?>

Ramazanda düzenli uyku tavsiyesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Uyku Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, sağlıklı uyku düzeni için uyku hijyeninin önemli olduğunu belirterek, "Kişinin aynı saatlerde yatması, aynı saatlerde kalkması çok önemli." dedi.

Sağlık - 6 ay önce

Trabzon

Prof. Dr. Yılmaz Bülbül, AA muhabirine, orucun insan sağlığı açısından birçok faydası olduğunu söyledi.

Orucun sindirim sistemi başta olmak üzere vücutta olumlu etkilerinin görüldüğünü dile getiren Bülbül, "Mide ve bağırsakları rahatlatır, şişkinliği azaltır. Varsa reflü gibi şikayetler kontrol altına girer ayrıca metabolizma, kan şekeri ve kilonun kontrolüne katkı sağlar. Kalp ve tansiyon üzerine, ruhsal denge üzerine olumlu etkiler yapar. Kısaca oruç vücutta genel anlamda bir dinginliğe ve rahatlamaya yol açar." diye konuştu.

Bülbül, ramazanda bazı alışkanlıklarda değişiklikler oluştuğuna işaret ederek, bunların başında yemek ve uyku düzeninin geldiğini ifade etti.Fotoğraf: Meltem Yılmaz Karakurum/AA

Her şeyin kararında yapılmasının önemli olduğunu belirten Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ramazanda insan uzun süre aç kalınca bir şekilde iftarda ve sahurda yemeğe saldırıyor. İşi abartılı yaşadığınızda sorunlar yaşamanız mümkün. Uyku düzeni de bu kapsamda düşünülebilir. Örneğin, sahura kalkıyorsunuz 'aç kalacağım' diye aşırı yemek, karnı şişirip tekrar yatmak doğru davranışlar değil ya da uzun süreli açlığın ardından iftarda abartılı, yağlı gıdalar ve tatlılar yemek. Bir kısım insan da sahura kadar bekliyor. Sahura kadar tükettiği çay, kahve ve tatlı da uykuyu bölen şeylerden."

Bülbül, çay ve kahvenin yerine bitki çaylarının tercih edilebileceğini dile getirerek, "Aşırıya kaçmadan dengeli bir şekilde, özellikle yatış kalkış saatlerine dikkat ederek ramazanı geçirmekte fayda var." ifadesini kullandı.

"Kişinin aynı saatlerde yatması, aynı saatlerde kalkması çok önemli"

Sağlıklı uyku düzeninin ramazan ayında önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bülbül, "Sağlıklı uyku düzeni için uyku hijyeni konusu önem arz ediyor. Uyku hijyeninde kişinin aynı saatlerde yatması, aynı saatlerde kalkması çok önemli. Hafta sonu veya tatildir diye yatakta zaman geçirilmemeli. Hangi saat yatış, hangi saat kalkış o saatlere dikkat etmek lazım." dedi.

Bülbül, uykuya yakın ağır aktivitelerden kaçınılması gerektiğine dikkati çekerek, "Bunun dışında özellikle cep telefonlarıyla, tabletlerle çok ilgileniyoruz. Bunlar parlak ışık, mavi ışık yayan cihazlar. Bunlar da uykuyu bölen, geciktiren ışık kaynağı oluyor. Bu tür cihazları da mümkün oldukça az kullanmaya, gerektiği kadar kullanmaya gayret göstermek lazım." diye konuştu.

Bülbül, ramazanda uyku düzenini korumak için özellikle beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aşırı dolu bir mideyle yatmak hem uykuyu bölüyor hem gastrit, reflü gibi sorunlara yol açıyor, uykunun gecikmesine, uyuyamamaya neden oluyor. Geceyi uykusuz geçirmeniz de doğal olarak ertesi gün yorgun, bitkin, isteksiz, daha verimi düşmüş olarak günü devam ettirmenize sebep oluyor. Sahura kalktınız, sahurda ağır gıdalar tükettiniz, dolu bir mideyle uyumak zor gerçekten. Dolayısıyla bir şekilde uyku zamanı kaymış oluyor."

Sağlıklı uyku için uyku hijyeni konusundaki kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bülbül, "Eskilerin tabiriyle 'her şeyin aşırısı zarar, ortası karar'. Dolayısıyla sofralardan mideyi aşırı şişirerek kalkmamak gerekir. Geç saatlerde yememeye, uyarıcı gıdalar, içecekler içmemeye gayret göstermek lazım. Onun haricinde gündüz saatlerinde kesinlikle orucu uyuyarak geçirmemeye gayret etmek lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Kılıç, canlı yayında soruları cevapladı

2025-03-07 02:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefini gerçekleştirme noktasında daha avantajlı konumdayız

2025-03-06 20:02 - Siyaset

Baykar ve Leonardo, SİHA'lardan uzay ve yapay zekaya kadar pek çok alanda ortak çalışacak

2025-03-06 17:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

NBA'de 50 binler kulübünün kurucusu LeBron James

2025-03-06 12:09 - Spor

Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın'dan yabancı orta hakem açıklaması

2025-03-06 14:47 - Spor

ABD Savunma Bakanı Hegseth, Çin ile herhangi bir savaşa "hazırlıklı" olduklarını söyledi

2025-03-05 20:43 - Dünya

Kokusundan rahatsız olan çocukları için sigarayı bırakıp sağlıklı bir yaşama başladılar

2025-03-06 13:37 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye ve Azerbaycan barışın, huzurun, refahın tarafındadır

2025-03-05 17:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'siz bir Avrupa güvenliği düşünülemez

2025-03-03 20:47 - Siyaset

A Milli Erkek Hentbol Takımı, Diyarbakır'da İsviçre'yi konuk edecek

2025-03-08 13:13 - Spor

İlgili Haberler

İstanbul'da 112'ye gelen çağrıların yüzde 62,5'i asılsız çıktı

21:33 - Sağlık

"Ailede prostat kanseri olanlara meme kanserine karşı dikkatli olun" uyarısı

11:57 - Sağlık

Çocuklukta başlayan bazı kronik hastalıklar, plastiklerdeki kimyasallarla ilişkilendirildi

11:02 - Sağlık

Adalet Bakanı Tunç Antalya'daki Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri'nde konuştu

12:57 - Sağlık

Alzheimer hastaları için "akıllı takip cihazı" desteği 6 ilde başladı

12:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye-Amerikan ilişkileri daha da güçlenecek, hız kazanacak

08:13 - Ekonomi

İngiliz Dış İstihbaratı, yeni şefleri Blaise Florence Metreweli’ye neden sahte soy ağacı uydurdu? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

08:12 - En Son Yazılar

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik 'kooperatif davası'nda ara karar

08:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi

03:17 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağrısına teşekkür

02:53 - Dünya