?>

Prematüre doğan bebeklerin hastalık teşhisinde yapay zeka destekli yazılım kullanılıyor

Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ceylan, yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki prematüre bebeklerin hastalıklarını tespit edebilen yapay zeka destekli program geliştirdi.

Teknoloji - 6 ay önce

Konya

Termal görüntüleme özelliğine sahip "ai2neo" adı verilen programın yazılımı, 2 yıl boyunca sahadan alınan veriler ile alanında uzman doktorların klinik raporlarıyla etiketlendi.

Ceylan, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2 yıldır kullanılan programla ilgili AA muhabirine, programın termal görüntüleme tabanlı ve yapay zeka destekli olduğunu söyledi.

Programın, bebeğin vücudundaki termal değişime göre anlık olarak bir hastalık analizi gerçekleştirdiğini anlatan Ceylan, "Özellikle 32 haftadan erken doğmuş 500 gramdan başlayan ve artan doğum ağırlıklarına sahip prematüre doğan bebeklerin termal görüntülerini alıp, yapay zeka algoritmalarıyla hastalık teşhislerini yapıyoruz." dedi.

Ceylan, yazılımı 4 binin üzerinde termal veri toplayarak dünyadaki en büyük veri tabanı üzerinde işlem yaptıklarını, bunun sonucunda ise hastalıkları yüzde 95 oranında doğrulukla sınıflandırabilen bir algoritma geliştirdiklerini belirtti.

"Daha az tetkikle erken tanı, daha etkin tedavi sağlar"

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Konak ise bu yazılımın geleceğe doğru çok ciddi bir yatırım olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Hassas olan bebeklerle ilgilendiklerine dikkati çeken Konak, "Bu hassasiyetten dolayı, hem çok fazla tetkik etmek hem de çok fazla izlemek ve erken karar vermek gerekiyor." ifadesini kullandı.

Konak, prematüre bebeklerde erken tanının önemine değinerek, şöyle devam etti:

"Bu çalışmayla, hastalığın daha az girişimle ve daha az tetkikle erkenden tanımlanmasına, dolayısıyla daha etkin tedaviye yardımcı olacağını düşünüyoruz. Projenin en can alıcı noktası burası. Çünkü erken doğan bebeklerde art arda tetkik yapamıyorsunuz. Örneğin kan almayı bile en aza indirmek bile büyük bir başarı. En çok fayda gördüğümüz şeylerden biri, sonuçları çok ciddi veya ölümcül olabilecek hastalarımız oluyor. Bunun erken tanınması konusunda bize fikir vermesi, tedbirimizi erken almamızı sağlıyor. Bu program beni heyecanlandırdığı kadar, bebeklerle uğraşan bütün pediatri uzmanlarını heyecanlandıracaktır. Yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde bu teknolojiyi her doktor kullanmak isteyecektir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Toplanan inek sütü miktarı eylülde yıllık bazda yüzde 14,9 arttı

2024-11-14 10:47 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Bu yıl 3,6 milyon tonluk zeytin, 475 bin tonluk zeytinyağı rekoltesi bekliyoruz

2024-11-15 13:38 - Ekonomi

Prematüre doğan bebeklerin hastalık teşhisinde yapay zeka destekli yazılım kullanılıyor

2024-11-15 15:18 - Teknoloji

Bitlis'teki taş evlerde sonbahar güzelliği

2024-11-09 10:33 - Çevre-Hayat

FAO: Küresel Gıda Fiyat Endeksi ekimde son 18 ayın en yüksek seviyesine çıktı

2024-11-08 18:28 - Ekonomi

Şili açıklarında 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2024-11-08 16:08 - Dünya

Bitlis'te trafik kazasında 3'ü sağlık personeli 11 kişi yaralandı

2024-11-11 15:22 - Asayiş

Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Bakanlığa 500 araç alınacağı" iddialarını yalanladı

2024-11-09 09:57 - Ekonomi

Kuraklık, coğrafi işaretli Finike portakalında verim kaybına neden oldu

2024-11-09 13:13 - Ekonomi

İstanbul'da 5 durağı pas geçen sürücüsüz metro, yolcularda paniğe neden oldu

2024-11-15 13:53 - Gündem

İlgili Haberler

AirCar iki kişilik uçan arabayla ilk insanlı uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi

21:17 - Teknoloji

Fas'ta Afrika'nın derin teknoloji vizyonuna odaklanan 2. DeepTech Zirvesi başladı

17:53 - Teknoloji

Bayraktar AKINCI'dan TEBER-83 güdüm kitiyle başarılı atış

15:27 - Teknoloji

Tahran Türk Okulu'ndaki öğrenciler hazırladıkları bilim projelerini sergiledi

14:27 - Teknoloji

Trabzon'da bakteri ve tarımsal atıklarla vanilin üretimi için çalışma başlatıldı

12:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

TBMM Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki Otel Yangınını Araştırma Komisyonu'nun görev süresi uzatıldı

01:27 - Siyaset

UEFA Konferans Ligi finalinde Chelsea ile Real Betis karşılaşacak

01:18 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde finalin adı: Manchester United-Tottenham

01:13 - Spor

İsrail basınına göre, Trump'ın Netanyahu'ya karşı sabrı tükendi

00:48 - Medya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştüğünü bildirdi

00:12 - Dünya