?>

Pompeo ABD'li düşünce kuruluşlarına 'Dış finansmanınızı açıklayın' çağrısında bulundu

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun, Çin ve Rusya'nın ülkesindeki düşünce kuruluşlarına büyük bağışlar yaptığını vurgulaması ancak BAE ve Suudi Arabistan'a değinmemesi dikkati çekti.

Dünya - 5 yıl önce

Washington

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD'li düşünce kuruluşları ve akademik enstitülere yabancı ülkelerden aldıkları fonları açıklamalarını aksi halde Bakanlığa erişimlerinin durdurulacağını duyurdu.

Konuya dair yazılı açıklama yapan Pompeo, Çin ve Rusya'nın ABD'deki etkilerini arttırmak adına düşünce kuruluşlarına büyük bağışlarda bulunduğunu belirtti.

Pompeo, açıklamasında Bakanlık olarak ABD'nin çıkarlarını ilerletmek için dış politikada birçok düşünce kuruluşu ve akademik enstitüyle ortak çalıştıklarını ve farklı düşüncelere saygılı olduklarını kaydederek, "Ancak Çin ve Rusya gibi ülkelerin de bu düşünce kuruluşları aracılığıyla ABD dış politikası üzerinde nüfuz oluşturmaya çalıştığının farkındayız." dedi.

Düşünce kuruluşlarının dışarıdan aldıkları finansmanı sivil toplum kurumlarının bütünlüğünü korumak adına açıklamalarının gerekli olduğunu vurgulayan Pompeo, aksi durumda Bakanlık yetkililerinin bu durumu göz önünde bulunduracağını ve bu kuruluşların Bakanlığa erişimlerinin durdurulacağını bildirdi.

Pompeo, şu ifadeleri kullandı:

"Artık Bakanlık personeli, bu kuruluşlarla ortak projeye girerken veya nasıl çalışılacağına karar verirken açıklanan belirli finansman kaynaklarına dikkat edecektir. Bu politika, Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası (FARA) kapsamındaki açıklama gereksinimlerinden farklıdır. Bir gün ABD'nin ekonomik ve kişisel özgürlük, eşit haklar, hukukun üstünlüğü ve gerçek sivil toplum hakkında özgür ve açık diyaloğu teşvik etme çabalarının Çin ve Rusya gibi yerlerde mümkün olacağını umuyoruz."

Pompeo'nun son yıllarda Washington'daki siyasetçiler ve düşünce kuruluşlarına onlarca milyon dolar bağışta bulunan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan'ı anmaması ise dikkati çekti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AK Parti Grup Başkanvekili Turan: Yeni partiler Türkiye'de iktidar alternatifi olamadıklarını millete gösterdi

2020-10-12 21:48 - Politika

Türkiye'nin uzay çalışmaları son sürat devam ediyor

2020-10-11 14:11 - Teknoloji

Akbank’tan kadın girişimcilere özel ihracat kredisi desteği

2020-10-07 14:52 - Genel

Türkiye'nin afet stratejisi: Afetler yaşanmadan riskler azaltılacak

2020-10-12 15:18 - Genel

TSYD Ankara Şubesi Başkent Kupası'nda MKE Ankaragücü ile Sivasspor karşılaşacak

2020-10-07 16:56 - Spor

Kazılarda bulunan oyuncaklar Roma ve Türk dönemine ışık tutuyor

2020-10-12 16:26 - Kültür Sanat

ABD'de Cumhuriyetçi yaşlı seçmen, Demokrat aday Biden'a yöneldi

2020-10-09 21:51 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Akar, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile görüştü

2020-10-12 22:21 - Gündem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: Yerli lityum üretimi yıl sonunda başlayacak

2020-10-13 00:43 - Ekonomi

Katar 2027 itibarıyla yıllık 126 milyon ton LNG üretmeyi planlıyor

2020-10-13 13:01 - Dünya

İlgili Haberler

Fransa'da gönüllük esasına dayalı yeni askerlik uygulaması 2026 yazında yürürlüğe girecek

15:58 - Dünya

Tayland'ın güneyini vuran sel felaketinde ölenlerin sayısı 82'ye yükseldi

15:43 - Dünya

BM: Sudan'daki çatışmalar nedeniyle 21,2 milyon kişi şiddetli açlıkla karşı karşıya

15:08 - Dünya

DSÖ: Gazze'de ateşkes sırasında binlerce çocuğun aşılanması cesaret verici

13:48 - Dünya

ABD’de vurulan askerler Ulusal Muhafızların yapısını gündeme getirdi

13:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Fransa'da gönüllük esasına dayalı yeni askerlik uygulaması 2026 yazında yürürlüğe girecek

15:58 - Dünya

Kamu Gözetimi Kurumu ve Birleşmiş Milletlerden raporlama standartlarında işbirliği

15:53 - Ekonomi

Bakan Bolat, ekim ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini değerlendirdi

15:47 - Ekonomi

Tayland'ın güneyini vuran sel felaketinde ölenlerin sayısı 82'ye yükseldi

15:43 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç: Casusluk soruşturmasında Birleşik Arap Emirlikleri bağlantısı tespit edilmedi

15:37 - Gündem