?>

Rekabet Kurulu, Google'a 2,6 milyar lira ceza verdi

Rekabet Kurulu, Google hakkında yürütülen reklamcılık soruşturması sonucunda şirkete 2,6 milyar lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı

Medya - 5 ay önce

Ankara

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamada, Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti, Google International LLC, Google LLC, Google Ireland Limited ve Alphabet Inc'ten oluşan ekonomik bütünlük hakkında yürütülen soruşturmanın sonuçlandığı belirtildi.

Açıklamada, soruşturmanın, şirketin, çevrim içi görüntülü reklamcılık ve reklam teknolojileri hizmetlerinde Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettiği iddiasına yönelik olduğu anımsatıldı.

Soruşturma kapsamında yapılan incelemelere ilişkin bilgi verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İlk olarak Google'ın, sahip olduğu çevrim içi video paylaşımı platformu YouTube envanterinin sadece kendi talep tarafı platformları (DSP) aracılığıyla satın alınmasına yönelik kısıtlama getirdiği ve YouTube reklamlarının bağımsız hizmet sağlayıcıları aracılığıyla doğrulanmasını ve ölçümlenmesini engellediği iddiaları incelendi. Bu iddia bakımından, nitelikli YouTube DSP'leri olarak tanımlanan üçüncü taraf DSP'lerin YouTube envanterine erişiminin garanti edilmesi yönünde sunulan taahhütler kabul edilerek soruşturma sonlandırıldı."

Açıklamada, şirketin dikey bütünleşik yapıda faaliyet gösterdiği çevrim içi reklam teknolojisi hizmetlerinde kendi ürünlerini kayırdığı belirtilerek, "Bu çerçevede, Google'ın kendi DSP'lerinden gelen envanter satın alma talebini kendi arz tarafı platformlarına (SSP) yönlendirdiği ve yayıncı reklam sunucusu aracılığıyla kendi SSP hizmetini (AdX) kayırdığı iddiaları da soruşturma kapsamında incelendi. Bu doğrultuda, Google'ın DSP ve yayıncı reklam sunucusu pazarlarındaki söz konusu faaliyetlerinin SSP hizmetleri pazarındaki rekabet üzerindeki etkileri ele alındı." ifadeleri kullanıldı.

Şirket, yayıncı reklam sunucusu hizmetleri pazarında hakim konumda

Şirketin DSP hizmetleri pazarında hakim durumda olduğuna karar verildiğine işaret edilen açıklamada, bu pazarda Google'ın kendi DSP'lerinden gelen envanter satın alma taleplerini SSP hizmetine ilettiği iddiası bakımından ihlal tespit edilmediği bildirildi.

Açıklamada, Google'ın yayıncı reklam sunucusu hizmetleri pazarında hakim durumda olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Google'ın kendi SSP hizmetine haksız avantaj sağladığına, söz konusu kendini kayırma eyleminin rakiplerin faaliyetlerini zorlaştırıcı nitelikte olduğuna, bu nedenle Google'a 2 milyar 607 milyon 563 bin 963 lira idari para cezası verilmesine karar verildi. İhlali sonlandırmak ve pazardaki etkin rekabetin tesis edilmesini temin etmek için Google'ın, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6 ay içerisinde üçüncü taraf SSP'lere kendi hizmetine uygulanan koşullardan daha az elverişli olmayacak koşulları sağlaması kararlaştırıldı."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho: Zor bir maç olacağını düşünüyorum

2024-12-10 19:02 - Spor

Türkiye Girişimci Buluşması 17-18 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak

2024-12-12 14:53 - Ekonomi

Süper Lig'de 16. haftanın perdesi açılıyor

2024-12-12 10:02 - Spor

Adalet Bakanı Tunç'tan "DEM Parti'nin İmralı başvurusu" açıklaması

2024-12-10 11:48 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

2024-12-10 15:56 - Siyaset

Suriye'nin Brüksel Büyükelçiliğinde göndere 'devrim bayrağı' çekildi

2024-12-09 17:53 - Dünya

İsmet amcanın emekli maaşıyla iyilik hareketi Ardahan soğuklarında yürekleri ısıtıyor

2024-12-06 16:12 - Çevre-Hayat

İran'dan Suriye'de Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından ilk açıklama:

2024-12-08 16:37 - Dünya

"Diyabet sensörüyle" 28 bin tip 1 diyabet hastası çocuğun şekeri anlık takip edilecek

2024-12-10 14:22 - Sağlık

Suriye’de çöken Esed rejiminin yürüttüğü politikalar ülke ekonomisini harap etti

2024-12-09 13:47 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Genç iletişimciler, İzmir'deki 'dijitalleşme yolculuğu' çalıştayında buluştu

19:08 - Medya

RTÜK'ten televizyon programında Sultan 2. Abdülhamid'e yönelik ifadelere inceleme

16:23 - Medya

Rum kesiminde dikkatler TEKNOFEST KKTC'de

00:02 - Medya

WSJ'den Tesla'nın Musk yerine yeni CEO arayışında olduğu iddiası

11:27 - Medya

Microsoft ve Meta'nın geliri ocak-mart döneminde beklentileri aştı

00:42 - Medya

Günün Manşetleri

Almanya'nın Stuttgart kentinde bir araç kalabalığın arasına daldı

20:48 - Dünya

Son yüzyılın dönüştürme projesi: FETÖ, Hristiyanlaştırılmış İslam modeli ve zihinsel istiklâl -Barbaros Nasün yazdı-

20:45 - En Son Yazılar

Kosova'da İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma 250 kilogramlık bomba imha edildi

20:33 - Dünya

BM: Myanmar'daki insanların gıda, su, barınak, barış ve korumaya ihtiyacı var

20:23 - Dünya

Interpol tarafından kırmızı bültenle aranan şüpheli Mersin'de yakalandı

20:13 - Asayiş