?>

Putin: Enflasyondaki artış, G7 ülkelerinin sorumsuz makroekonomik politikasının sonucu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G-7 ülkelerinin son yıllarda ekonomide sorumsuz politika izlediklerini ve bunun küresel enflasyondaki artışa neden olduğunu söyledi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Moskova

Putin, Çin'in ev sahipliğinde çevrim içi düzenlenen BRICS+ Zirvesi'nde küresel piyasalardaki durumu değerlendirdi.

Toplantıya katılan ülkelerin demokratik çok kutuplu düzenden yana olduğunu belirten Putin, "Bazıları tarafından icat edilen kurallara göre yaşamak istemeyen devletlerin gelişiminin durdurulması yönündeki girişimler, gayrimeşru yaptırım araçlarının pervasızca kullanılması, Kovid-19'un yarattığı sonuçlarla çarpılarak küresel ekonomideki krizi daha da kötüleştirdi." dedi.

"Uluslararası finans sisteminin sarsıldığını, üretim, lojistik ve yatırım halkalarının parçalandığını" vurgulayan Putin, gıda, enerji ve ham madde fiyatlarında artışın özellikle Asya, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu devletlerinin gelişimini etkilediğini söyledi.

Buna Ukrayna'daki savaşın neden olmadığını savunan Putin, şöyle konuştu:

"Enflasyonda keskin artış dün yaşanmadı. Bu, G7 ülkelerinin birkaç yıldaki sorumsuz makroekonomik politikası, kontrolsüz emisyon ve teminatsız borçların birikmesinin sonucudur. Tüm bu süreçler, pandeminin başlamasıyla hızlandı. Bu dönemde, ürün ve hizmetlere küresel çapta hem arz hem de talep büyük ölçüde azaldı."

Gıda piyasalarının dengesinin "ciddi" şekilde bozulduğuna dikkati çeken Putin, tahıl fiyatlarındaki artışın gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkilediğini anlattı.

Putin, "Ukrayna tahılının Karadeniz'deki limanlar üzerinden sevkiyatının durdurulmasıyla ilgili histeri, yapay şekilde şişiriliyor." diyerek Ukrayna tahılının dünya tahıl pazarındaki sorunları çözebilecek miktarda olmadığını söyledi.

Ukrayna'dan tahılın çıkarılmasını engellemediklerini ifade eden Putin, "Ukrayna askerleri, limanları ve yakındaki suları mayınlardan temizlerse, Rusya, tahıl yüklü gemilerin uluslararası sulara serbest şekilde çıkışını sağlamaya hazır." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Grev nedeniyle Brüksel Havalimanı'ndan uçuş yapılmıyor

2022-06-20 10:06 - Dünya

Şehit Piyade Uzman Çavuş Sercan Baş son yolculuğuna uğurlandı

2022-06-23 15:58 - Gündem

Marmaris'teki yangının katı atık depolama tesisine sıçramaması için koridor açıldı

2022-06-23 20:12 - Gündem

Meteorolojiden kuvvetli yağış, fırtına, toz taşınımı uyarısı

2022-06-24 15:53 - Gündem

Diyarbakır'da 31 güvenlik korucusu yemin ederek göreve başladı

2022-06-17 20:28 - Gündem

Amiral Turgut Reis ölümünün 457. yılında Bodrum'da anıldı

2022-06-24 16:55 - Çevre-Hayat

İsrail Başbakanı Bennett: Siyasi istikrarsızlık dönemindeyiz

2022-06-22 16:28 - Dünya

TUS yerleştirme sonuçlarına göre 10 bin 876 aday yerleşti

2022-06-22 19:28 - Sağlık

MotoGP'de sıradaki durak Hollanda

2022-06-24 09:55 - Spor

İstanbul'da 16 bin litre sahte alkol ele geçirildi

2022-06-24 13:40 - Gündem

İlgili Haberler

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye-Amerikan ilişkileri daha da güçlenecek, hız kazanacak

08:13 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

22:07 - Ekonomi

Bakan Bayraktar, ABD'li iş insanlarına yatırım çağrısında bulundu

20:07 - Ekonomi

Erbil fuarına katılan Türk şirketleri Ortadoğu'daki pazar paylarını arttırmak istiyor

17:32 - Ekonomi

ABD'nin cari açığı yılın ikinci çeyreğinde yüzde 42,9 azaldı

16:27 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Sizi Çeçenya'nın ilk kadın arkeoloğu Rezeda Dautova ile tanıştırayım mı? -Abdullah Ali Güzel yazdı-

08:28 - En Son Yazılar

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye-Amerikan ilişkileri daha da güçlenecek, hız kazanacak

08:13 - Ekonomi

İngiliz Dış İstihbaratı, yeni şefleri Blaise Florence Metreweli’ye neden sahte soy ağacı uydurdu? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

08:12 - En Son Yazılar

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik 'kooperatif davası'nda ara karar

08:07 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'li düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi

03:17 - Gündem