Polonya'nın en yüksek devlet nişanı, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den geri alındı

Polonya Cumhurbaşkanı Karol Nawrocki, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e 2023'te verilen Polonya'nın en yüksek devlet nişanı "Beyaz Kartal"ın geri alınmasına karar verdiğini bildirdi.

Dünya - 2 ay önce

Cumhurbaşkanı Nawrocki, sosyal medya hesaplarından yayımladığı görüntülü mesajında, Ukrayna İsyan Ordusu'nun (UPA), Polonya toplumunun büyük çoğunluğu için 2. Dünya Savaşı sırasında Polonya vatandaşlarına karşı işlenen suçlardan sorumlu bir oluşum olarak görüldüğünü söyledi.
Polonya Parlamentosunun 2016'da UPA'nın işlediği suçları "soykırım" olarak tanıdığını, bu kararın 2025'te çıkarılan özel yasayla teyit edildiğini hatırlatan Nawrocki, en az 100 bin Polonya vatandaşının UPA tarafından öldürüldüğünü ve kurbanların büyük bölümünün kadınlar, çocuklar ve yaşlılardan oluşan savunmasız siviller olduğunu dile getirdi.
Nawrocki, Ukrayna ordusundaki birliklerden birine UPA ile bağlantılı bir isim verilmesinin Ukrayna'nın iç meselesinin ötesinde bir anlam taşıdığına işaret ederek, bu konudaki hassasiyetlerini Kiev yönetimine defalarca ilettiklerini ancak Ukrayna tarafının tutumunda değişiklik olmadığını vurguladı.
Polonya'nın geçmişin yüküne rağmen Ukrayna ile ilişkileri geliştirmeye çalıştığının altını çizen Nawrocki, Ukrayna makamlarının UPA'yı yücelten kararının yalnızca öfke verici değil, aynı zamanda "anlaşılmaz ve derin bir hayal kırıklığı" yarattığını, bu adımın yıllar içinde inşa edilen karşılıklı güvene ve uzlaşının temellerine zarar verdiğini söyledi.
Nawrocki, Ukrayna ordusuna bağlı bir birliğe UPA’ya atıfta bulunan isim verilmesine, Zelenskiy'nin onay vermesi nedeniyle yaptığı istişarelerin ardından Zelenskiy'den Beyaz Kartal nişanının geri alınmasına karar verdiğini bildirdi.
Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya saldırmasının ardından Polonya'nın milyonlarca Ukraynalıya kapılarını açtığını, ülkesinin insani, siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda benzeri görülmemiş destek sağladığını ifade eden Nawrocki, Polonya ordusunun binlerce Ukraynalı askeri eğittiğini hatırlattı.
Kararın, Ukrayna halkına karşı olmadığını belirten Nawrocki, Rusya'nın Polonya ve Avrupa'nın güvenliği açısından tehdit oluşturmaya devam ettiğini, bu nedenle Ukrayna'nın egemenlik ve toprak bütünlüğünü desteklemeyi sürdüreceklerini kaydetti.
Ukrayna'nın Avrupa yapılarına katılma sürecinin kendi tarihinin zor sayfalarıyla dürüst şekilde yüzleşmesi gerektirdiğini savunan Nawrocki, "Avrupa, totaliter rejimlerin ve şiddet kültünün reddedilmesi üzerine inşa edilmiştir. Bu ilkeler, herkes için geçerli olmalıdır. Bunu anlamayanlar için Avrupa Birliği'nde yer olamaz ve Polonya, buna kesinlikle izin vermeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.
Nawrocki, Polonya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlıkların yalnızca Rusya’nın çıkarlarına hizmet ettiğini belirterek, iki ülke ilişkilerinin ortak mücadele ve işbirliği örnekleri üzerine inşa edilmesi gerektiğini belirtti.
Polonya’nın eski Cumhurbaşkanı Andrzej Duda tarafından 2023’te Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e ülkedeki en yüksek nişan olan "Beyaz Kartal" verilmişti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalyan basını: Meloni ve Trump arasında bir 'açıklığa kavuşturma' görüşmesi yapıldı

2026-06-16 20:47 - Medya

Iraklı grafiti sanatçısı 40 yıl sonra gelen Dünya Kupası sevincini Bağdat'ın duvarlarına taşıdı

2026-06-15 12:13 - Magazin

Gupse Özay yeni kitap serisi 'Gupi'yi minik okurlarıyla buluşturdu

2026-06-13 19:32 - Magazin

Türkiye'nin Portekiz'e tarihi askeri gemi ihracatında ikinci geminin üretimi başladı

2026-06-18 17:58 - Teknoloji

Bakan Ersoy'dan Knidos Ören Yeri'nde yürütülen çalışmalara ilişkin paylaşım

2026-06-13 13:23 - Kültür Sanat

Gençler ve çocuklar için önemli çalışmalara imza atan Hüseyin Goncagül'ü sahne arkadaşları anlattı

2026-06-13 15:13 - Kültür Sanat

Mısır Çarşısı 400 yıla yaklaşan tarihiyle İstanbul'un ticaret hafızasını yaşatıyor

2026-06-17 11:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bakan Çiftçi: Türkiye Yapay Zeka Eylem Planı, Türkiye Yüzyılı vizyonumuza güç katacaktır

2026-06-14 00:32 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Huertas'ı kabul etti

2026-06-16 15:43 - Siyaset

Osmanlı'dan Avrupa'ya uzanan müzikal yolculuk İngiltere'de sahnelendi

2026-06-14 19:32 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

İspanya'dan düzensiz göçmenlere "hayatınızı tehlikeye atmayın" mesajı

21:57 - Dünya

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 234'e yükseldi

21:37 - Dünya

Suudi Arabistan Kralı Selman, Türkiye ve Pakistan'la imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nı övdü

20:57 - Dünya

İran: Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin tutumunu değiştirmesine ve şartlarımızı kabul et

19:47 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 237'ye yükseldi

19:42 - Dünya

Günün Manşetleri

İspanya'dan düzensiz göçmenlere "hayatınızı tehlikeye atmayın" mesajı

21:57 - Dünya

"11.⁠ ⁠Anadolu Medya Ödülleri" sahiplerini buldu

21:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, terör meselesini çözme yolunda çok önemli bir fırsat yakal

21:43 - Gündem

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 234'e yükseldi

21:37 - Dünya

Bolu'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:33 - Gündem