?>

Prof. Dr. Salih Aynural; “Suriyelilerin vatandaşlığa geçirilmesi doğru bir karar”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kilis'teki iftar programında yaptığı konuşmada Türkiye'deki Suriyeli göçmenlere vatandaşlık hakkı verileceğini dile getirdi. İçişleri Bakanlığının bu konuyla ilgili çalışma yürüteceğini de söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli

Gündem - 9 yıl önce

Türkiye’nin bugüne kadar insani yardım açısından dünyaya örnek teşkil edecek bir politika yürüttüğünü belirten, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, demokrasiye ve insan haklarına önem veren Avrupa ülkelerinin bu konuda sınıfta kaldığını da ifade ederek, meslek sahibi, beyaz yakalı Suriyelilerin vatandaşlığa geçirilmesinin Türkiye’ye katkı sağlayacağını dile getirdi.

Suriyeli vatandaşların hepsinin Türk vatandaşlığına geçirileceğini düşünmediğini söyleyen Prof. Dr. Aynural, “Hükümetin kalifiye, beyaz yakalı ve Türkiye’ye katkı sağlayacak, sermayesi olan Suriyelilere öncelik vereceğini düşünüyorum. Tarihimize baktığımızda dönem dönem mağdur olan insanlara kapılarımızı açtığımızı görüyoruz. Nitekim 1492 yılında İspanya’dan ve Portekiz’den kovulan yüz binlerce Yahudi vatandaşı kabul etmişiz ve onlara Osmanlı tabiiyetini vermişiz. 19. yüzyılda Rus işgalinden kaçıp ülkemize sığınan yüz binlerce Kafkas halkına kucak açmış ve vatandaşlık vermişiz. Yine Kırımın Ruslar tarafından işgal edilmesiyle yüz binlerce Kırımlıya vatan olmuşuz. Türkiye’yi vatan olarak seçen bu insanlar ülkemizde bütünleşmiş, ülkemizin sosyal ve ekonomik hayatına ciddi katkılarda bulunmuşlardır. Bilinçli bir şekilde bu politika götürülürse Türkiye’ye ciddi manada katkı sağlayacağını düşünüyorum” açıklamalarında bulundu. “Mağdur insanlara yardım etmek insani ve dini açıdan önemlidir”

Amerika Birleşik Devletleri’nde(ABD) geçerli olan uygulamayı örnek gösteren Prof. Dr. Aynural, “ Amerika’da şöyle bir sistem var, ülkeye kaçak giren insanları belirli bir dönem içerisinde gözleme tabi tutup, olaylara karışmayan, ülkeye katkı sağlayan kişilere zaman içerisinde Green Kart verip Amerikan vatandaşı yaparak bir deneme süzgecinden geçiriyor. Türkiye’nin de böyle bir süzgeçten geçirmesi lazım çünkü Türkiye’de, Suriye’den gelen insanların neredeyse 5 yıllık bir mazisi var. Suriyelileri vatandaşlığa alırken suça karışmış, problem çıkaran, istihdam edilememiş, farklı yollardan geçimlerini sürdüren kişilerin elenmesi gerekir” dedi. Vatandaşlığa geçmek konusunda empati yapmak gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Aynural, “Allah göstermesin aynı durumda biz de olabilirdik. Dolayısıyla Suriyelilerin vatandaşlığa geçirilmesinin doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Çünkü mağdur insanlara yardım etmek hem insanlık hem de dini vecibeler açısından son derece olumludur” diye konuştu.

"Türkiye ve Suriye ilişkilerinin düzelmesini normal karşılıyorum”

“Uluslararası ilişkilerde duygusallığa yer yoktur” diyen Prof. Dr. Aynural, “Örneğin, İkinci Dünya Savaşı’nda 30 milyondan fazla insan öldü, milyonlarca insan yaralandı, evsiz barksız kaldı. İkinci Dünya Savaşı 1945’de sona erdi. Altı yıl sonra 1951’de Avrupa Birliği’nin temelini attılar. İkincisi Amerika, Japonya’ya nükleer bomba attı ve milyonlarca insan bundan etkilendi, hayatını kaybetti sakat kaldı, ama yıllar içinde Amerika ve Japonya sıkı müttefik oldu, hala da ortak hareket ediyorlar. Dolayısıyla Türkiye ile Suriye arasında ilişkilerin yeniden kurulmasını ben normal karşılıyorum. Ülkelerin menfaatine göre politikalar değişebilir” dedi.

“Amerika ve Avrupalı devletlerin, Ortadoğu’da Kürdistan kurma hayali uygulamaya geçti”

Amerika ve Avrupalı devletlerin Ortadoğu’da büyük Kürdistan devleti kurmak gibi hayalleri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aynural sözlerine şöyle devam etti;

“Özellikle Amerika ve Avrupa ülkelerinin uzun yıllardır, Irak’tan başlayarak İsrail ve Amerika güdümünde büyük bir Kürdistan devleti ortaya çıkarma projeleri var. Bu projenin de adım adım gittiğini görüyoruz. Irak’ta bunu gerçekleştirdiler, şimdi işin Suriye ayağı var ondan sonra sıra Türkiye’ye ve İran’a gelecek. Uzun yıllardır devam eden Kürdistan kurma planı maalesef uygulamaya geçti. Türkiye’nin de bu konuda önlem alması gerekiyor. Irak’a, Amerika’nın müdahalesi çok gereksiz bir müdahaleydi. Aynı şeyi Suriye’de de götürüyorlar. Çünkü İŞİD dediğimiz örgüt birden bire çıkmış değil. Amerika’nın kontrolü altında olan Irak’ta büyüyüp serpildiler. Amerika örgüte hiçbir şekilde müdahale etmedi belli bir güce kavuşup, belirli yerleri almasına da ciddi manada müsaade etti. Suriye’de ilk etapta Esad rejiminin devrilmesini isteyen Amerika’ydı, Avrupa da buna destek verdi. Bu arada Türkiye’yi de bu konuda zorladılar, Türkiye taraf olunca Amerika ve Avrupalı devletlerin yavaş yavaş geriye çekildiğini, Türkiye’yi de Suriye bataklığının içerisine sürüklediklerini görüyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız müttefik dediğimiz ülkelerin çifte standartlı politikalarının olmuş olması”  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bahoz öldürüldü PYD çıldırdı

2016-07-10 13:57 - Gündem

40. Dünya Miras Komitesi toplantısı İstanbul’da başlıyor

2016-07-09 21:19 - Kültür Sanat

Sağlığına kavuştuğu hastaneye bağış yaptı

2016-07-12 13:02 - Sağlık

Piyanoda bir yıldız doğuyor: 10 yaşında onlarca bestesi var

2016-07-13 15:37 - Kültür Sanat

Silvan’ın 16 köyünde sokağa çıkma yasağı

2016-07-14 13:07 - Asayiş

Daha sık saçlar için kalem tekniği

2016-07-13 14:37 - Sağlık

Talihsiz kadın yardım bekliyor

2016-07-12 15:57 - Gündem

Otogardaki yoğunluk havadan görüntülendi

2016-07-10 15:39 - Genel

2 kardeş ırmakta kayboldu

2016-07-11 17:10 - Asayiş

Hakkari’den yine acı haber geldi

2016-07-10 18:02 - Genel

İlgili Haberler

Ankara'nın Çankaya ilçesinde bazı mahallelere su verilemeyecek

22:37 - Gündem

Can Holding'e yönelik soruşturmada 18 şirkete kayyum atandı

20:42 - Gündem

Borsa İstanbul'da manipülasyon soruşturmasının ikinci dalga operasyonunda 4 şüpheli tutuklandı

20:18 - Gündem

Olağanüstü kuraklığın yaşandığı Bursa'da planlı su kesintisi uygulanacak

19:32 - Gündem

Nuri Demirağ'ın Sivas'ta yaptırdığı havaalanına 84 yıl sonra yeniden uçak indi

19:22 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine baskın düzenledi

23:28 - Dünya

Ankara'nın Çankaya ilçesinde bazı mahallelere su verilemeyecek

22:37 - Gündem

Diyarbakır'da 4 kişi, temizlemek için girdikleri su kuyusunda öldü

22:13 - Asayiş

BM, İsrail'in Gazze'de ağır bombardımana devam ettiğini bildirdi

21:57 - Dünya

Katar: Trump'ın Gazze planındaki bazı konular açıklık ve müzakere gerektiriyor

21:53 - Dünya