Rejim güçleri İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki yerleşimleri ele geçirmeyi sürdürüyor

Beşşar Esed rejimi unsurları ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri, Rusya'nın hava desteğiyle, İdlib ve Halep'te yerleşim yerlerini ele geçirmeye devam ediyor.

Dünya - 7 yıl önce

İdlib
Rejim güçleri ile muhalif ve rejim karşıtı silahları gruplar arasında İdlib'in güneydoğu kırsalı ve Halep'in İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki batı ve güney kırsalında yoğun çatışmalar sürüyor.
Esed rejimi ve Rusya'nın İdlib'e geçen ayki saldırılarında 188 sivil öldü
Rejim güçleri, Maarratünnuman ilçesinden sonra doğusundaki Muka, Marhatat ve Ermanaya köylerini de ele geçirdi.
Rejim güçleri, Halep'i Lazkiye'ye bağlayan M4 yolunun güneyinden batıya doğru yayılarak 30 köyden oluşan Cebel Zaviye dağını ele geçirmeyi planlıyor.
Bu bağlamda, Serakib'in güneyinde rejim güçleri, Ebu Cureyf, Kefer Battih ve Dadih köyleriyle Tel Krisyan ve Tel Khatra tepelerini ele geçirdi.
Böylece rejim güçleri, İdlib'in güney ve güneydoğusunda 6 köy ve 2 tepe ele geçirdi.
Halep'in batısında şiddetli çatışmalar
Muhalif ve rejim karşıtı silahlı gruplar, Halep ilinin ilk savunma hattını kırma amaçlı batı ekseninde operasyon başlattı.
Sızmayı başaran muhalifler ve rejim karşıtı silahlı gruplar ile rejim güçleri arasında sabah saatlerine kadar yoğun çatışmalar yaşandı.
Rejim güçleri saflarında büyük kayıplar oldu.

Muhalif gruplar sabah saatlerinde geri çekildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, tank yüklü tırlar, çok namlulu roketatar (ÇNRA), kapalı kasalar ve personel taşıyıcı zırhlı araçlardan oluşan yaklaşık 80-85 araçlık konvoyu İdlib'in güneydoğusunda Serakib ilçesine göndermeye devam ediyor.
Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatına uymadılar
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ili neredeyse iç savaşın başından bu yana muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı grupların kalesi niteliğinde bulunuyor.
İç göçle nüfusu 4 milyona ulaşan İdlib'in merkezi, 2015'te muhaliflerin kontrolüne geçti. İdlib, rejimin en yoğun hedef aldığı bölgelerin başında geliyor.
Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ili ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.
Ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilan edilerek durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden İdlib hariç kalanları, Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi. Saldırılardan kaçan yüz binlerce sivil, kuzeyde Türkiye sınırına yakın kesimlere göç etti.
Rusya'nın, Türkiye ile 17 Eylül 2018'de vardığı Soçi mutabakatından bir süre sonra da saldırılar devam etti.
İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ni hedef alan Rusya, rejim ve İran destekli teröristler, yalnızca 2019 başından bu yana Türkiye sınırı yakınlarına yaklaşık 1 milyon 300 bin sivilin göç etmesine sebep oldu. Bombardımanlarda 1800 civarında sivil can verdi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Güvenlik görevlisi olma hayaliyle BAE'ye giden Sudanlılar, kendilerini Hafter'in kamplarında buldu

2020-01-31 23:14 - Genel

Osmanlı arşivine 1.600'den fazla defter kazandırıldı

2020-02-01 16:14 - Genel

Kapadokya'yı geçen yıl 585 bin turist gökyüzünden izledi

2020-01-28 15:17 - Gündem

Devletin her türlü imkanı depremzedelerin hizmetinde

2020-01-28 18:54 - Genel

AB liderlerinden Brexit sonrası 'daha istekli çalışma' mesajı

2020-01-31 18:12 - Dünya

Mustafa öğretmen öğrencilerine sporla umut aşılıyor

2020-01-27 16:32 - Çevre-Hayat

Bakan Pakdemirli: Elazığ ve Malatya'daki çiftçilerimize tarımsal destekler bugün ödenecek

2020-01-27 16:57 - Gündem

Depremden etkilenenler katılım payı ödemeden sağlık hizmeti alabilecek

2020-01-28 17:32 - Sağlık

Esed rejimi ve Rusya'nın İdlib'e hava saldırılarında 5 sivil öldü

2020-01-27 18:27 - Dünya

Petrol Ofisi ve Birleşik Ödeme'den lojistik sektöründe iş birliği

2020-01-30 14:53 - Genel

İlgili Haberler

Irak'ın Erbil kentine İHA saldırısı düzenlendi

07:18 - Dünya

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 281'e çıktı

06:12 - Dünya

İsrail ordusu Suriye'nin Dera kırsalında sivil yerleşimlere ateş açtı

02:38 - Dünya

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç olarak kullanıyor

23:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Irak'ın Erbil kentine İHA saldırısı düzenlendi

07:18 - Dünya

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 281'e çıktı

06:12 - Dünya

İsrail ordusu Suriye'nin Dera kırsalında sivil yerleşimlere ateş açtı

02:38 - Dünya

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı

01:38 - Siyaset