?>

Ramazanın ilk gecesinde Hafter milislerinden Trablus'un güneyine saldırı: 1 ölü

Ramazan ayının ilk gecesinde, Hafter milislerinin Libya'nın başkenti Trablus'un yerleşim bölgesine düzenlediği saldırıda bir sivil hayatını kaybetti.

Dünya - 6 yıl önce

Ankara

Libya'nın doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milislerin, ramazan ayının ilk gecesinde başkent Trablus'un güneyindeki sivil yerleşim bölgesini hedef aldığı saldırıda bir kişi hayatını kaybetti.

Libya'nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı Ambulans ve Acil Hizmetler Sözcüsü Usame Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hafter milislerinin Ayn Zara bölgesine düzenlediği roketli saldırı sonucunda yaralanan bir sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bölgedeki sivil yerleşim bölgesine düzenlenen saldırıda yangın çıktığı, itfaiyenin bölgeye yönlendirildiği bildirildi.

BM, dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Libya'da savaşan taraflara, 22 Mart'ta "insani ateşkes" önerisinde bulunmuştu. UMH öneriyi kabul etmiş, Hafter tarafı da çağrıyı kabul ettiğini duyurmuş fakat dakikalar içinde Trablus'a roketli saldırı gerçekleştirmişti.

Libya'da ilk Kovid-19 vakasının 23 Mart'ta tespit edilmesinden bir gün sonra Hafter milisleri, başkent Trablus'un yerleşim bölgelerine son dönemdeki en yoğun saldırılarından birini gerçekleştirmişti.

UMH askeri birlikleri, 25 Mart'tan itibaren "sivillerin hayatını korumak için" savunma pozisyonundan saldırı pozisyonuna geçtiklerini ve "Barış Fırtınası Operasyonu"nu başlattıklarını açıklamıştı.

Hükümet güçleri, 13 Nisan'da ülkenin batısındaki 8 yerleşim yerinden Hafter milislerini çıkartarak, yaklaşık 3 bin kilometrekarelik alanı milislerden temizlediklerini duyurmuştu.

Hafter milisleri, cephede yaşadıkları kayıpların ardından başkentin yerleşim bölgelerine roket ve top atışı gerçekleştirmiş, bu saldırılarda sivil can kayıplarının yanı sıra hastaneler de hedef alınmıştı.

UMH güçleri, Hafter milislerinin başkente yönelik saldırılarında harekat ve ikmal merkezi olarak kullandıkları Terhune kentini geri almak için, geçen hafta operasyon başlatmıştı. Kent çevresinde bazı bölgeler milislerden temizlenmiş, yüzden fazla Hafter'e bağlı silahlı unsur esir alınmıştı.

Son dönemde Libya içinde geniş bir alan kaybederek hezimete uğrayan Hafter'e bağlı milisler, başkentin sivil yerleşim bölgelerini, hedef gözetmeksizin bombardımana tutmuştu.

BM Libya Özel Misyonu'nun paylaştığı rakamlara göre, Hafter milislerinin son dönemde başkentin güneyine düzenlediği saldırılarda, aralarında kadın ve çocukların da olduğu 28 kişi yaralanırken en az 5 sivil de hayatını kaybetti.

Hükümet güçleri, Hafter milislerinin başkentin sivil bölgelerine saldırılarını engellemek için dün operasyon başlattıklarını duyurdu, gün boyunca başkentin güneyindeki cephelerde çatışmalar yaşandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Aras Ağalarov: Yabancı işçileri odaya kilitlemenin anlamı yok, şantiyede olmaları en doğrusu

2020-04-22 06:54 - Özel Haber

Fitch, Rusya'nın GSMH'nın 2020'de yüzde 3,3 düşeceğini tahmin ediyor

2020-04-23 08:35 - Özel Haber

Yunanistan'da karantinaya alınan El. Venizelos gemisinin Türk yolcuları Türkiye'ye getirildi

2020-04-19 11:01 - Gündem

Nijerya'da üç günde 150 kişi 'gizemli hastalık' yüzünden öldü

2020-04-22 03:02 - Dünya

Sertifikasyon çalışması turizmde yol gösterecek

2020-04-19 14:27 - Gündem

'Kanola' Trakya'yı sarıya boyadı

2020-04-18 15:27 - Ekonomi

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ile Nil Karaibrahimgil'den çocuklara 23 Nisan sürprizi

2020-04-24 04:02 - Magazin

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu: 'Evde kal hareketsiz kalma' kampanyası her geçen gün güçleniyor

2020-04-17 22:02 - Spor

TBMM 23 Nisan'da özel gündemle toplanacak

2020-04-19 14:17 - Siyaset

TESK 'gıdada bireysel kartlara taksit' istedi

2020-04-21 13:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

İspanya: Ukrayna, Gazze ve Venezuela'nın toprak bütünlüğü pazarlık edilemez

23:22 - Dünya

Maduro'nun yardımcısı Delcy Rodriguez yemin ederek Geçici Devlet Başkanı oldu

23:18 - Dünya

BM Güvenlik Konseyi'nde ABD'nin Venezuela'ya askeri müdahalesi eleştirildi

21:02 - Dünya

Danimarka Başbakanı: ABD bir başka NATO ülkesine askeri saldırı kararı alırsa her şey durur

20:58 - Dünya

Çin, Venezuela'daki siyasi durum nasıl değişirse değişsin ekonomik işbirliğini sürdürecek

19:47 - Dünya

Günün Manşetleri

İspanya: Ukrayna, Gazze ve Venezuela'nın toprak bütünlüğü pazarlık edilemez

23:22 - Dünya

Maduro'nun yardımcısı Delcy Rodriguez yemin ederek Geçici Devlet Başkanı oldu

23:18 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Dünyanın ihtiyaç duyduğu medeniyetler üstü birlik, bütünlük

22:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit polis Fethi Sekin ile adliye personeli Musa Can'ı andı

22:28 - Gündem

GSB burs ve kredileri 6 Ocak'ta ödenmeye başlanacak

22:08 - Gündem