Putin askeri kısmi seferberlik ilan etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlık kararlarını desteklediklerini belirterek, askeri kısmi seferberlik ilan etti.

Dünya - 2 yıl önce

Moskova

Putin, tüm devlet kanallarından yayınlanan ulusal sesleniş konuşmasında, Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın toprak bütünlüğünü, güvenliğini ve egemenliğini korumaya yönelik çeşitli adımlar atılmasının gerektiğine işaret eden Putin, “Her ne pahasına olursa olsun tahakkümlerini sürdürmeye çalışan bazı Batılı seçkinler, bunun için diğer ülkelere ve halklara kabaca kendi iradelerini dayatmaya, sahte tasavvurlarını yerleştirmeye devam etmek için her türlü egemen, bağımsız gelişme girişimini engellemeye, bastırmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

Batı'nın nihai amacının Rusya’yı bölmek ve yok etmek olduğunu belirten Putin, “Açık bir şekilde, 1991’de Sovyetler Birliği’ni bölmeyi başardıklarını, şimdi de Rusya’nın da çok sayıda düşman bölgeye bölünmesinin zamanının geldiğini söylüyorlar.” dedi.

Putin, Batılı ülkelerin sivillere karşı saldırılarla Ukrayna savaşını 2014’te başlattıklarını anlatarak, “Bugünkü Kiev rejimi, Donbas sorununa barışçıl bir çözümü açıkça reddettikten ve nükleer silah elde etme arzusunu açıkladıktan sonra Donbas'ta yeni bir geniş çaplı saldırının kaçınılmaz olduğu kesinlikle açık hale geldi. Bu bağlamda, önleyici bir askeri harekat düzenleme kararı gerekliydi ve mümkün olan tek karardı.” ifadelerini kullandı.

Kısmı seferberlik ilanı

Donbas’taki harekatta yalnızca sözleşmeli profesyonel askerlerin hizmet verdiğini kaydeden Putin, “Ülkemizi, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak, vatandaşlarımızı ve özgürleştirilmiş bölgelerdeki insanları korumak için Rusya Savunma Bakanlığı ve Rusya Genelkurmay Başkanlığının kısmi seferberlik ilan edilmesine yönelik tekliflerini desteklemek gerektiğini düşünüyorum. İlgili kararnameyi imzaladım.” dedi.

Putin, seferberlik için yalnızca belirli tecrübedeki vatandaşların askeri hizmet için çağrılacağını ifade ederek, “Sadece yedek asker statüsünde ve özellikle orduda hizmet etmiş, belirli bir askeri kaydı ve ilgili tecrübesi olan vatandaşlar askere çağrılacak. Askeri hizmet için çağrılanlar, özel askeri operasyon deneyimi doğrultusunda ilave askeri eğitim alacaklar.” diye konuştu.

Seferberlik ilanı kapsamında Rus savunma sanayisine de çeşitli talimatların verildiğini vurgulayan Putin, “Savunma sanayisi işletmelerinin başkanları, silah ve askeri teçhizat üretimini artırmak, ek üretim kapasitelerini devreye sokmaya yönelik hedefleri yerine getirmekten doğrudan sorumludur.” dedi.

Ukrayna’daki Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin bağımsızlıkla ilgili referandum kararı almalarını da değerlendiren Putin, “Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri’nin, Zaporijya ve Herson bölgelerindeki insanların çoğunluğunun geleceklerine dair alacakları kararı destekleyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Donbas'ta savaşanlara Rus askeri statüsü verilecek

Putin, Donbas’ta savaşanların ve gönüllülerin, Rus askerleriyle eşit statüde olacaklarını belirterek, “Hükümete ve Rusya Savunma Bakanlığına, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri birliklerinin gönüllülerinin ve savaşçılarının yasal statülerini mümkün olan en kısa sürede tam olarak tanımlaması için talimat verdim. Statüleri, Rus ordusundaki düzenli askerlerinin statüsüne eşit olmalıdır.” dedi.

Batılı ülkelerin Ukrayna’daki sürecin barış yoluyla çözülmesini istemediklerini anlatan Putin, şöyle konuştu:

“Batı, bariz bir şekilde barışçıl çözümden memnun olmuyor, bu yüzden belirli uzlaşmalara vardıktan sonra Kiev'e doğrudan tüm anlaşmaları rayından çıkarma emri verildi. Rusya'ya karşı saldırgan söylemler kullananlara hatırlatmak isterim ki, bu ülkenin çeşitli silahları var, bazıları NATO ülkelerinin sahip olduğundan daha modern. Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil.”

Washington, Brüksel ve Londra'nın, Kiev'e çatışmaları Rusya topraklarına taşıması yönünde talimat verdiklerini ifade eden Putin, "Rus vatandaşları emin olabilirler: Ana vatanımızın toprak bütünlüğü, bağımsızlığımız ve özgürlüğü temin edilecektir. Elimizdeki tüm imkanlarla, bunu tekrar vurguluyorum." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Baba Zula efsanesi, Balat'ta Avare SineBahçe’deydi

2022-09-17 21:34 - Özel Haber

10 soru 10 cevapta Hamideli Kahramanı Ramazan Topraklı’yı tanımak -Zeki Tarhan'ın söyleşisi-

2022-09-16 06:54 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Rus medyası: Türk Kalekim, Rusya pazarına yüksek kaliteli beton katkı maddeleri sundu

2022-09-15 20:37 - Özel Haber

Başkortostan Başbakanı Nazarov: İnşaat firmaları, Rusya'da 'İpotek Menüsü' uygulayan ilk şirketler olacak

2022-09-21 07:20 - Özel Haber

Günlük Hayatınızı Kolaylaştıracak En İyi 5 Mobil Uygulama

2022-09-20 17:14 - İnsan&Hayat

Seda Tosun’dan Kürtçe şarkı -Selçuk Aka, magazin haber-

2022-09-15 15:30 - Magazin

Milli Rallici Merve Mermer hızla uzaklaşıyor!

2022-09-20 11:42 - Magazin

Esir Ermeni askerinin yarasını saran merhametli Azerbaycan askeri

2022-09-15 20:55 - Özel Haber

Türk Ant Yapı, Moskova'nın 'Semboller'ini inşa edecek

2022-09-19 08:56 - Özel Haber

Yalova'daki semt pazarının "gözlemeci ablası" hayata tek eliyle sarıldı

2022-09-17 11:36 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Yasa dışı Yahudi yerleşimciler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

19:07 - Dünya

Londra'da Gazze için 12'nci kez ulusal yürüyüş düzenlendi

18:13 - Dünya

ABD'de üniversitelerdeki Filistin'e destek gösterileri engellere rağmen sürüyor

18:07 - Dünya

X, Mandela'nın hesabını "Özgürlük Filosu"na destek açıklamalarından sonra askıya aldı

17:42 - Dünya

KKTC, Rum basınının "BM'den yeni çözüm önerisi" iddiasını yalanladı

17:28 - Dünya

Günün Manşetleri

Küçükçekmece'de kazı çalışmasında oluşan su birikintisine düşen kız çocuğu hayatını kaybetti

19:47 - Gündem

Yasa dışı Yahudi yerleşimciler Batı Şeria'da Filistinlilere saldırdı

19:07 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya başkanlığında İstanbul'da "Güvenlik Toplantısı" düzenlendi

18:58 - Gündem

Sakarya'da üniversite öğrencilerini taşıyan midibüsün şarampole devrildiği kazada 12 kişi yaral

18:38 - Gündem

AK Parti heyetinden Beypazarı Doğal Maden Suyu Tesislerinde inceleme

18:32 - Gündem