?>

Prof. Dr. Özdarendeli: Alfa ve Delta'ya karşı TURKOVAC koruyucu olduğunu gösterdi

Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Omicron varyantı ile ilgili çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor." dedi.

Sağlık - 3 yıl önce

Kayseri

Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Alfa ve Delta varyantlarına karşı etkili olan TURKOVAC'ın Omicron varyantına karşı etkilerine ilişkin çalışmaların da hızla sürdüğünü bildirdi.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ocak ayı meclis toplantısına davetli olarak katılan Özdarendeli, iki yıldır pandeminin devam ettiğini ve Türkiye'de ilk vakaların görülmesiyle birlikte aşı çalışmalarına başladıklarını söyledi. Özdarendeli, 2010 yılından beri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı aşı geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini, oradan elde edilen bilgi ve deneyimlerinin de aşının gelişmesine katkı sağladığını anlattı. Türkiye'de 2020 Mart sonunda virüsü izole eden ilk grup olduklarını belirten Özdarendeli, laboratuvar çalışmalarının devamında 2020 Kasım'da FAZ-1 çalışmalarının başladığını dile getirdi.

Aşının bulunmasının uzun bir süreç olduğunu vurgulayan Özdarendeli, TURKOVAC aşısının 2021 Aralık sonunda acil kullanım onayının alındığını anımsattı. TURKOVAC aşısının Erciyes Üniversitesinin gururu olduğunu anlatan Özdarendeli, şunları kaydetti:

"TURKOVAC'la birlikte ülkemizde bu tür pandemi ve salgınlara karşı cevap verebilecek yetişmiş insan gücünün de oluşmaya başladığını düşünüyorum. Aşı Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi olarak hem salgınlara hem de pandemilere hazır bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Halen şu an varyantlarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Alfa ve Delta'ya karşı TURKOVAC koruyucu olduğunu gösterdi. Omicron varyantı ile ilgili çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Bu süreçte acil kullanım onayı ile ülkemizin hizmetine sunulan, daha geniş ölçekte üretilip belki aşıya ihtiyacı olan ülkelere verilecek olan TURKOVAC'ın gelişim sürecinde emeği olan birçok kişi var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

"50 yıldır yapılmayan bir iş başarıldı"

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ise köklü ve ilkeleri olan bir üniversitenin mensubu olmasından dolayı mutlu olduğunu aktardı. Birçok üniversiteyi yaptıkları çalışmalarla geride bıraktıklarını belirten Çalış, TURKOVAC aşısının bulunmasıyla ilgili "50 yıldır yapılmayan bir iş başarıldı. Tamamen yerli, milli ve devlet üniversitesinde geliştirilen bir aşı bulduk. Sağlık Bakanlığının da desteği ile acil kullanım onayı aldı. En kısa zamanda tüm aşamayı geçip tüm dünyanın kabul edebileceği bir aşı olacak." diye konuştu.

Çalış, aşıda diğer ülkelerin kendilerinden önde gitmelerinin ise korona ile ilgili çalışmalarında daha önce çalışma yürütmelerinden kaynaklandığını ifade etti.

TURKOVAC'ın 18 ayda acil kullanım onayını almasının önemini anlatan Çalış, aşının Kayseri için ise büyük bir reklam olduğunu kaydetti.

"Türkiye'nin kurtuluşu üretim ve ihracattır"

KTO Başkanı Ömer Gülsoy da davetli konuşmacıların ardından ekonomik gündeme ilişkin değerlendirme yaptı. İran kaynaklı doğal gaz arz sıkıntısının ardından sanayi bölgelerinde elektrik kesintilerine gidilmeye başlandığını belirten Gülsoy, "Bu sürecin doğru bir şekilde yönetilmesi, hasarın da minimuma indirilmesi gerekmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızla yaptığımız toplantı sonrası sürecin en az sıkıntı ile aşılabilmesi için çalışmalar yürütülüyor." ifadelerini kullandı.

Gülsoy, Türkiye'nin kurtuluşunun üretim ve ihracat olduğunu dile getirdi.

Toplantının ardından Çalış ve Özdarendeli'ye aşı çalışmalarından dolayı plaket verildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hatay'da golsüz beraberlik

2022-01-23 16:08 - Spor

İstanbul'da otogarlardan çıkışlar 08.00'e kadar durduruldu

2022-01-24 18:13 - Gündem

Rusya'da günlük Kovid-19 vaka sayısı 60 binin üzerine çıktı

2022-01-23 14:44 - Dünya

Uğur Mumcu suikastının üzerinden 29 yıl geçti

2022-01-23 12:05 - Gündem

Göçerlerin ağıllardaki zorlu 'kuzu' nöbeti

2022-01-25 11:56 - Çevre-Hayat

Kapadokya'da 2021'de 388 bin turist gökyüzünde balonla süzüldü

2022-01-21 18:39 - Çevre-Hayat

Yukatel Kayserispor evinde galip

2022-01-19 20:29 - Spor

Diyarbakır'da son 49 yılın en yüksek kar yağışı görüldü

2022-01-19 20:07 - Gündem

Ambulans helikopter TAG Otoyolu'nda mahsur kalan hasta bebek için havalandı

2022-01-19 19:16 - Gündem

Türkiye Buz Tırmanış Şampiyonası Erzurum'da başladı

2022-01-20 14:07 - Spor

İlgili Haberler

Gaziantep'te dar gelirli ailelere ücretsiz tüp bebek desteği

13:22 - Sağlık

Uzmanından "Kene riski şehirlerden çok kırsalda yüksek" uyarısı

13:18 - Sağlık

İhmal edilen gül hastalığı kalıcı damar sorunlarına neden oluyor

12:47 - Sağlık

Mantarların bilinçsizce tüketimi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor

12:13 - Sağlık

Böbrek nakli bekleyen kardeşlerin yüzü bir ay arayla aynı hastanede güldü

14:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nı Chelsea kazandı

00:28 - Spor

ABD'nin Texas eyaletinde aşırı yağışlar sebebiyle sel baskını uyarısı yapıldı

23:28 - Dünya

İBB soruşturmasının şüphelisi Yıldız'a ait olduğu iddia edilen 4 bin 500 hediye market çekine el konuldu

22:51 - Gündem

Nijerya Devlet eski Başkanı Buhari vefat etti

22:48 - Dünya

DMM'den Galata Kulesi'nde çekilen yanıltıcı nitelikteki videoya ilişkin açıklama

22:46 - Medya