyetlerinde 12 isimle temsil edilecek

22:43 - Spor

Bakan Fidan, Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ile Tiran'da görüştü

22:33 - Gündem

TEKNOFEST İstanbul, 17-21 Eylül'de düzenlenecek

22:17 - Gündem