Prof. Dr. Şen: Türkiye yarı kurak iklime doğru gidiyor

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şen, Türkiye'nin ikliminin değiştiğini beriterek, " Artık yarı kurak iklime doğru gidiyoruz. Yarı kurak iklimlerde bu tür yağışları görmemiz mümkün." dedi.

Genel - 9 yıl önce

İSTANBUL (AA) - HANİFE SEVİNÇ - İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, sabah saatlerinde şiddetini artırarak kenti etkisi altına alan yağışın beklenen bir durum olduğunu belirterek, "Bu artık küresel ısınmanın meydana getirmiş olduğu iklim değişikliği. Türkiye'nin iklimi değişiyor. Artık yarı kurak iklime doğru gidiyoruz. Yarı kurak iklimlerde bu tür yağışları görmemiz mümkün." dedi.
İstanbul'daki sağanak yağışla ilgili AA muhabirine açıklama yapan Şen, bu tür bir yağışın geleceğini kendisinin de sosyal medyadan duyurduğunu söyledi.
Şen, 3-4 gün öncesine kadar İstanbul'daki hava sıcaklığının 31-32 derece olduğunu anımsatarak, "Sıcaklık dün 24 derecelere düştü. 8-10 derecelik bir düşüş yaşandı. Sıcaklıklardaki böyle ani bir düşüş atmosferde karışım meydana getirir. Bu tür bulutları, yıldırımları ve aşırı yağışları oluşturur. Bu durum İstanbul üzerinde bu yağışı yaptı. Sıcaklıklardaki bu düşüş nedeniyle İstanbul'daki yağış beklenen bir durumdu. Bu tahmin edilen bir şeydi ve yağış geldi." diye konuştu.
"Aşırı yağışlar, kuraklık, hortumları görmeye başladık"
Prof. Dr. Orhan Şen, birden bire hava sıcaklığının düşmesinin, aşırı yağışların görülmesinin yarı kurak, tropikal iklimlerin özelliği olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Miami'de görürsünüz. Birden bire haziran, temmuz ayında yağmur yağar ve geçer. Bu artık küresel ısınmanın meydana getirmiş olduğu iklim değişikliği. Türkiye'de son 10 senede çok belirgindi, iyice belirginleşmeye başladı. Aşırı yağışlar, kuraklık, hortumları görmeye başladık. Bunlara karşı artık tedbirimizi almamız lazım. Türkiye'nin iklimi değişiyor. İklim 10-20 senede değişmez, uzun zaman sürer. Artık yarı kurak iklime doğru gidiyoruz. Yarı kurak iklimlerde bu tür yağışları görmemiz mümkün."
Haftanın Öne Çıkanları

'Onlar şehit oldu ben olamadım buna üzülüyorum'

2017-07-13 15:17 - Çevre-Hayat

Kırkpınar'da başpehlivanlık heyecanı başladı

2017-07-15 19:47 - Spor

İran petrol araştırmalarını Rus şirketlere devrediyor

2017-07-17 17:42 - Dünya

İçişleri Bakanlığında FETÖ operasyonu

2017-07-18 16:55 - Genel

Filipinler'de Bangsamoro Temel Yasası Tasarısı hükümete sunuldu

2017-07-17 23:37 - Dünya

'Türkiye, Kıbrıs'ta çözümden yana tavrını ortaya koydu'

2017-07-18 01:07 - Dünya

Hakan Çalhanoğlu: Bizim için asıl mücadele Şampiyonlar Ligi'ne dönmek

2017-07-18 01:54 - Spor

Eskişehir'de avukatların yargılandığı FETÖ davasında karar çıktı

2017-07-18 02:37 - Asayiş

Bir haftada 50 terörist etkisiz hale getirildi

2017-07-17 13:47 - Gündem

Birinci dereceye yükselen hakim ve savcılar belirlendi

2017-07-18 10:52 - Gündem

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

İsrail ordusu Suriye'nin Dera kırsalında sivil yerleşimlere ateş açtı

02:38 - Dünya

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı

01:38 - Siyaset

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç olarak kullanıyor

23:53 - Dünya