Prof. Dr. Ercan: Böyle bir depremi Türkiye hiç görmedi, dünya da az gördü

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ercan, Kahramanmaraş merkezli depremin yıkıcı etkisinin yüksek olduğunu belirterek, "İşin ilginç tarafı bu depremin yıkım gücü 12'dir. Böyle bir depremi Türkiye hiç görmedi, dünya da az gördü." dedi.

Gündem - 3 yıl önce

İstanbul
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Boğaziçi Aydınlar Topluluğu (BAT) tarafından İstanbul'da düzenlenen "Depremde Güvenlik" konulu toplantıda konuştu.
Ercan, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin yıkım gücüne ilişkin yaptığı değerlendirmede, "İşin ilginç tarafı bu depremin yıkım gücü 12'dir. Böyle bir depremi Türkiye hiç görmedi, dünya da az gördü. 12, Mercalli Cancani eşelinin en son rakamdır. Daha ötesi yok. Çünkü Hatay'a gidiyorsunuz ne tarihi yapılar ne de herhangi bir yapı ayakta değil. Daha yüksek olmaz." ifadelerini kullandı.

"Kuzey Marmara depreminin etkileyeceği en büyük alan İstanbul olacaktır"

Prof. Dr. Ercan, bu depremlerin İstanbul'da olması durumunda sonuçlarının daha ağır olacağına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Türkiye tamamen göçer. Zaten biz bu kurguyu İstanbul için hazırlıyorduk. Marmara'nın çevresinde 25 milyon kişi yaşıyor. Marmara’da olan her deprem 150 kilometre uzağı etkiliyor. Yani Gölcük depremi İstanbul depremidir, İstanbul depremi Gölcük depremi olacaktır. Aynı zamanda Yalova depremi, Karamürsel, Tekirdağ depremi olacaktır. Balıkesir, Bursa, Çanakkale depremi olacaktır. Dolayısıyla basının sürekli 'İstanbul depremi' demesi çok yanlıştır. Bu bir Kuzey Marmara depremidir. Etkileyeceği en büyük alan İstanbul olacaktır. Çünkü deprem gören alan 160 bin kilometrekare iken İstanbul'un yüzey alanı, yerleşim alanı 5 bin kilometre karedir. Şimdi 160 bin kilometre karede kilometrekare başına 125 kişi düşüyordu deprem bölgesinde ve oradaki ölüm sayısı şu anda 41 bin kişi ve 87 milyar dolarlık bir kayba neden oldu. Kuzey Marmara'da olacak bir depremde İstanbul'un kilometre kare başına düşen kişi yoğunluğu 3 bin kişidir. Ve ondan sonra katlanarak gitmiştir. İstanbul'da kilometre kare başına düşen konut sayısı 340'tır. Deprem olan yerde 25 yapı vardı. İstanbul'da 340, yaklaşık 7 katı falan var İstanbul'da. Dolayısıyla İstanbul'da ne olur olayını daha fazla konuşmaya gerek yok. Orana baktığınız zaman korkunç bir durum ortaya çıkıyor."
Toplantıda, Prof. Dr. Ercan'ın ardından emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ve Nasuh Mahruki konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Turkish Cargo, Arsenal Vakfı ve Türk kuruluşlarından gelen yardımları Adana'ya ulaştıracak

2023-02-17 17:47 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik, Adana'da depremzedeleri ziyaret etti

2023-02-13 22:56 - Gündem

Polonya Savunma Bakanı Blaszczak: "İlk Leopard tankları martta Ukrayna'ya gidecek"

2023-02-14 20:18 - Dünya

İnsansız kara aracı Kapgan, ilk kez yurt dışında vitrine çıkıyor

2023-02-19 13:09 - Ekonomi

Selçuk Ecza Deposu'ndan deprem bölgesi için 10 milyon TL'lik bağış

2023-02-14 21:28 - Ekonomi

Dünya Tekvando Federasyonu, depremzedeler için 30 bin dolar bağış yaptı

2023-02-15 12:23 - Spor

Depremzede baba kendini çocuklarına siper etmiş

2023-02-17 13:23 - Çevre-Hayat

Sivil toplum kuruluşları depremden etkilenen illerdeki çalışmalara katılıyor

2023-02-12 20:15 - Gündem

Kastamonu'da yolcu otobüsü devrildi, 30 kişi yaralandı

2023-02-13 10:21 - Asayiş

ASELSAN depremin yaralarını sarmak için afet bölgesinde

2023-02-18 14:23 - Gündem

İlgili Haberler

Terörle mücadelede yaralanıp malul sayılmayanların başvuru süreci 1 Eylül'de başlayacak

22:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Mezuniyet Töreni'nde konuştu

19:47 - Gündem

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

19:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti heyetini kabul etti

18:17 - Gündem

Samsun'da sağanak nedeniyle bazı tarım alanlarını su bastı

18:08 - Gündem

Günün Manşetleri

İsrail ordusu Suriye'nin Dera kırsalında sivil yerleşimlere ateş açtı

02:38 - Dünya

Trump yönetimi bazı İHA ve bileşenlerinin ithalatına tarife getirdi

01:42 - Ekonomi

Türkiye ile Mısır arasında çeşitli belgeler imzalandı

01:38 - Siyaset

BAE'ye ait iki ADNOC tankeri Hürmüz Boğazı'nda hedef alındı

00:58 - Dünya

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç olarak kullanıyor

23:53 - Dünya