Ramazanda 'sıvı ihtiyacı ile çay tüketimini birbiriyle karıştırmayın' uyarısı

Prof. Dr. Neriman İnanç, ramazanda oruç tutanların sıvı ihtiyacı ile çay tüketimini birbirine karıştırmaması gerektiğini, aşırı çay içilmesinin sıvı atımına neden olduğunu belirtti.

İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448 - 5 yıl önce

KAYSERİ

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İnanç, "sağlıklı beslenme tabağı"nın Türkiye'de ulusal beslenme politikası olarak belirlendiğini, ramazanda da buna uyulmasının önem taşıdığını söyledi.
İlk sırada tüketilmesi gereken besinlerin başında süt, peynir, yoğurt, ayran geldiğini anlatan İnanç, iftarda yoğurt, sahurda ise süt tüketilerek bu besin grubundan faydalanabileceğini dile getirdi.
Uzun süreli açlıktan sonra kan şekerinin düşebileceğine dikkati çeken İnanç, "Kan şekerini regüle etmek için tatlıya ihtiyaç duyulur. İftarda sütlü tatlılara ağırlık verirsek bu süt grubundan gerekli olan besinleri almış oluruz. İçinde kalsiyum, fosfor var, sadece süt gibi, protein gibi düşünülmemeli, bu tatlıların proteinden dolayı tok tutucu özelliği vardır." diye konuştu.
Prof. Dr. İnanç, ikinci sırada tüketilmesi gereken besin grubunda et, yumurta, peynir, kuru yemiş ve kuru baklagillerin geldiğini kaydetti.
Türkiye'de iftarda bir kase çorba tüketmek gibi bir alışkanlık olduğunu belirten İnanç, şöyle konuştu:
"Çorba tokluk hissi sağlar ve doğrudur. Çorbayı içip 5 dakika ara verdikten sonra diğer besinleri tüketebiliriz. Bu çorbaları yaparken kuru baklagilleri tercih edebiliriz ya da pilav yapacaksak bunu da bir tahıl ve kuru baklagil kullanarak yapabiliriz.
Çok doğru bir yaklaşımdır çünkü birinde eksik olan bir protein diğerinde fazladır. İkisi birbiriyle eşleştirilir ve bağırsaklarda bunların emilimi daha iyi olur. Haftada 2 gün mutlaka köfte büyüklüğünde kırmızı et tüketilmeli. Bunu bulamıyorsak yerine yumurta tüketmeliyiz.
İftarda etli bir yemeğimiz yoksa sahurda bir yumurta yiyerek bu gruptan birini tüketmiş oluruz. Yeterli sıvı almamak ve aktivitemizin düşmesi kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle mutlaka sebze tüketmeliyiz.
Sebze yemeğini iftarda yiyeceğiz, sahurda da domates ve salatalık, yeşillik tüketebiliriz. Bir yeşil biber alarak günlük C vitaminini karşılamış oluruz."

Sağlıklı bir yetişkin 2-3 litre civarı su içmeli

Ramazanda su tüketiminin önemine dikkati çeken İnanç, sağlıklı bir bireyin iftardan sahura kadar 7-8 bardak yani 2-3 litre civarında su tüketmesi gerektiğini söyledi.
"Bunun altında bir sıvı tüketimi olmamalı." diyen İnanç, şunları kaydetti:
"Yetersiz su tüketiminde konsantrasyon bozukluğuna kadar gidebilen sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle sıvıyı mutlaka tüketeceğiz. Türkiye'de en çok tüketilen içeceklerin başında çay geliyor. Çayın içinde birtakım antioksidanlar var, pozitif etkileri de var.
Ancak gebeler ve kansızlığı olanların yemekle almaması gerekiyor. İçeceklerse de açık bir çay içmeliler. Sıvı ihtiyacı ile çay tüketimini birbirine karıştırmayalım.
Aşırı çay tükettiğimizde hem sıvı atımına sebep olur hem de elektrolitleri atar. İki litre suyumuzu, onun yanında da çayımızı içeceğiz."
Sağlıklı yemek tabağında hem dünyada hem de Türkiye'de en çok tüketilen tahılların son grupta yer aldığını vurgulayan İnanç, obeziteden korunmak ve bunun beraberinde getirdiği kalp damar hastalıkları, diyabet, kemik kırılmaları gibi sağlık sorunlarından uzaklaşabilmek için tahıl grubunu az tüketmek gerektiğine işaret etti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İçişleri Bakanlığı: İkna çalışması sonucu 2 örgüt mensubu daha güvenlik güçlerine teslim oldu

2021-04-21 22:41 - Gündem

Devlet ve vatandaşın BES'teki birikimi 172 milyar lirayı aştı

2021-04-18 15:05 - Ekonomi

Opel Manta GSe ElektroMOD mayıs ayında tanıtılacak

2021-04-21 23:08 - Yerel haber-Şirket Haber

Akdeniz'deki tekne kazasında en az 100 düzensiz göçmen yaşamını yitirdi

2021-04-23 02:46 - Dünya

Cephe hattındaki çatışmada hayatını kaybeden Çad Cumhurbaşkanı için ülkede 14 gün yas ilan edildi

2021-04-21 02:21 - Dünya

'Fransa Ruanda'da öngörülebilir bir soykırıma imkan tanıdı'

2021-04-20 00:46 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İki yeni bakanlık oluşturuldu, 3 Bakan görevden alındı

2021-04-21 05:51 - Gündem

Voleybolda AXA Sigorta Efeler Ligi play-off final serisinde Ziraat Bankkart şampiyon oldu

2021-04-21 23:01 - Spor

Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby Itno cephe hattında çıkan çatışmada yaralanarak hayatını kaybetti

2021-04-20 19:09 - Gündem

İtalya'da son 24 saatte Kovid-19'dan 364 kişi hayatını kaybetti

2021-04-21 22:26 - Dünya

İlgili Haberler

Erzurum'da ahilik teşkilatını kuran Ahi Toman Baba'nın kümbeti gün yüzüne çıkarılıyor

14:38 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Günün Manşetleri

Endonezya'da 7,7 büyüklüğünde deprem

02:13 - Dünya

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: ABD ile müzakere konusunda henüz bir karar almadık

01:27 - Dünya

BAE'nin ADNOC şirketine ait bir tanker Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

01:17 - Dünya

Türkiye'ye iade edilen organize suç örgütü elebaşı Serkan Kurtuluş İstanbul'a getirildi

01:03 - Gündem

Nevşehir'de Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 755. Yıl Dönümü Anma Etkinliği düzenlendi

00:17 - Çevre-Hayat