'Rejim ve destekçileri ateşkesi 399 defa ihlal etti'

Suriyeli muhalif grupların oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Hicab, "Ateşkesin yürürlüğe girdiği 30 Aralık'tan bu yana, rejim ve destekçileri ateşkesi 399 defa ihlal etti, en az 271 kişi öldü." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 10 yıl önce

ANKARA

Suriyeli muhalif grupların oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Riyad Hicab, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Esed rejimi güçlerinin Barada Vadisi'ndeki ateşkes ihlalleri ve yol açtığı insani krize dikkati çeken açık mektup yazdı.
Hicab mektubunda, "BM ve üye ülkelere, Barada Vadisi'nde giderek kötüleşen korkutucu durumu ele almaya, Beşşar Esed ve İran destekli milislerin bölgede işledikleri suçları kınamaya, sivillere yönelik rastgele saldırıların, insan haklarının ve uluslararası insani hukukun apaçık ihlallerini acilen durdurmaya, ateşkese tereddütsüz ve tam olarak uyulmasını sağlama çağrısı yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Ateşkesin yürürlüğe girdiği 30 Aralık'tan bu yana, rejim ve destekçilerinin ateşkesi 399 defa ihlal ettiğini ve en az 271 kişiyi öldürdüğünü belirten Hicab, en şiddetli saldırıların Şam'daki Barada Vadisi'nde düzenlendiğini kaydetti.
Hicab, rejim ve İran destekli milislerin vadiye yönelik yaylım ateşinin ateşkesle birlikte yoğunlaştığını vurgulayarak, rejime ait hava kuvvetlerinin özellikle Ayn el-Fica su tesislerini, Besime, Kafr Zeyt ve Hüseyniye köylerini durmaksızın hedef aldığını belirtti.
Mektubunda, "Barada Vadisi sakinleri sürekli ve insanlık dışı bombardımana maruz kaldı, bu bombardımanlarda varil bombaları kullanılarak uluslararası insani yasalar açıkça ihlal edildi." ifadesine yer veren Hicab, şöyle devam etti:
"Rejim ve ortaklarının, uzun süredir yaptıkları gibi özellikle bölgedeki sivil altyapıyı hedef aldığını biliyoruz. Daha da endişe verici olan, rejim güçleri 5 Ocak Perşembe günü vadideki Besime köyüne klor gazı içeren 4 adet füze ile saldırdı. Böylece, Kimyasal Silahların Yasaklanması Anlaşmasını açıkça ihlal etti. Bu bireylerin her biri ağır bombardıman altında, yemek, su, elektrik ve ilaç gibi hayati ihtiyaçlarının her geçen gün azalması karşısında acı çekiyor. Rejim, uluslararası insani hukuku ihlal ederek, 2015 yılının ortalarından itibaren Barada Vadisi'ne yönelik 'ya açlıktan öl ya da teslim ol' şeklinde barbarca kampanya yürütüyor. Bu acımasız politikasını sürdürmek için ateşkesi kullanıyor."
Hizbullah ve Suriye ordusu, bölgedeki su kaynaklarının kontrolünü ele geçirmek için Barada Vadisi'ni Temmuz 2016' da kuşatma altına almıştı. 2016'nın sonunda Halep'i ele geçiren rejim ve destekçileri, saldırılarını Barada Vadisi'nde yoğunlaştırmıştı. Şam'ın merkezine 16 kilometre mesafede yer alan vadi, başkentin ana su kaynaklarından Ayn el-Fica pınarına ev sahipliği yapıyor. Rejim güçleri, 22 ve 27 Aralık'ta Ay el-Fica'ya saldırmış, böylece Şam'daki milyonlarca kişi de susuz kalmıştı.

Muhabir: Ayşe Aktaş

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Rejim ve destekçileri ateşkesi 399 defa ihlal etti'

2017-01-12 13:52 - Dünya

Azez'de bomba yüklü araçla saldırı

2017-01-07 16:02 - Dünya

İran'dan flaş Türkiye açıklaması

2017-01-08 21:32 - Dünya

Tüketiciler özel hastanelerdeki fazla fark ücretini geri alabilecek

2017-01-11 23:07 - Gündem

Myanmar ve Bangladeş, Arakanlıların iadesini görüşecek

2017-01-07 18:17 - Dünya

Karlı yolda 'drift' yapan trafik magandası adliyeye sevk edildi

2017-01-10 18:32 - Asayiş

TÜRKSAT baskını iddianamesinde 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet talebi

2017-01-06 20:37 - Gündem

Kaçan teröristler didik didik arandı

2017-01-10 19:07 - Asayiş

'Dur' ihtarına uymayan sürücü kaza yaptı: 7 yaralı

2017-01-12 04:17 - Gündem

Afyonkarahisar merkezli 4 ilde FETÖ operasyonu: 11 gözaltı

2017-01-06 21:37 - Gündem

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor

17:02 - Dünya

ABD'nin iç kesimlerinde şiddetli fırtınalar, hortum, yağış ve seller hayatı olumsuz etkiledi

16:42 - Dünya

İspanya 114 yıl sonra ülkede ilk kez gözlemlenecek tam güneş tutulmasına hazırlanıyor

16:12 - Dünya

Kolombiya'da depremde hayatını kaybedenler için 3 günlük "ulusal yas" ilan edildi

15:42 - Dünya

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor

17:02 - Dünya

Güneş tutulması Avrupa'da elektrik fiyatlarını akşam saatlerinde yükseltecek

16:48 - Ekonomi

ABD'nin iç kesimlerinde şiddetli fırtınalar, hortum, yağış ve seller hayatı olumsuz etkiledi

16:42 - Dünya

ABD'de enflasyon temmuzda beklentilere paralel gerçekleşti

16:38 - Ekonomi

Aydın'da ormanlık alanda yangın çıktı

16:32 - Gündem