?>

Prof. Dr. Şener: Toz taşınımıyla solunum yolları enfeksiyonları arttı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımıyla solunum yolları hastalıklarında bulaş hızının yükseldiğini söyledi.

Sağlık - 1 yıl önce

İzmir

Şener, AA muhabirine, yaz öncesi azalan grip gibi solunum yolları enfeksiyonlarında, Türkiye'de de etkili olan toz taşınımı gibi iklimsel kaynaklı artış gözlemlediğini anlattı.

Son günlerde burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözde yaşarma, sulanma, genizde tıkanıklık, kuru öksürüğün yanı sıra viral enfeksiyon şikayetiyle hastanelere başvuru olduğunu dile getiren Şener, "Bu dönemde enfeksiyon hastalıklarının sık görülmesinin temel sebebi aslında toz taşınımıyla partiküllerin havada kalma potansiyeli. Yani havada kalan toz parçacıklarına yapışan virüsler kişiden kişiye daha erken periyotta daha uzun mesafelerde taşınabiliyor. Yani partiküllerle viral enfeksiyonların taşınımı birlikte oluyor. Dolayısıyla bu açıdan dikkat etmek gerekiyor." diye konuştu.

Alerjik şikayetler ile viral enfeksiyonların karıştırıldığını hatırlatan Şener, bu iki hastalığın birbirinden ayırt edilmesinin kolay olduğunu belirtti.

Alerjik hastalıklarda gözlerde yanmanın, burun akıntısı ve hapşırmanın daha çok yaşandığına dikkati çeken Şener, şunları kaydetti:

"Viral enfeksiyonlarda geniz sarkıntısı, geniz tıkanıklığı ve gözlerde sulanma, yanma gibi tabloları daha az görüyoruz. Bunları daha çok belli belirsiz olan ateş, eklem ağrıları, kas ağrılarını ve beraberinde de hastalarda kuru öksürük görüyoruz. Alerjik tablolarda gün içerisinde alerjiye maruz kalma şikayetlerinde ciddi anlamda alevlenmeler artmalar meydana geliyor. Bu da bizim için önemli bulgulardan bir tanesi. Viral hastalıklarında ise şikayetlerde herhangi bir dalgalanma olmaz. Gündüzleri ve gece aynı şikayetler devam eder. Alerjik tabloda ise şikayetlerde artma, gözlerde yanma, batma, ağızda ve burunda sulanma veya akıntılar daha belirgin meydana gelir."

Maske önerisi

Şener, toz taşınımının yoğun olduğu bölgelerde solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik hastalıklardan korunmak için mutlaka maske takılması gerektiğini söyledi.

Yaşlı kişilerin hastanelerde ve toplu taşımaları kullanırken mutlaka maske kullanması gerektiğini vurgulayan Şener, "Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımıyla solunum yolları hastalıklarındaki bulaş hızı yükseldi. Eğer maske takamıyorsanız toz ve alerjiyle vücuttan ve gözden özellikle belli yerlere uzak tutmak için aralıklarla yüzümüzün sadece suyla yıkamak dahi yeterli olabilir. Akciğerlerinde kronik hastalığı olanların özellikle bu dönemlerde ekstra dikkat etmesi lazım. Çünkü bu hastalığın alevlenmesi hem viral enfeksiyonlarla hem de taşınan toz ve problemlerle de daha sık gördüğümüz bir şey. Birbirinden ayırt etmek için mutlaka hastanelere başvurmak gerekiyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin'i tanıyacağını duyurdu

2024-05-22 10:33 - Dünya

Milli tenisçiler, Roland Garros elemelerinde mücadele edecek

2024-05-19 18:38 - Spor

Beşiktaş, zor geçen sezonu kupayla kapatmayı hedefliyor

2024-05-21 11:13 - Spor

İklim değişikliği şiddetli türbülansların sayısını artırıyor

2024-05-22 17:38 - Çevre-Hayat

19 Mayıs’ta ilk kez 81 ilde "Gençlik ve Spor Festivalleri" düzenlenecek

2024-05-18 13:22 - Gündem

TFF Başkan adayı Erdal Alkış: Türk futbolunda yeni bir dönemi başlatmak istiyorum

2024-05-20 18:37 - Spor

Macron, Fransa'nın şiddet olaylarına sahne olan denizaşırı kolonisi Yeni Kaledonya'ya gide

2024-05-21 16:22 - Dünya

ABD'deki Francis Scott Key Köprüsü'ne çarpan kargo gemisinin enkazı kıyıya çıkarılıyor

2024-05-20 19:44 - Dünya

Ankara'da yarın gök gürültülü sağanak bekleniyor

2024-05-22 18:38 - Gündem

AB ülkelerinden yapay zeka yasasına yeşil ışık

2024-05-21 14:07 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Memişoğlu 64 yeni beşeri tıbbi ürünün geri ödeme listesine dahil edildiğini bildirdi

17:53 - Sağlık

Lenfomayı kendi kök hücresinden yapılan ilik nakliyle ikinci kez yendi

14:52 - Sağlık

"Kızım olmadan asla" diyen Bulgaristan Türkü, karaciğer nakliyle hayata tutundu

11:57 - Sağlık

Risk grubunda bulunanlara "grip aşısı" uyarısı

11:18 - Sağlık

SGK'nin geri ödeme listesine 64 ilaç daha eklendi

10:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Papua Yeni Gine açıklarında 6 büyüklüğünde deprem

20:58 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u kabul etti

20:32 - Siyaset

F1 pilotu Lewis Hamilton, Gazze'de yaşananlara tepki göstererek yardım çağrısında bulundu

19:03 - Dünya

UAEA 69. Genel Konferansı'nda Türkiye'nin nükleer enerji yol haritası tanıtıldı

18:22 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Avrupa'nın Rusya'dan petrol almaması çağrısını yineledi

18:17 - Dünya