?>

Rekabet Kurulu, Apple'ın da aralarında olduğu şirketlere yönelik soruşturmanın kapsamını genişl

Rekabet Kurulu, Apple Teknoloji ve Satış Limited Şirketinin de aralarında olduğu teknoloji şirketlerine yönelik soruşturmanın kapsamını toplam 10 teşebbüsü kapsayacak şekilde genişletti.

Ekonomi - 1 gün önce

Ankara

Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan açıklamada, Kurulun, 27 Şubat'taki kararında Apple'ın, kendi ürünlerinin yeniden satış fiyatını tespit etmiş veya geri alım pazarında faaliyet gösteren teşebbüslerin uygulayacağı geri alım fiyatlarını koordine etmiş olabileceği şüphesini doğuran bulgulardan hareketle 5 firmaya soruşturma açıldığı hatırlatıldı.

Bu kapsamda, Apple, Destek Bilişim Proje ve Servis Hizmetleri Sanayi Dış Ticaret Anonim Şirketi, Easycep Bilişim ve Ticaret AŞ, Getmobil Teknoloji AŞ ve HB Bilişim Teknolojileri Sanayi ve Tic. AŞ'nin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edilip etmediğinin tespitine yönelik soruşturma açıldığına işaret edilen açıklamada, bu soruşturmanın kapsamını genişletmeye yönelik yeni bir karar alındığı aktarıldı.

Açıklamada, bu kapsamda soruşturmaya dahil edilen firmalara ilişkin bilgi verilerek, şunlar kaydedildi:

"Geri alım pazarında faaliyet gösteren teşebbüsler ile Apple'ın yeniden satıcısı konumundaki teşebbüslerin, Apple'ın koordinesinde tüketici elektroniği ürünlerinin geri alımına yönelik platform hizmeti sunan Fintegre Teknoloji Tic. AŞ sistemine sağladığı rekabete hassas veriler aracılığıyla rekabeti kısıtlamış olabilecekleri şüphesini doğuran bulgulardan ve Fintegre sistemine veri aktarmış olabileceği düşünülen diğer sağlayıcılara ilişkin bulgulardan hareketle, Apple, muhtelif sağlayıcılar, Artı Bilgisayar Satış ve Eğitim Hizmetleri İnşaat Makine Sanayi AŞ, Gürgençler Bilişim İletişim İç ve Dış Ticaret AŞ, Fintegre, Media Markt Turkey Ticaret Ltd. Şti., Teknosa İç ve Dış Ticaret AŞ ve Vatan Bilgisayar San. ve Tic AŞ tarafından Kanun'un ihlal edilip edilmediğinin tespitine yönelik olarak ön araştırma başlatıldı. Ön araştırma sonucunda, söz konusu şirketler hakkında da soruşturma açıldı. Bu soruşturmanın 27 Şubat tarihli soruşturma ile birlikte yürütülmesine karar verildi."

Bu kapsamda, soruşturma 10 teşebbüsü kapsayacak şekilde devam edecek.

Soruşturma kapsamındaki firmalar, Apple yanında, teknoloji perakendecileri alanında faaliyet gösteren Media Markt Turkey, Teknosa, Troy (Artı Bilgisayar), Gürgençler Bilişim, Apple markalı ürünlerin geri alımı ve ikinci el satışı alanında faaliyet gösteren Destek Bilişim, Easycep Bilişim, Getmobil Teknoloji ve HB Bilişim ile geri alım yapan teşebbüsler tarafından kullanılan platformun sağlayıcısı Fintegre Teknoloji olarak sıralandı.

Öte yandan, Kurulca alınan soruşturma kararları, haklarında soruşturma açılan teşebbüslerin ya da teşebbüs birliklerinin kanunu ihlal ettikleri ve yaptırımla karşı karşıya kaldıkları veya kalacakları anlamına gelmiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TEKNOFEST'in 'Sanayide Dijital Teknolojiler Yarışması'na başvurular sürüyor

2025-05-13 10:58 - Teknoloji

Türkiye'de toplumun yüzde 20'si alerjik belirtiler gösteriyor

2025-05-07 12:23 - Sağlık

Muş'ta hafızlık eğitimini tamamlayan 300 öğrenci icazet aldı

2025-05-07 23:18 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Türk Büyükelçi Bilgiç ile Ukrayna'daki durumu görüştü

2025-05-06 20:37 - Özel Haber

DSÖ: Sağlık alanındaki eşitsizlikler, yaşam süresini onlarca yıl kısaltabiliyor

2025-05-06 14:07 - Sağlık

Yazdıkları mektuplarla sevdiklerine sigarayı bıraktırdılar

2025-05-07 13:23 - Çevre-Hayat

TÜRKSAT, Türksat 6A ile CABSAT 2025 Fuarı'nda yerini aldı

2025-05-13 12:37 - Teknoloji

Ekibiyle 2 bini aşkın bitkiyi analiz eden akademisyen yeni ilaçların geliştirilmesi için çalışıyor

2025-05-07 11:47 - Sağlık

Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri, iplik üretimini hızlandıran makine geliştirdi

2025-05-07 11:58 - Teknoloji

Türkiye'de 56 seyahat sağlığı merkezi ile bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor

2025-05-07 13:02 - Sağlık

İlgili Haberler

e-Ticarette "dijital eğlence" sektörünün lideri geçen yıl oyun kategorisi oldu

16:18 - Ekonomi

Tarım Kredi Kooperatif marketleri "genç yaş grubu"na odaklandı

15:52 - Ekonomi

Bankalar 2024'te 5 milyar dolarlık sigorta primi üretti

15:43 - Ekonomi

İngiliz Burberry 1700 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

14:58 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Türkiye'nin dış ticaret taşımalarının yüzde 86’sı deniz yolu ile gerçekleştiril

14:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

e-Ticarette "dijital eğlence" sektörünün lideri geçen yıl oyun kategorisi oldu

16:18 - Ekonomi

Bakan Fidan, Ukraynalı mevkidaşı Sybiha ile Ukrayna-Rusya arasındaki ateşkes çabalarını görüştü

16:13 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dörtlü liderler toplantısına katılması dünya basınında geniş yankı buldu

16:08 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın ABD'li ve Suriyeli mevkidaşlarıyla görüşeceğini açıkladı

16:03 - Siyaset

Türkiye-ABD-Suudi Arabistan-Suriye dörtlü toplantısı yapıldı

15:58 - Gündem