?>

Prof. Dr. Orhan Okay vefat etti

"Hocaların hocası" olarak tanınan Prof. Dr. Orhan Okay kalp yetmezliği sonucu 86 yaşında hayatını kaybetti. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

İSTANBUL

"Hocaların hocası" olarak tanınan Prof. Dr. Orhan Okay kalp yetmezliği sonucu 86 yaşında hayatını kaybetti.

Tedavi gördüğü hastanede yaşama veda eden Okay için yarın Fatih Camisi'nde öğle vakti cenaze namazı kılınacak. Okay'ın cenazesi, daha sonra Topkapı Çamlık Mezarlığı'na defnedilecek.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok üzgün olduğunu belirterek, "Aniden, beklenmedik bir kayıp oldu. Geçen haftaya kadar beraberdik. Çok şaşkın ve üzgünüz." dedi.

Orhan Okay'ın öz geçmişi

İstanbul'da 1931'de dünyaya gelen Orhan Okay, 1955'te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirerek öğretmen oldu. Okay, 1963'te doktor unvanı alırken, 1975'te doçent, 1988'de profesör oldu. Okay, 1996'da emekli olup Fatih Üniversitesinde öğretim üyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde redaktör olarak çalışmaya başladı.

İlk yazısı 1953'te Türk Sanatı'nda yayımlanan Okay'ın daha sonra İstanbul, Hareket Türk Dili, Türk Edebiyatı, Dergah, Milli Kültür, Türk Kültürü, Türk Yurdu, Zaman'ın da aralarında bulunduğu dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı.

Orhan Okay, kariyeri boyunca Türkiye Yazarlar Birliğinin "Yılın Kültür Adamı Ödülü" ve "Eleştiri Ödülü", Kombassan Vakfı Mevlana Büyük Ödülleri kapsamında "Edebiyat Ödülü" ve TMKV İnceleme Ödülü'nün sahibi oldu.

Okay'ın, "Sanat ve Hayat", "Beşir Fuad: İlk Türk Pozitivist ve Naturalisti", "Abdülhak Hamid'in Romantizmi", "Batı Medeniyeti Karşısında Ahmed Mithad Efendi", "Hüsn ü Aşk, Şeyh Galip", "Ahmet Haşim'in Şiirlerinin Sembolizm Açısından Yorumu", "Safahat, Mehmet Akif Ersoy", "Edebiyat ve Sanat Yazıları", "Mehmet Akif: Bir Karakter Heykelinin Anatomisi", "Ahmet Hamdi Tanpınar", "Bir Başka İstanbul" gibi çok sayıda eseri bulunuyor.

Muhabir: Hilal Uştuk

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Darbe girişimi Eagle aracılığıyla haber verildi'

2017-01-12 14:02 - Gündem

'Sorumluluğun da yetkinin de yürütmede tek olması lazım'

2017-01-10 03:17 - Gündem

İsrail'in Şam'daki askeri havaalanını vurduğu iddiası

2017-01-13 13:22 - Dünya

Kadının ekonomiye katılımı analiz ediliyor

2017-01-11 15:07 - Ekonomi

'Düşük TL Türkiye'nin ihracatına avantaj sağlayabilir'

2017-01-13 14:22 - Ekonomi

'Fethi kardeşimiz ikinci bir Ömer oldu'

2017-01-08 21:22 - Gündem

İstanbul’da yoğun kar yağışı ve soğuk hava uyarısı

2017-01-06 17:37 - Gündem

İzmir'deki saldırının detayları ortaya çıktı

2017-01-06 18:17 - Gündem

FETÖ'cü öğrencilerin sınav notunu yükseltmiş

2017-01-07 14:17 - Gündem

Mobilyada 2017 ihracat hedefi 3 milyar dolar

2017-01-10 16:09 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kocaeli'deki fabrika yangınında ölen ve yaralanan 13 çalışandan yalnızca biri sigortalı çıktı

22:42 - Gündem

Ankara'da pitbull saldırısına uğrayan 5 yaşındaki Doğa'ya psikososyal destek

17:17 - Gündem

Türkiye'nin enerji filosuna katılan iki yeni sondaj gemisi yan yana geldi

16:47 - Gündem

İstanbul Vadi Evleri 5. Kısım Kentsel Dönüşüm Projesi'nde kura çekimi yapıldı

15:37 - Gündem

İletişim Başkanı Duran: Türkiye-Afrika ilişkileri son 20 yılda kayda değer bir ivme kazandı

15:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Vergiye yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

01:53 - Siyaset

Ukrayna lideri Zelenskiy'nin İrlanda'ya iniş rotasında kimliği belirsiz 4 askeri dron tesbit edildi

01:47 - Dünya

İspanya hükümeti, İsrail'i boykot için Eurovision Yarışması'ndan çekilme kararından memnun

00:23 - Dünya

Doha Forum 2025, 'Adalet Harekete Geçiyor: Vaatlerden İlerlemeye' temasıyla düzenlenecek

23:42 - Dünya

Zelenskiy "olayların her türlü gelişmesine" hazır olduklarını belirtti

23:37 - Dünya