?>

Ramazanda düzenli uyku tavsiyesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Uyku Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, sağlıklı uyku düzeni için uyku hijyeninin önemli olduğunu belirterek, "Kişinin aynı saatlerde yatması, aynı saatlerde kalkması çok önemli." dedi.

Sağlık - 2 ay önce

Trabzon

Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, AA muhabirine, orucun insan sağlığı açısından birçok faydası olduğunu söyledi.

Orucun sindirim sistemi başta olmak üzere vücutta olumlu etkilerinin görüldüğünü dile getiren Bülbül, "Mide ve bağırsakları rahatlatır, şişkinliği azaltır. Varsa reflü gibi şikayetler kontrol altına girer ayrıca metabolizma, kan şekeri ve kilonun kontrolüne katkı sağlar. Kalp ve tansiyon üzerine, ruhsal denge üzerine olumlu etkiler yapar. Kısaca oruç vücutta genel anlamda bir dinginliğe ve rahatlamaya yol açar." diye konuştu.

Bülbül, ramazanda bazı alışkanlıklarda değişiklikler oluştuğuna işaret ederek, bunların başında yemek ve uyku düzeninin geldiğini ifade etti.Fotoğraf: Meltem Yılmaz Karakurum/AA

Her şeyin kararında yapılmasının önemli olduğunu belirten Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ramazanda insan uzun süre aç kalınca bir şekilde iftarda ve sahurda yemeğe saldırıyor. İşi abartılı yaşadığınızda sorunlar yaşamanız mümkün. Uyku düzeni de bu kapsamda düşünülebilir. Örneğin, sahura kalkıyorsunuz 'aç kalacağım' diye aşırı yemek, karnı şişirip tekrar yatmak doğru davranışlar değil ya da uzun süreli açlığın ardından iftarda abartılı, yağlı gıdalar ve tatlılar yemek. Bir kısım insan da sahura kadar bekliyor. Sahura kadar tükettiği çay, kahve ve tatlı da uykuyu bölen şeylerden."

Bülbül, çay ve kahvenin yerine bitki çaylarının tercih edilebileceğini dile getirerek, "Aşırıya kaçmadan dengeli bir şekilde, özellikle yatış kalkış saatlerine dikkat ederek ramazanı geçirmekte fayda var." ifadesini kullandı.

"Kişinin aynı saatlerde yatması, aynı saatlerde kalkması çok önemli"

Sağlıklı uyku düzeninin ramazan ayında önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bülbül, "Sağlıklı uyku düzeni için uyku hijyeni konusu önem arz ediyor. Uyku hijyeninde kişinin aynı saatlerde yatması, aynı saatlerde kalkması çok önemli. Hafta sonu veya tatildir diye yatakta zaman geçirilmemeli. Hangi saat yatış, hangi saat kalkış o saatlere dikkat etmek lazım." dedi.

Bülbül, uykuya yakın ağır aktivitelerden kaçınılması gerektiğine dikkati çekerek, "Bunun dışında özellikle cep telefonlarıyla, tabletlerle çok ilgileniyoruz. Bunlar parlak ışık, mavi ışık yayan cihazlar. Bunlar da uykuyu bölen, geciktiren ışık kaynağı oluyor. Bu tür cihazları da mümkün oldukça az kullanmaya, gerektiği kadar kullanmaya gayret göstermek lazım." diye konuştu.

Bülbül, ramazanda uyku düzenini korumak için özellikle beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aşırı dolu bir mideyle yatmak hem uykuyu bölüyor hem gastrit, reflü gibi sorunlara yol açıyor, uykunun gecikmesine, uyuyamamaya neden oluyor. Geceyi uykusuz geçirmeniz de doğal olarak ertesi gün yorgun, bitkin, isteksiz, daha verimi düşmüş olarak günü devam ettirmenize sebep oluyor. Sahura kalktınız, sahurda ağır gıdalar tükettiniz, dolu bir mideyle uyumak zor gerçekten. Dolayısıyla bir şekilde uyku zamanı kaymış oluyor."

Sağlıklı uyku için uyku hijyeni konusundaki kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bülbül, "Eskilerin tabiriyle 'her şeyin aşırısı zarar, ortası karar'. Dolayısıyla sofralardan mideyi aşırı şişirerek kalkmamak gerekir. Geç saatlerde yememeye, uyarıcı gıdalar, içecekler içmemeye gayret göstermek lazım. Onun haricinde gündüz saatlerinde kesinlikle orucu uyuyarak geçirmemeye gayret etmek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Süper Lig'de heyecan 27. hafta maçlarıyla devam edecek

2025-03-06 09:38 - Spor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, görevine son verilen yaklaşık 180 çalışanı geri çağırdı

2025-03-06 04:37 - Dünya

Dünya Bankası: Lübnan'ın yeniden inşası için 11 milyar dolara ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor

2025-03-07 19:12 - Ekonomi

ABD'li Senatör, Musk'ın hava trafik güvenliği yorumlarıyla ilgili Senato'da ifade vermesini istedi

2025-03-05 00:38 - Dünya

Rize’nin yeni marka yüzü: Çay Çarşısı -Hülya Ayhan yazdı-

2025-03-08 09:15 - En Son Yazılar

Kadın liderler yetkinlikleriyle şirketlerin geleceğini şekillendiriyor

2025-03-07 12:32 - Ekonomi

Bakanlar Göktaş ve Uraloğlu'ndan çocukların dijital güvenliğine ilişkin toplantı

2025-03-06 18:12 - Siyaset

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Waltz'a göre, Ukrayna'da barışa yönelik atılan adımlar oluml

2025-03-05 22:22 - Dünya

Hamas: Arabuluculuk çabaları sürüyor, ikinci aşama müzakereleri için olumlu gelişmeler var

2025-03-08 18:38 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kitap fuarını ziyaret etti

2025-03-06 23:23 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Memişoğlu 2 bin 239 hekimin atanacağını duyurdu

19:38 - Sağlık

Hastalara "yapay zeka yerine doktorunuza danışın" önerisi

17:13 - Sağlık

İstanbul'da her gün çocuklara yaklaşık 12 bin doz aşı uygulanıyor

13:58 - Sağlık

Depreme hazırlık panik ve korkuyu azaltmada önemli rol oynuyor

13:53 - Sağlık

Kanser hastaları "kahkaha yogası" ile kemoterapiye moralli giriyor

13:22 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ankara'da itfaiye aracının sel sularına kapılması görüntülendi

19:58 - Gündem

İstanbul'da borsa işlemlerinde usulsüzlük soruşturmasında 12 zanlı tutuklandı

19:53 - Gündem

Bakan Yerlikaya, 2'si kırmızı bültenle aranan 4 kişinin yakalanıp Türkiye'ye getirildiğini

19:33 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten "Terörsüz Türkiye" çağrısı

19:28 - Siyaset

Adıyaman'da dolu etkili oldu

19:17 - Gündem