?>

'Rejim ve destekçileri Astana sürecini yok etmeye çalışıyor'

Astana görüşmelerinde Suriyeli muhalifleri temsil eden heyetin açıklamasında, "Rejim ve destekçileri, Astana sürecini, siyasi çözüm arayışlarını ve bütün anlaşmaları yok etmeye çalışıyor." ifadelerine yer verildi.

Dünya - 7 yıl önce

Ankara

Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen Suriye konulu Garantörler toplantılarında askeri muhalefeti temsil eden heyet, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin "İdlib Gerginliğini Azaltma Bölgesi"ne düzenlediği saldırılarla Astana sürecini baltalamaya çalıştığını belirterek, saldırılara maruz kalan sivillerin korunması çağrısı yaptı.

Heyet tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Hama kırsalında yaşananlar, Rusya destekli rejimin Astana anlaşmasını apaçık bir ihlalidir. Rejim ve destekçileri, Astana sürecini, siyasi çözüm arayışlarını ve bütün anlaşmaları yok etmeye çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası topluma rejimin saldırılarına maruz kalan sivilleri koruması çağrısı yapılan açıklamada, sivillere ekmek, su ve ilaç yardımında bulunulması talep edildi.

Açıklamada, "Sadece Türkiye değil uluslararası toplumun tüm üyeleri insani yardım faaliyetlerine katılmalı." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, askeri muhaliflerin rejimin saldırıları karşısında geri adım atmadan savaşacakları kaydedildi.

"İdlib Gerginliği Azaltması Bölgesi"ndeki durum

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve çevresini "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan etmişti. Türkiye ve Rusya, rejim güçlerinin, bu kapsamda başlatılan ateşkes sürecini ihlal eden saldırıları karşısında söz konusu bölge için ek bir mutabakata varmıştı.

Rejim, destekçilerinin yardımıyla 17 Eylül 2018'de Soçi'de imzalanan mutabakata rağmen saldırılarına devam ediyor. Saldırılar, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 25-26 Nisan'da Türkiye, Rusya ve İran arasında düzenlenen 12. toplantı sırasında yoğunlaştı. Son iki haftadır aynı yoğunlukta devam ediyor.

Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) kaynakları, 25 Nisan'dan bu yana en az 118 sivilin yaşamını yitirdiğini, 300'den fazla sivilin yaralandığını belirtiyor.

Suriye İnsan Hakları Ağına göre (SNHR), İdlib mutabakatından bu yana bölgede 9'u Sivil Savunma merkezi olmak üzere en az 82 yaşam merkezi (okul, cami, sağlık merkezi) vuruldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tarlada bulduğu taşın gök taşı olduğunu iddia etti

2019-05-08 20:02 - Gündem

Teleferik cambazları

2019-05-11 17:03 - Genel

Fedakar anne, hayatını, engelli ikizlerine adadı

2019-05-11 19:21 - Genel

Tüketicilerin çoğu internet reklamlarından rahatsız

2019-05-12 16:17 - Ekonomi

Yazarlara nakdi destek verilecek

2019-05-10 10:27 - Kültür Sanat

“Bir hile, bir yolsuzluk, YSK’dan dönmüştür”

2019-05-09 00:47 - Genel

Çanakkale’de dolu yağışı etkili oldu

2019-05-07 20:32 - Gündem

'Gerçek mağduriyet 16 milyon insanın mağduriyetidir'

2019-05-10 19:32 - Siyaset

Şiddetli rüzgar seralara zarar verdi

2019-05-08 16:17 - Gündem

Soğanın kilogramı 1 liraya düştü

2019-05-13 19:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Belçika'da 3 günlük grev başladı

12:13 - Dünya

FBI Başkanı Patel'in kız arkadaşını korumak için SWAT ekibi görevlendirdiği iddia edildi

11:37 - Dünya

Trump'ın Memphis kentindeki görev gücünün gözaltıları hapishane ve mahkemeleri doldurdu

10:53 - Dünya

Pakistan'da jandarma karakoluna saldıran teröristlerin etkisiz hale getirildiği bildirildi

10:17 - Dünya

Trump, ABD'nin tarife gelirlerinin yakında rekor seviyelere ulaşacağını savundu

09:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Azerbaycan-Gürcistan sınırında düşen askeri kargo uçağının enkaz inceleme işlemleri tamamlandı

12:22 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti, milli saraylarımızı da titizlikle korumaktadır

12:18 - Siyaset

Belçika'da 3 günlük grev başladı

12:13 - Dünya

Galatasaray, Avrupa'da 333. kez sahne alacak

11:43 - Spor

FBI Başkanı Patel'in kız arkadaşını korumak için SWAT ekibi görevlendirdiği iddia edildi

11:37 - Dünya