?>

Protestan Baptist Kiliseler Türkiye Başpiskoposu Çevik, İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılmasın

Protestan Baptist Kiliseleri Türkiye Başpiskoposu Ertan Çevik, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasına tepki gösterdi.

Gündem - 2 yıl önce

İzmir

Başpiskopos Çevik, gazetecilere, kiliselerinin, 23 yıldır İzmir Buca'da hizmet verdiğini, her hafta ibadetlerini özgür bir şekilde yaptıklarını söyledi.

Bütün kutsal kitapların insanları iman etmeye ve sevmeye davet ettiğini dile getiren Çevik, şunları kaydetti:

"İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını, Müslüman dünyasını tahrik etmek ve aşağılamak için yapılmış olan bir eylem olarak görüyorum. Bu eylemi tasvip etmediğimiz gibi en güçlü şekilde kınıyoruz. Yaptıranları, yapanları ve izin verenleri en güçlü şekilde kınıyoruz. Çok yanlış yapıyorlar. Aslında bizim hep birlikte barış içinde, huzur içinde yaşamamız gerekiyor. Hangi inanca yönelik olursa olsun böyle bir saldırının tamamen tahrik amaçlı olduğunu düşünüyoruz. Bunu Avrupa'da Orta Çağ'da da gördük. Orta Çağ Avrupa'sında birçok kitaplar yakılmıştır, yok edilmiştir ve aynı zamanda 1938 yılında Nazi döneminde de Musevilerin birçok kitapları sokaklarda, caddelerde yakılmıştır."

Hristiyanların İsveç'te yaşanan bu olaya çok üzüldüğünü belirten Çevik, bu eyleme izin verilmesini çok yanlış bulduklarını dile getirdi.

Müslümanları "kardeş ve dost" olarak gördüklerini anlatan Çevik, "Bu yapılan kışkırtıcı eylem bütün inançlar açısından infial yaratmıştır. Bunu yapanlar baktığımız zaman bütün bu değerlere karşı hareket ediyorlar. Demokrasiye, insan haklarına ve inançlara saygısızca bir tutum olduğu için onları kınıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de inançlara hoşgörü olduğunu vurgulayan Çevik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 yıllık hizmet döneminde bütün inanç gruplarının barış içinde yaşamaları için elinden geleni yaptığını vurguladı.

Bu dönemde İzmir, Van ve İstanbul gibi kentlerde birçok Havra, kilisenin restore edilip bakımının yapıldığına işaret eden Çevik, "Cumhuriyet tarihinde, Hristiyan kiliseleri tamiriyle, bakımıyla ilgili bazı sorunlar yaşadı ama Sayın Cumhurbaşkanımız iktidara geldikten sonra bu konuda gerçekten çok radikal bir şekilde bütün inançlara saygılı olduğunu göstermiş ve ispat etmiştir." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gaziantep FK, Sivasspor'u ağırlayacak

2023-01-21 09:48 - Spor

'Haksız 0,1 puan bile istemiyorum'

2023-01-24 00:02 - Spor

Medipol Başakşehir deplasmanda kazandı

2023-01-21 18:28 - Spor

TAG Otoyolu'nda çekiciyle çarpışan otomobildeki 4 kişi öldü

2023-01-20 21:39 - Asayiş

Lider Galatasaray sahasında kazandı

2023-01-21 21:23 - Spor

Okullarda karne heyecanı

2023-01-20 10:10 - Gündem

Afganistan'da son günlerde kar ve soğuk nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 78'e yüksel

2023-01-20 14:32 - Dünya

Pentagon: ABD, Ukrayna'nın olası Kırım operasyonunu destekleyecek

2023-01-20 00:03 - Dünya

Brent petrolün varil fiyatı 86,52 dolar

2023-01-25 09:40 - Ekonomi

Milli atlet Ali Turan, askerde başladığı koşusunu 43 yıldır sürdürüyor

2023-01-25 12:01 - Spor

İlgili Haberler

Ege Denizi'nde 4,6 büyüklüğünde deprem

02:37 - Gündem

TBMM'deki bazı komisyonların tatilde ve aravermede çalışmasını içeren kararlar Resmi Gazete

01:32 - Gündem

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanlığına Fahrettin Altun atandı

01:02 - Gündem

Kadıköy'de bıçaklı saldırıda ölen Minguzzi'nin ailesine yönelik tehdit ve hakaret davasında karar

20:02 - Gündem

Uşak'taki orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor

19:43 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'nin Texas eyaletindeki sel felaketinde ölenlerin sayısı 119'a çıktı

08:52 - Dünya

Putin’in danışmanı Türkiye’de… Yurievich, Hasan Enes Karahan ile Kafkas Üniversitesi’nde

07:56 - Özel Haber

Rusya, batılıların elektronik harp sistemlerine üstünlük sağlıyor -Erhan Kuadzba, Moskova'dan yazdı-

05:58 - En Son Yazılar

Paylaşılamayan ülke Türkiye’nin ekolojik jeopolitiği, NATO dengesi ve Avrasya stratejisi -Ömür Çelikdönmez yazdı-

04:52 - En Son Yazılar

Trump, Ulaştırma Bakanı Duffy'i NASA'nın 'Geçici Direktörü' olarak atadığını duyurdu

04:37 - Dünya